Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenTreårigt avtal klart inom industrin

Treårigt avtal klart inom industrin

de fem fackförbunden inom industrin är nöjda med avtalet. Från vänster: Martin Linder, Unionen,  Per-Olof Sjöö, GS, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, Hans-Olof Nilsson, Livs och Anders Ferbe, IF Metall.
De fem fackförbunden inom industrin är nöjda med det treåriga avtalet. Från vänster: Martin Linder, Unionen, Per-Olof Sjöö, GS, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, Hans-Olof Nilsson, Livs och Anders Ferbe, IF Metall.

Facken och arbetsgivarna inom industrin är överens om ett nytt treårigt avtal. Avtalet är värt 6,5 procent varav 0,5 procent utgör avsättningar till flexpension.

Avtalen ger 2 procents löneökningar per år, från den 1 april 2017 och utöver löneökningarna sker avsättning på 0,5 procent för att öka medlemmarnas flexpension. Ökningen för 2017 är 0,2 procent och 0,3 procent år 2019.

För LO-förbunden innehåller avtalet också en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 24 000 per månad får en högre lönepott.

Tidigare i veckan ratade facken medlarnas bud som innehöll ett treårigt avtal med löneökningar på 5,9 procent. Bland annat eftersom förslaget saknade avsättningar till flexpension.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer är jättenöjd med avtalet.

Ulrika Lindstrand. Foto: Sveriges Ingenjörer/pressbild
Ulrika Lindstrand

– Sveriges Ingenjörer har fått igenom de krav som var viktiga för oss, flexpension och reallöneökningar. Vi har sett till att säkerställa konkurrenskraften för Sverige och har ökat möjligheten att behålla jobben i Sverige, säger hon.

Ett krav som Sveriges Ingenjörer inte fick igenom i den här avtalsrörelsen handlade om löneutfyllnad för vård av sjuka barn.

– Vårt krav har varit att få in fem dagar om året där arbetsgivaren går in och täcker upp för 90 procent av lönen. Många dagar med vård av barn leder till ett bortfall av lönen och vi vet att i många familjer vabbar ofta den som tjänar minst. Med en utfyllnad av lönen för vård av barn är det lättare att göra ett jämställt val. Tyvärr var arbetsgivaren inte mogen att det steget, säger Ulrika Lindstrand.

Avtalen innehåller också flera nya formuleringar kring beredskapsarbete och där tycker Ulrika Lindstrand att fackförbunden har gjort framsteg.

– Vi har pratat mycket om hur beredskap kan räknas eftersom vi har större möjligheter att vara flexibla i dag när vi kan vara uppkopplade utanför arbetsplatsen. Vi har fått tydligare skrivningar i de centrala avtalen som vi hoppas ska stötta våra förtroendevalda att skriva bra lokala avtal. Det här är en möjlighet för oss oss att sätta någon form av ramar för det gränslösa arbetet. Även om många av våra medlemmar uppskattar det flexibla arbetlivet måste det vara en valmöjlighet, inte ett tvång, och alla måste få ersättning för sitt arbete.

Ulrika Lindstrand säger att klimatet runt förhandlingsbordet har varit gott.

– Det har varit högt i tak och vi har kunnat lyfta många frågor. Sveriges Ingenjörer har inte tvingats backa på någon av våra hjärtfrågor och vi har också klarat av att stå emot många av arbetsgivarnas krav.

De nya avtalen gäller från den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. De som jobbar inom trä/Samhall, kommer inte att få ta del av avtalets lönehöjning förrän oktober 2017. Är detta rättvist.??? Vad förlorar Samhall anställda på detta.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.