Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvenskar ser ljusare på ekonomin

Svenskar ser ljusare på ekonomin

Andelen svenskar som anser att det ekonomiska läget i Sverige är bra har ökat och är nu uppe på samma nivå som före finanskrisen, enligt en undersökning av Pew Research Center. Bland unga svenskar är också tron på att de som är barn i dag kommer att få det bättre ställt än sina föräldrar hög. Men en betydligt lägre andel av dem som är äldre tror det.

läs mer

Läs hela undersökningen Global Publics More Upbeat About the Economy här.

Pew Research Center frågade tidigare i år 34 788 personer i 32 länder om deras syn på sina länders ekonomi. Undersökningen visar bland annat att andelen svenskar som anser att den svenska ekonomin går bra har ökat, 84 procent i år att jämföra med 76 procent 2016. Andelen som svarar att det ekonomiska läget i Sverige är bra är nu uppe i samma nivåer som före finanskrisen.

Liknande ökningar har skett i flera länder, med det största hoppet i Nederländerna, där 87 procent anser att den inhemska ekonomin går bra, att jämföra med 62 procent förra året. Nederländerna är också det land där högst andel svarade positivt på frågan, följt av Tyskland med 86 procent och Sverige med 84 procent.

Undersökningen visar också att 63 procent av svenskarna i åldrarna 18–29 år tror att de som är barn i Sverige i dag kommer att växa upp och ha det bättre ekonomiskt än sina föräldrar. Bland svenskar som är 50 år och äldre var det bara 37 procent som tror samma sak.

I Grekland svarade en mycket låg andel att det nuvarande ekonomiska läget var bra i landet, bara 2 procent, men en högre andel, 21 procent, trodde att de som är barn i dag kommer att få det bättre ekonomiskt än deras föräldrar. Landet med den högsta andel som svarade att barnen kommer att få det bättre ekonomiskt som vuxna jämfört med sina föräldrar var Chile, med 69 procent.

Pew Research Center tittade också på sambandet mellan deltagarnas uppfattning av det ekonomiska läget, deras politiska ideologi (vänster, mitten eller höger) och vilka som var vid makten. Hela 92 procent av de svenskar som deltog i undersökningen och var ideologiskt sett vänster ansåg att det nuvarande ekonomiska läget i Sverige var bra, medan andelen deltagare som ideologiskt sett var höger och var positiva till den svenska ekonomin var 75 procent, det vill säga 17 procentenheter lägre.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.