Män sjukskrivs fler dagar än kvinnor

Läkare sjukskriver män längre tid än kvinnor för samma diagnos. Dessutom finns det stora skillnader mellan olika delar av landet. Någon tydlig förklaring har forskarna inte hittat.

Foto: Thinkstock/Tom Le Goff.

Foto: Thinkstock/Tom Le Goff.

Män som uppsöker en läkare blir sjukskrivna fler dagar än kvinnor som uppsöker en läkare för samma diagnos. Det här visar en studie som nyligen genomförts av tre forskare vid Inspektionen för socialförsäkringar.

Studien visar att män blir sjukskrivna fler dagar både vid det första och vid det uppföljande läkarbesöket. I det första läkarintyget sjukskrivs män i genomsnitt 2,8 dagar längre än kvinnor för samma diagnos.

En hypotes i studien var att skillnaderna i sjukskrivningstid i det första läkarintyget utjämnas i senare läkarintyg vid patientens återbesök. Men resultaten visar att könsskillnaderna snarare förstärks än utjämnas. Män sjukskrivs i genomsnitt ytterligare 1,8 dagar längre än kvinnorna i det andra läkarintyget.

Det intressanta är att skillnaderna mellan könen kvarstår även när man tar hänsyn till en lång rad av möjliga förklaringar och dessutom för de flesta diagnoser. Studien visar att män sjukskrivs längre än kvinnor för 17 av de 20 vanligaste diagnoserna.

I alla landsting och regioner finns det dessutom skillnader mellan kvinnor och män när det gäller sjukskrivningstiden. Läkare i Jämtland/Härjedalen sjukskriver män i genomsnitt 5,1 dagar längre än kvinnor vid det första besöket, medan läkare i Västmanland sjukskriver  män i genomsnitt 1,6 dagar längre än kvinnor. När patienten får ett andra läkarintyg under samma sjukfall förlängs männens sjukskrivning med i snitt 1,8 dagar mer än kvinnornas.

Rapporten ger inte svar på varför det ser ut så här, men den pekar på några tänkbara förklaringar. En kan vara att män och kvinnor uppsöker en läkare när de är i olika skeden av sjukdomen. Kvinnor söker i allmänhet vård både oftare och tidigare än män.

En intressant skillnad som kan vara en tänkbar förklaring är att män och kvinnor söker eller hänvisas till olika vårdformer. Kvinnor träffar oftare läkare i primärvården, medan män i högre grad träffar en läkare inom specialistvården. En möjlig förklaring är att män väntar längre med att uppsöka en läkare, därför har hunnit bli sjukare och därmed blir sjukskrivna längre.

läs mer

Läs hela studien här.

 

 

Författarna till studien påpekar att det krävs fler studier för att klarlägga orsakerna bakom skillnaderna. Man tar upp några konkreta förlag till åtgärder. Det handlar bland annat om satsningar på kompetensutveckling om hur hälso- och sjukvården kan få en mer jämställd sjukskrivningsprocess. Dessutom förslår forskarna att man utökar användningen av elektroniska läkarintyg som gör det enklare att genomföra systematiska uppföljningar av läkares sjukskrivningspraxis på lokal, regional och nationell nivå.

14 kommentarer

  • Nisse

    Helen:
    Jag har läst många studier som visar att kvinnor inte får sämre behandling, tvärtom faktiskt. Beroende på vad man vill visa och vilken politisk agenda man har kan man få olika resultat.
    Hur kan du förresten förklara det faktum att kvinnor blir sjukskrivna oftare än män?

    24 april 2017
  • Helen

    Hmm, en hypotetisk förklaring i artikeln är att kvinnor söker vård medan män härdar ut, men inte att kvinnor får ojämlik behandling? Den som skriv artikeln alltså hittar möjliga förklaringarna till varför elefanten i rummet egentligen inte finns?

    Det handlar förmodligen inte alls om att män ’roffar år sig’ alls, och kan inte kallas en ’falsk nyhet’. Och artikeln är kanske vinklat, men inte vinklat tillräckligt – varför söker man olika förklaringarna som undviker den sanning som har bevisats igen och igen? Dvs att vården är ojämlik. Elefanten står där och trampar. Vad har vi att vinna med att låtsas att den inte finns?

    http://www.forskning.se/2016/02/15/ge-ratt-vard-kvinnors-och-mans-kroppar-reagerar-olika-pa-behandling/
    http://www.lif.se/globalassets/pdf/rapporter-externa/ojamlik-vard—ett-hot-mot-var-sjukvard.pdf.pdf

    23 april 2017
  • Veritas

    @Ylva:

    Du skrev:
    ”Tröskeln för att anse sig vara sjuk och gå till läkaren är lägre för män.”
    ”När männen väl går till läkaren så är sjukdomen värre i genomsnitt.”

