Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKlimatexpert: Viktigast sluta göra fel

Klimatexpert: Viktigast sluta göra fel

Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert, under Miljödagen. Foto: Ingenjören
Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert, under Miljödagen. Foto: Ingenjören

Det gäller inte bara att göra rätt. Vi måste också sluta att göra fel, sade meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg på Miljödagen om människans påverkan på klimatet.

När vi talar om vädret är en eller två graders temperaturökning inte så mycket. Men talar vi om klimatet, vädrets långsiktiga egenskaper mätt med statistiska mått, får en eller två graders temperaturökning enorma konsekvenser.

Under istiden för 25 000 år sedan var den genomsnittliga temperaturen ungefär fyra grader lägre än i dag. Nu är vi på väg mot en utveckling motsvarande en halv eller en hel istid, fast åt andra hållet, berättade meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg som inledningstalade på Sveriges Ingenjörers Miljödag på tisdagen.

Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert, under Miljödagen. Foto: Ingenjören
Martin Hedberg, meteorolog och klimatexpert, under Miljödagen. Foto: Ingenjören

Klimatförändringarna sker snabbt, snabbare än vad som är naturligt och bland konsekvenserna finns avsevärt högre havsnivåer (från 10–15 meter, uppåt 50 meter) och extremvärme (vilket inte behöver innebära att det inte finns kalla dagar). Om vi minskar koldioxidutsläppen med ungefär 6 procent per år kan vi klara målet att hålla den genomsnittliga temperaturhöjningen under två grader, och på så sätt hejda de mest extrema konsekvenserna av klimatförändringarna, berättade Martin Hedberg.

– Det är en jättestor utmaning att klara detta, men det går att genomföra, sade Martin Hedberg.

Men då måste vi anpassa oss.

– Det gäller inte bara att göra rätt, utan det är faktiskt viktigare att sluta göra fel, sade Martin Hedberg och förklarade att rätt saker, exempelvis en ny teknisk lösning som skapar en betydligt mer energieffektiv process, måste inte bara komma ut på marknaden utan också se till att knuffa bort de skitiga processerna.

Tittar vi på klimatförändringarnas påverkan på jordbruket väntas Skandinavien höra till vinnarna i jämförelse med många andra regioner, berättade ekologen Jan Bengtsson från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Växtsäsongen kommer att få en tidigare start och bli längre, framför allt i södra Sverige. Men klimatförändringarna kommer också att leda till en ökad vinternederbörd, somrarna blir förmodligen torrare i landets södra delar och det kommer bli både ökad vädervariation och mer extremt väder, något som särskilt jordbruket drabbas av.

Med klimatförändringarna väntas jordbruksproduktionen minska globalt och eftersom jordens befolkning ökar blir matförsörjningen en viktig fråga, förklarade Jan Bengtsson. Hur ska vi producera tillräckligt mycket bra mat utan att förbruka resurserna för kommande generationer? Kanske kan intelligent teknik bidra. Värderingsförändringar måste också till, enligt Jan Bengtsson. Vad vi väljer att äta spelar stor roll för klimatfrågan. Ska vi äta kött och i så fall vilket? Det är frågor vi måste ställa oss, enligt Jan Bengtsson.

Malin Mobjörk, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, på Miljödagen. Foto: Ingenjören
Malin Mobjörk, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, på Miljödagen. Foto: Ingenjören

Det som är bra för klimatet är också bra för freden. Det finns nämligen ett samband mellan klimat och väpnade konflikter, berättade Malin Mobjörk från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut och gav östra Afrika som exempel. Försämrade livsvillkor, ökad migration och förändrade rörelsemönster, taktiska överväganden och elitgruppers utnyttjande av lokala gruppers missnöje hör ihop. Klimatförändringar påverkar både orsaker till konflikter och konflikters dynamik, alltså när våld tillgrips. Regioner som är präglade av konflikt har ofta låg anpassningskapacitet och förändras klimatet kan det fördjupa konflikten, och försvåra fredliga lösningar.

Det som är viktigt att komma ihåg, sade Malin Mobjörk, är att det är människor som agerar och reagerar. Det är människor som tillgriper våld, men det är också människor som kan skapa ett konfliktförebyggande arbete och som kan jobba med ett samhälles anpassning.

– Man agerar och reagerar. Där finns det ett val och det är valen vi måste identifiera för att kunna komma ifrån de negativa effekterna, sade Malin Mobjörk.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.