Villkoren i förbundsdirektören Richard Malmborgs anställningsavtal kommer att förändras men detaljerna kring villkoren redovisas inte och hans lön förändras inte.
Villkoren i förbundsdirektören Richard Malmborgs anställningsavtal kommer att förändras men detaljerna kring villkoren redovisas inte och hans lön kommer inte att förändras.
Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand vill inte redovisa några detaljer i det nya avtalet eftersom det ännu inte är juridiskt bindande. Det enda som öppet redovisas är att det uppmärksammade avgångsvederlaget på 48 månader inte längre kommer att gälla samt att den fria representationen i och utanför hemmet tas bort.
I pressmeddelandet står det att förbundsdirektören vid det första presidiemötet varje år redogör för sitt avtal. Kan du berätta exakt vilka delar av avtalet som redovisas?
– Vi får se det kompletta avtalet skriftligt så alla delar i avtalet redovisas.
Ingenjören har talat med personer som tidigare suttit i förbundsstyrelsens presidium och som inte känner till den policyn. Hur länge har den funnits?
– Jag har suttit som vice ordförande i fyra år och som ordförande i lite mer än ett halvår. Åtminstone under min tid har vi gjort detta varje år. Jag har ingen anledning att tro att det här inte varit praxis tidigare. Det kan ha skett under lite olika former de år då vi inte haft några nya ledamöter i styrelsen och då behöver man inte göra en lika grundlig genomgång. Det kan säkert finnas olika uppfattningar om hur mycket man har fått ta del av avtalet men vi har alltid redovisat allting.
I årsredovisningen redovisas förbundsdirektörens lön tillsammans med arvoden till förbundsstyrelsen. Varför då?
”Så länge jag har suttit i styrelsen har alla villkor i avtalet och förbunds-direktörens lön redovisats för hela styrelsen.
– Det hänger ihop med den sekretessklausul som finns i avtalet med förbundsdirektören. Det som redovisas i årsredovisningen är det som är officiellt. Allt annat ligger under den sekretessklausul som skyddar avtalet. Så länge jag har suttit i styrelsen har alla villkor i avtalet och förbundsdirektörens lön redovisats för hela styrelsen.
Ingenjören har uppfattat att det finns en kritik bland medlemmar kring också att detta uppfattas som ett sätt att kamouflera förbundsdirektörens lön och förmåner. Kan du först den kritiken?
– Det klart att jag förstår om man uppfattar det så men avtalet är ju juridiskt bindande med en sekretessklausul som vi måste vi förhålla oss till. Det här avtalet skrevs 2002 och det var andra tider då. Vi ska också komma ihåg att vi rekommenderar våra medlemmar som är vd att ha en sekretessklausul i sitt avtal.
läs mer
Läs Ingenjörens tidigare artiklar i ämnet:
Generöst vd-avtal skakar styrelsen
Förbundsordförande Ulrika Lindstrands tidigare svar på Ingenjörens frågor om styrelsearbetet och det ifrågasatta vd-avtalet: Högre i tak än tidigare
Avgångsvederlaget på 48 månader har väckt uppmärksamhet men också förbundsdirektörens lön på 134 000 kronor i månaden. Kommer det nya avtalet också att ha en sekretessklausul eller kommer medlemmarna i framtiden kunna ta del av förbundsdirektörens lön och förmåner?
– Exakt vad vi har kommit överens om nu vill jag inte säga så mycket om nu innan vi har fått ner det på papper. Framöver är det en diskussion som vi måste ta den dag det blir aktuellt att anställa en ny förbundsdirektör.
Tolkar jag dig rätt att det nya avtalet inte kommer att innehålla en revidering av förbundsdirektörens lön utan enbart övriga anställningsvillkor?
– Ja, den tilläggsbilaga till avtalet som styrelsen har upprättat tar inte upp lönen utan enbart anställningsvillkoren.
När kommer tilläggsbilagan till avtalet att vara klar?
– Jurister är redan inkopplade och vår uttalade ambition är att arbetet ska vara klart före maj månads utgång, säger Ulrika Lindstrand.
3 kommentarer
Ni i ledningen/styrelsen får allt komma med bättre förklaringar och åtgärdsförslag. Antingen har ni varit lata eller inte tillräckligt smarta för att fatta vad avtalet innebär. Jag tror mer på lathet och bristande uppmärksamhet än ren dumhet och då börjar man undra hur ni hanterar övriga frågor? Bryr ni er om annat än era egna plånböcker?
Transparensen måste öka. Ett fackförbund ska inte ha behov av sekretessklausuler för någon av sina anställda. Funderar skarpt på att lämna förbundet. Då det blir dags för val kommer åtminstone jag att rösta på de kandidater som vill arbeta aktivt för en ökad öppenhet för det är den vägen vi kommer framåt på bästa sätt.
Jag undrar om vårt ledning fattar skillnaden mellan ett privatägd företag och ett fackförbund, t.ex. vad som gäller transparens (sekretessklausul). Sedan tycker jag personligen att en fackförbund inte alls skulle stöda systemet att chefer har jättemycket högre lön än andra anställda med likadant krävande uppgifter och även får belöning (avgångsvederlag) om de inte levererar den krävde prestanda. Hoppas att ledningen skyndar på med att fatta och agera!
Vänliga hälsningar
Marius
Verkligen extremt upprörande. Hur kan ett fackförbund slösa med medlemmarnas pengar på detta sätt. Det sticker i ögonen. Jag har varit medlem i 25 år och har tyckt det varit ett bra fack med en hel del matnyttigt och hjälpsamt.
På de 25 år jag har varit med har det dock inte hänt mycket när det gäller löneskillnader mellan män och kvinnor på de stora företag jag jobbat på. Vi kvinnor har alltid fått höra att det beror på att vi är dåliga på att prata för oss och på att kräva hög lön. Det stämmer inte, vi var framåt med att argumentera för våra lönehöjningar med konkreta sakargument. Detta räcker dock inte. Samtidigt kunde manliga kollegor få löneförhöjning utan att argumentera alls. Det handlar om osynliga attityder. Lägg resurserna på att jobba med detta istället för att lägga dem på osmakliga ”moderniserade” avtal med förbundsledaren. Detta för att värna om medlemmarna framgent.
Jag för min del vill inte lägga mina pengar på att sponsra den här typen av löner och tackar därför för mig och lämnar Sveriges Ingenjörer.
Vänliga hälsningar
Eva