Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFler bränner pension för att "leva nu"

Fler bränner pension för att ”leva nu”

Möjligheten att ta ut tjänstepensionen under en begränsad tid lockar allt fler. Framför allt är det personer som går i pension före 65 år och de som har sämre hälsa som väljer en kortare utbetalningstid.

I dag kan man välja att ta ut sin tjänstepension under en begränsad tid eller livet ut. Den här valmöjligheten som finns i kollektivavtalen ger individen en större flexibilitet att själv bestämma.

Positivt? Absolut, men det innebär också en risk för att vissa väljer att ta ut hela sin pension under fem år och resten av livet tvingas leva väldigt knapert. Det förekommer också strategiska val där nyblivna pensionärer väljer utbetalningar under fem år med insikt om att de därefter blir berättigade till bostadstillägg.

En ny forskningsrapport från SNS skriven av nationalekonomen Johannes Hagen visar hur svenska pensionärer väljer att ta ut sin tjänstepension. Rapporten visar att sju av tio väljer att ta ut den livet ut, vilket också är förhandsalternativet, men det blir allt vanligare att välja en tidsbegränsad utbetalning, oftast fem år som är det kortaste alternativet.

– De som gör ett sådant val får guldkant på tillvaron i fem år men därefter faller den totala pensionen med omkring 40 procent, säger Johannes Hagen.

Johannes Hagen
Johannes Hagen

Han har med hjälpt av data från Sveriges två största pensionsbolag AMF och Alecta, och registerdata från SCB kunnat kartlägga både hur tidsbegränsade utbetalningar ökat över tid och vad som ligger bakom valet av utbetalningstid. Studien bygger på omkring 370 000 individer som påbörjade sin pension mellan 2008 och 2013.

För tjänstemännen i studien steg andelen tidsbegränsade uttag under 2008–2013 från 19 till 30 procent. Bland privatanställda arbetare ökade andelen under samma period från 10 till 32 procent. De flesta, två tredjedelar, av de tidsbegränsade utbetalningarna är på fem år.

Johannes Hagen har också undersökt varför man väljer en kortare eller en längre utbetalningstid. Hans slutsats är att förhandsalternativet spelar stor roll. Om man väljer att ta ut sin tjänstepension vid 65 års ålder är förhandsvalet oftast ett livslångt uttag.

En annan avgörande faktor är hur länge man tror att man lever.

– Jag har hittat starka belägg för att man väljer utbetalningstid utifrån hur gammal man tror att man blir, framför allt bland tjänstemännen, säger Johannes Hagen.

Tjänstemän som varit mycket sjukskrivna väljer 5-åriga utbetalningar i högre utsträckning än dem som inte varit sjukskrivna. I en tidigare studie har Johannes Hagen kunnat visa att det är 40–60 procent mer sannolikt att ITP-anslutna tjänstemän som tog ut sin pension på fem år dött inom 2-4 år efter utbetalningarnas början är de tjänstemän som valde en livslång utbetalning av tjänstepensionen.

Andra faktorer som påverkar är hur stort pensionskapitalet är och hur hög lönen är när man går i pension. De tjänstemän som har störst pensionskapital och de högsta lönerna väljer mycket sällan att få sin tjänstepension utbetalad under fem år. För arbetarna är förhållandet det motsatta. Den främsta förklaringen är sannolikt skattemässig.

Det finns också skillnader mellan hur män och kvinnor tar ut sin tjänstepension. Skillnaderna är små men däremot något överraskande.Bland tjänstemännen väljer cirka 14 procent av männen och 18 procent av kvinnorna att få sin tjänstepension utbetalad under fem år istället för under hela livet.

Bland de nyblivna pensionärer som valt ett tidsbegränsat uttag säger nästan hälften att de har gjort det för att ”leva nu”. Johannes Hagen tycker att det är oroande att så många inte är medvetna om hur de har valt och när utbetalningarna från tjänstepensionen upphör efter en fem år kommer en kalldusch.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Här låter det som att man måste välja mellan fem år och livslångt. Jag förstår inte det? Själv tänker jag pussla ihop det så att jag kan gå i pension innan 60 och sedan ha samma pensionsbelopp livet ut (i dagens penningvärde och reserverat för kapitalets utveckling). Om ITP är sparat i flera försäkringar (vilket blir fallet om man byter jobb flera gånger under ett yrkesliv) kan man låta några gå på fem år (minst) och fylla på med resten tillsammans med den statliga pensionen och då skapa den ”utbetalningskurva” man önskar. Ju fler försäkringar, desto lättare att få till det!
    Pensionsplaneringen görs på http://www.minpension.se och är lika nödvändig som att planera sin ekonomi inför sitt första husköp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?