Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNäringslivet varnar för löneökningar

Näringslivet varnar för löneökningar

Svenskt Näringsliv vill bromsa fackens förväntningar inför kommande avtalsrörelse. I en ny rapport listar arbetsgivarorganisationen en rad orosmoln på himlen – argument för att hålla tillbaka löneökningarna inom industrin.  

Ända sedan finanskrisen 2008 har den globala tillväxten varit svag. Även om den har återhämtat sig på senare år har den inte nått upp till nivån före finanskrisen. Tillväxten i Kina som har varit världens motor har backat från tvåsiffriga tillväxtsiffror till ensiffriga.

Flera händelser i Europa och USA, som Storbritanniens beslut att lämna EU och Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet, skapar en stor osäkerhet.

Bettina Kashefi  Fotograf: Thomas Carlgren
Bettina Kashefi
Fotograf: Thomas Carlgren

– En svag produktivitetsutveckling och ökade protektionistiska strömningar hämmar utvecklingen för ett litet land som Sverige, sa Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv när hon presenterade rapporten ”Ekonomiska förutsättningar inför avtalsrörelsen 2017” med den passande undertiteln ”En orolig omvärld och hotad konkurrenskraft”.

Rapporten inleds med Svenskt Näringslivs lista över hot mot den svenska industrin. Där finns förutom en svag produktivitetsutveckling också höga arbetskraftskostnader, högre och med en snabbare ökningstakt än i viktiga konkurrentländer som Tyskland och Storbritannien.

Att det än så länge inte är helt nattsvart för svensk industri menar Bettina Kashefi beror på den svaga kronan men varnar för att mycket talar för att kronan kommer att stärkas framöver, vilket kommer försämra konkurrenssituationen för svenska exportföretag.

Svenskt Näringslivs rapport är en den senaste av en serie prognoser inför kommande avtalsrörelse. Det är tydligt att bilden av hotet mot svensk industri är långt ifrån samstämmig.

Industrins ekonomiska råd varnar liksom Svenskt Näringsliv för konsekvenserna av för stora löneökningar medan både Konjunkturinstitutet och Riksbanken har presenterat prognoser som pekar på starkare arbetsmarknad som bäddar för högre löneökningar och menar att kommande avtalsrörelse kommer att ske i en högkonjunktur. Enligt KI:s prognos blir löneökningarna 3,2 procent 2017 och 3,4 procent 2018.

Förra veckan presenterade LO-ekonomerna en konjunkturprognos som visserligen talar om en avmattning av tillväxten men ingen drastisk tillbakagång. Tillväxten förväntas enligt LO landa på strax över 3 procent och under de två kommande åren beräknas bruttonationalprodukten växa med nära 2,5 procent.

– Sveriges BNP växer därför att Sverige växer och den inhemska konsumtionen, både privat och offentlig, växer. Industrin är däremot helt beroende av efterfrågan från andra länder och där ser det mer oroande ut. Den snabba inbromsningen av produktivitetstillväxten tillsammans med en prognos från SCB om minskade industriinvesteringar nästa år är stora orosmoment. Det måste för konsekvenser för nästa års avtalsrörelse, säger Bettina Kashefi på Svenskt Näringsliv.

Hur stora löneökningar som svensk industri klarar av vill hon inte svara på.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. @Sura ingenjören:

    Det är en ytterst medveten strategi från företagens sida. De påstår att det är ”ingenjörsbrist” och basunerar ut detta löpande i media för att locka nya personer till utbildningen. När dessa personer väl tagit examen och söker jobb upptäcker de att påståendet om ingenjörsbrist var ren lögn och att löneutvecklingen är usel. Men då är det för sent att göra om sitt val, då de har investerat ett flertal år i sin högskoleutbildning.

    Läs mer här:

    http://ingenjorsbloggen.se/2016/10/6791/#comments

  2. Så, kan någon förklara det här med tillgång och efterfrågan för svenskt näringsliv?

    Det fungerar inte att ena dagen skriva långa artiklar om ingenjörsbrist, för att dagen efter gå ut och prata om att det inte finns pengar att betala för bristkompetensen.

  3. Problemet är att så har arbetsgivarna alltid låtit i alla avtalsrörelser. Skriker man ständigt ”Vargen kommer” blir man inte trodd, även om det till äventyrs skulle stämma.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.