    Huh? Hur får du ihop den logiken?

    Dessutom ignorerade du bekvämt nog statistiken som visar att kvinnor har betydligt fler sjukdagar än män totalt sett. Det talar istället snarast för förklaringsmodellen som ges i kommentar Nr 1 i det här kommentarsfältet.

    21 april 2017
  • Jelle

    Niklas,
    Den källa du hänvisar till motsäger inte det som studien i artikeln visar på.
    Nästan 90% av de totala sjukdagarna är sjukskrivningar kortare än en vecka enligt den SCB-statistik du hänvisar till. Utan att ha läst hela studien som artikeln handlar om är det lätt att föreställa sig att sjukskrivningarna i den studien är längre än en vecka då de krävt ett (eller två) läkarbesök.

    21 april 2017
  • Martin Gustafsson

    Det står i undersökningen att kvinnor sjukskrivs oftare än män, men att män är sjukskrivna fler dagar de gånger de väl blir sjukskrivna. Dvs kvinnor är sjukskrinva oftare, män mer sällan men något längre per gång. Rubriken hade alltså precis lika gärna kunnat vara ”Kvinnor sjukskrivs fler dagar än män”.
    Men jag gissar att det finns en tanke bakom hur undersökningen ska framställas.

    21 april 2017
  • Martin Gustafsson

    Tycker denna artikel är missledande.
    Kvinnor har betydligt högre sjukfrånvaro än män, även om man korrelerar för arbetsuppgfter, ålder och position. Det är något som faktiskt står i undersökningen men inte nämns.
    Det är snarare så att män ”härdar” ut i större utsträckning alternativt att män faktiskt är mindre sjuka än kvinnor.

    Ylva:
    Totalt sätt så utnyttjar kvinnor sjukvården betydligt mer än män (även om man räknar bort mödravård).

    21 april 2017
  • Barbro

    Intressant om det är samma fenomen vid försäkringskassans bedömning av sjukskrivning

    21 april 2017
  • Mikael

    Hej! Ett litet tips till redaktionen:

    Ni får gärna lägga in en källhänvisande länk till studien ifråga, vid de tillfällen då detta är möjligt att göra. Jag skulle tro att det är den här studien som det syftas på? Stämmer det? Den finns i så fall att läsa i sin helhet på:

    http://www.inspsf.se/publicerat/Publikation+detaljvy//lakares_sjukskrivning_av_kvinnor_och_man.cid5917

    21 april 2017
  • Ylva

    Min gissning: Tröskeln för att anse sig vara sjuk och gå till läkaren är lägre för män.

    Kvinnor ”härdar ut” i större grad. Och går till läkaren när det känns allvarligt. Och blir ignorerade.

    När männen väl går till läkaren så är sjukdomen värre i genomsnitt (eftersom man ignorerat alla tecken på allvarlighet) och sjukskrivningstiden blir därför längre – vilket ger en större belastning på samhället.

    21 april 2017
  • Magnus Karlsson

    Det är är ju snudd på en ”falsk nyhet”.
    Tråkigt att Ingenjören sprider sådant här.
    Det står visserligen i texten att ”Kvinnor söker i allmänhet vård både oftare och tidigare än män.” men texten i övrigt är vinklad.
    Dessutom är rubriken grovt felaktig och underblåser den felaktiga tanken från många feminister att män roffar åt sig och kvinnor får sämre behandling.

    21 april 2017
    • Karin

      Den här studien redogör enbart för hur många dagar män och kvinnor sjukskrivs för samma diagnos. Förklaringar till skillnaderna har inte undersökts i denna studie. Forskarna diskuterar kort i rapporten några möjliga förklaringar som dock inte har undersökts eller kunnat beläggas i studien (det har inte varit uppdraget). Att män sjukskrivs fler dagar än kvinnor och att det finns stora regionala skillnader är det enda som kan beläggas här. Mer forskning krävs för att kunna förklara orsaker till skillnaderna. Att ”män roffar åt sig och kvinnor får sämre behandling” är inte en uppfattning som delas av redaktionen. Vi ser fram emot uppföljande forskningsstudier som kan förklara skillnaderna. /Redaktionen

      21 april 2017
  • Veritas

    Min gissning: Tröskeln för att anse sig vara sjuk och gå till läkaren är lägre för kvinnor.

    Män ”härdar ut” i större grad, och går dessutom ofta inte till läkaren alls för ”sjukdomsnivåer” där kvinnor gör det. Och när männen väl går till läkaren så är sjukdomen därför värre i genomsnitt och sjukskrivningstiden blir därför längre.

    Statistiken visar för övrigt att kvinnor är sjukskrivna mycket fler dagar totalt per år än män i genomsnitt.

    18 april 2017

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar