Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKan arbetsgivaren bryta semestern?

Kan arbetsgivaren bryta semestern?

Foto: Chris Clinton/Thinkstock. Semestern är till för att du ska vila dig. inte för att du ska fortsätta att arbeta.
Foto: Chris Clinton/Thinkstock. Semestern är till för att du ska vila dig. inte för att du ska fortsätta att arbeta.

Sverige är på väg på semester med vad gäller egentligen? Törs man svara när mobilen ringer i hängmattan? Ingenjören frågade förbundsjurist Ola Sundström.

Hur säker kan man vara på att få semester när man vill?
Semesterlagen garanterar dig fyra veckors semester under sommarhalvåret. Men det betyder inte att du kan förlägga dem när du vill utan det är fortfarande arbetsgivaren som bestämmer när det passar bäst för verksamheten.

Men om jag har fått min semester bekräftad från chefen, kan hen ändra den då?
Det blir en fråga om när och hur. Arbetsgivaren är skyldig att förhandla om förläggningen av sommarsemestrarna. Detsamma gäller om sommarsemestrarna ska flyttas. Saknas kollektivavtal finns det regler om att semestern måste läggas ut i god tid innan sommaren, de tidsfristerna gäller även för att flytta beviljad semester. Om arbetsgivaren struntar i bestämmelserna är du tvungen att gå till jobbet, men arbetsgivaren kan bli ersättningsskyldig för exempelvis resor och andra kostnader. Även om du redan har gått på semester kan arbetsgivaren bryta den, om hen får tag på dig vill säga.

Fopto: Redax. Förbundsjurist Ola Sundström.
Fopto: Redax. Förbundsjurist Ola Sundström.

Kan arbetsgivaren kräva att jag kontrollerar mejl eller svara i telefon på semestern.
Nej, semestern är till för att du ska vara ledig. Sedan kan man ju ha lokala tillgänglighetspolicyer men generellt nej.

Får jag använda min jobbmobil på semestern?
Det beror vad du avtalat med arbetsgivaren om telefon. Om inget är avtalat kan du utgå från att du inte får använda din telefon privat.

Om jag blir sjuk under semestern, är det inte lika bra att bara låta det vara, jag är ju ändå ledig?
Nej semester är till för att du ska vila och återhämta dig och det gör du inte om du är sjuk. Blir du sjuk ska du vara sjukskriven. Semesterdagarna sparas.

Vad händer om jag inte har tagit ut mina semesterdagar?
Årets semester över tjugo dagar får du spara i högst fem år. Regeln när du tar ut sparad semester är sedan att du måste ta ut årets alla dagar innan du börjar ta ut dem du har sparat.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.