Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningIngenjör startar vetenskapstidning

Ingenjör startar vetenskapstidning

I höstas bestämde sig ingenjören Josefin Hallgren för att realisera den idé som fått gro i drygt ett års tid – att skapa en tidning för barn med fokus teknik och naturvetenskap. I vår väntas det första numret bli klart.

Ingenjören Josefin Hallgren ska göra en vetenskapstidning för barn. Foto: Privat
Ingenjören Josefin Hallgren ska göra en vetenskapstidning för barn. Foto: Privat

– Det finns många anledningar till att jag vill göra det här. Framför allt tycker jag att det är så himla roligt att sprida forskning och vetenskap på ett spännande sätt. En sådan här tidning är också viktig. I dag pratar vi mycket om att öka teknikkunskaperna bland barn och om att det kommer att saknas ingenjörer i framtiden, då ligger en sådan här tidning helt rätt i tiden, säger Josefin Hallgren till Ingenjören.

Det första fröet till ”Kunskapstidningen” såddes redan för drygt två år sedan, berättar Josefin Hallgren. Det var då hon insåg att det inte verkade finnas några tidningar om vetenskap för barn. För ungefär ett år sedan hade fröet fått gro och Josefin Hallgren kom fram till att hon själv skulle starta den tidning som hon saknade på marknaden.

– När jag har tittat runt på vad som finns för barn så hittar jag en del teknikrelaterat, framför allt på nätet, men mycket är av karaktären ”Så funkar det”. Jag vill ha något av mer nyhetskaraktär, mer som en riktig tidning, berättar Josefin Hallgren.

I dag pratar vi mycket om att öka teknikkunskaperna bland barn och om att det kommer att saknas ingenjörer i framtiden, då ligger en sådan här tidning helt rätt i tiden.

Josefin Hallgren har jobbat som ingenjör, läst journalistik och jobbar i dag med att kommunicera forskning. Att förklara komplicerade saker på ett begripligt och intressant sätt är det hon gör och älskar, men hon hade aldrig arbetat på, eller startat, en tidning. Därför började hon i höstas med att göra research och kontakta folk i tidningsbranschen som kunde ge goda råd om hur hon skulle gå tillväga. Hon började också undersöka möjligheten att få finansiärer till projektet, men insåg snart det kunde bli knepigt utan att ha en produkt att visa upp.

– Alla tyckte att det var en bra idé, men att få finansiering på idéstadiet är svårt. Jag fick tänka om och bestämde mig för att först ta fram en prototyp, en provtidning.

Under våren ska studenter vid Jakobsbergs folkhögskola och Runö folkhögskola hjälpa Josefin Hallgren med det. De kommer att bidra med text och fixa layout medan Josefin Hallgren kommer att planera och sätta ihop innehåll.

Enligt klassiskt upplägg ska tidningen innehålla korta nyheter, längre reportage och intervjuer och hållas ihop av ett tema. En intervju med Hjärnkontorets programledare är inplanerad, liksom en intervju med en berg- och dalbaneexpert.

Josefin Hallgren beskriver sitt projekt som en sorts Hjärnkontoret i tidningsform, riktad till barn mellan 10 och 12 år.

– ”Kunskapstidningen” kommer att innehålla mycket bilder och illustrationer, det kommer att vara färgglatt men ändå seriöst.

– Jag har försökt att hitta saker som är aktuella, som är kopplade till barnens verklighet och till teknik. Pokémon Go är till exempel väldigt populärt och då kan man skriva om hur GPS-tekniken fungerar egentligen, hur vet spelet var det finns pokémons att hämta? Ett annat exempel är Minecraft och ett tillägg som Statens geologiska undersökning gjort för att biologin i spelet skulle bli mer trovärdigt, det kan vi skriva om. Och bränderna i hooverboards, varför uppstår de?

I början av april ska första numret av ”Kunskapstidningen”, med huvudtemat robotar, finnas i digital form. Josefin Hallgren vill därefter trycka tidningen och hoppas kunna hitta intressenter som vill göra den till ett återkommande inslag.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.