Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKrav på EU-lagar för robotar och AI

Krav på EU-lagar för robotar och AI

Om det sker en trafikolycka där en självkörande bil är ”skyldig”, vem ska då betala? Vilka risker finns om maskiner blir smartare än sina skapare? Det här är frågor som aktualiseras med framväxten av allt smartare robotar och AI, och frågor som EU-parlamentet kommit ett steg närmare att hantera.

Dagens lagstiftning räcker inte för att reglera självkörande bilar och smarta robotar anser EU-parlamentets juridiska utskott som därför nyligen röstade för ett betänkande som innebär att EU-kommissionen uppmanas att gå vidare i frågan.

Tanken är att skapa ett ramverk både för de robotar som redan finns ute på marknaden, men också för de som kan dyka upp det närmaste 10–15 åren, förklarar Mady Delvaux, ledamot i Europaparlamentet och föredragande, i en intervju på Europaparlamentets hemsida. Bland annat vill man få till gemensamma industriregler inom EU, att robottillverkare ska tvingas installera en kill switch som kan stänga av robotar i akuta händelser och att en myndighet inriktad på robotar och AI inrättas. Robotar måste kontrolleras för att inte utgöra ett hot mot människor. Ansvars- och skadeståndsfrågorna måste också utredas.

Mady Delvaux tror inte att robotar kommer att ersätta oss människor, utan att vi kommer att samarbeta med robotarna. Men framväxten av robotar kommer påverka oss på flera plan, därför vill utskottet bland annat att man tittar närmare på socialförsäkringssystemet, som kan behöva genomgå förändringar.

EU-kommissionen ska gå vidare med arbetet kring robotlagstiftning och i februari ska EU-parlamentet få rösta om utredningen.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.