Ingenjör startar vetenskapstidning

Ingenjören Josefin Hallgren ska göra en vetenskapstidning för barn. Foto: Privat

I höstas bestämde sig ingenjören Josefin Hallgren för att realisera den idé som fått gro i drygt ett års tid – att skapa en tidning för barn med fokus teknik och naturvetenskap. I vår väntas det första numret bli klart.

I höstas bestämde sig ingenjören Josefin Hallgren för att realisera den idé som fått gro i drygt ett års tid – att skapa en tidning för barn med fokus teknik och naturvetenskap. I vår väntas det första numret bli klart.

Ingenjören Josefin Hallgren ska göra en vetenskapstidning för barn. Foto: Privat

Ingenjören Josefin Hallgren ska göra en vetenskapstidning för barn. Foto: Privat

– Det finns många anledningar till att jag vill göra det här. Framför allt tycker jag att det är så himla roligt att sprida forskning och vetenskap på ett spännande sätt. En sådan här tidning är också viktig. I dag pratar vi mycket om att öka teknikkunskaperna bland barn och om att det kommer att saknas ingenjörer i framtiden, då ligger en sådan här tidning helt rätt i tiden, säger Josefin Hallgren till Ingenjören.

Det första fröet till ”Kunskapstidningen” såddes redan för drygt två år sedan, berättar Josefin Hallgren. Det var då hon insåg att det inte verkade finnas några tidningar om vetenskap för barn. För ungefär ett år sedan hade fröet fått gro och Josefin Hallgren kom fram till att hon själv skulle starta den tidning som hon saknade på marknaden.

– När jag har tittat runt på vad som finns för barn så hittar jag en del teknikrelaterat, framför allt på nätet, men mycket är av karaktären ”Så funkar det”. Jag vill ha något av mer nyhetskaraktär, mer som en riktig tidning, berättar Josefin Hallgren.

I dag pratar vi mycket om att öka teknikkunskaperna bland barn och om att det kommer att saknas ingenjörer i framtiden, då ligger en sådan här tidning helt rätt i tiden.

Josefin Hallgren har jobbat som ingenjör, läst journalistik och jobbar i dag med att kommunicera forskning. Att förklara komplicerade saker på ett begripligt och intressant sätt är det hon gör och älskar, men hon hade aldrig arbetat på, eller startat, en tidning. Därför började hon i höstas med att göra research och kontakta folk i tidningsbranschen som kunde ge goda råd om hur hon skulle gå tillväga. Hon började också undersöka möjligheten att få finansiärer till projektet, men insåg snart det kunde bli knepigt utan att ha en produkt att visa upp.

– Alla tyckte att det var en bra idé, men att få finansiering på idéstadiet är svårt. Jag fick tänka om och bestämde mig för att först ta fram en prototyp, en provtidning.

Under våren ska studenter vid Jakobsbergs folkhögskola och Runö folkhögskola hjälpa Josefin Hallgren med det. De kommer att bidra med text och fixa layout medan Josefin Hallgren kommer att planera och sätta ihop innehåll.

Enligt klassiskt upplägg ska tidningen innehålla korta nyheter, längre reportage och intervjuer och hållas ihop av ett tema. En intervju med Hjärnkontorets programledare är inplanerad, liksom en intervju med en berg- och dalbaneexpert.

Josefin Hallgren beskriver sitt projekt som en sorts Hjärnkontoret i tidningsform, riktad till barn mellan 10 och 12 år.

– ”Kunskapstidningen” kommer att innehålla mycket bilder och illustrationer, det kommer att vara färgglatt men ändå seriöst.

– Jag har försökt att hitta saker som är aktuella, som är kopplade till barnens verklighet och till teknik. Pokémon Go är till exempel väldigt populärt och då kan man skriva om hur GPS-tekniken fungerar egentligen, hur vet spelet var det finns pokémons att hämta? Ett annat exempel är Minecraft och ett tillägg som Statens geologiska undersökning gjort för att biologin i spelet skulle bli mer trovärdigt, det kan vi skriva om. Och bränderna i hooverboards, varför uppstår de?

I början av april ska första numret av ”Kunskapstidningen”, med huvudtemat robotar, finnas i digital form. Josefin Hallgren vill därefter trycka tidningen och hoppas kunna hitta intressenter som vill göra den till ett återkommande inslag.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

KTH

Så hög blev antagningspoängen för att plugga till ingenjör i höst

Teknisk fysik på KTH och Design och produktutveckling på Chalmers är de ingenjörsutbildningar det krävdes högst betyg för att komma in på. Här är hela listorna.
Fler artiklar