Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtLagändring ska minska diskriminering

Lagändring ska minska diskriminering

Årliga lönekartläggningar är en av förändringarna i diskrimineringslagen som trädde i kraft den 1 januari.

Bild: Ryxhi/Thinkstock
Bild: Ryxhi/Thinkstock

Lönekartläggningarna ska ske för att upptäcka om det finns omotiverade löneskillnader hos arbetsgivaren. Kartläggningen är ett verktyg för att nå fram till jämställda löner för män och kvinnor.

– Det som är nytt förutom att kartläggningen åter ska ske varje år är att man ska jämföra olika grupper på ett nytt sätt, säger Helene Sjöman, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Förut har det stått att man ska titta på likvärdiga jobb där den ena gruppen är kvinnodominerad och den andra mansdominerad men nu ska man även se på icke likvärdiga. Till exempel om du har en kvinnodominerad grupp som bedöms ha ett komplicerat jobb och den har mindre betalt än en mansdominerad grupp med ett ganska enkelt jobb.

”Förut har det stått att man ska titta på likvärdiga jobb där den ena gruppen är kvinnodominerad och den andra mansdominerad men nu ska man även se på icke likvärdiga.

Som vanlig medlem kan det vara bra att känna till de sju grunderna i diskrimineringslagen, det vill säga kön, könsidentitet, ålder, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

Diskrimineringslagen har tidigare tagit fasta på att arbetsgivaren ska ha planer och mål för arbetet mot diskriminering. Nu beskriver lagen mer ett sätt att arbeta som ska dokumenteras. Samtidigt innebär förändringarna inga ökade sanktionsmöjligheter om en arbetsgivare bryter mot lagens bestämmelser kring aktiva åtgärder. För brott mot diskrimineringsförbuden är det liksom tidigare möjligt att kräva diskrimineringsersättning/ekonomiskt skadestånd.

– Min uppfattning är att de bestämmelser där det finns sanktionsmöjligheter följs bättre, säger Helene Sjöman. Vi kan påkalla förhandling och begära att få se hur arbetsgivare arbetar mot diskriminering men det blir ju inga skadestånd om arbetet med de aktiva åtgärderna brister.

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

  1. En fri marknad och fri lönesättning är det som fungerar bäst. Sämst är när politiker ska styra löner. Orättvisor finns i alla system.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.