Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivJönköping testar studentavtal

Jönköping testar studentavtal

I takt med att Jönköping växer behöver kommunen knyta till sig fler ingenjörer. Ett sätt är att börja tidigt. Kommunens tekniska kontor har bestämt sig för att prova studentmedarbetaravtalet, ett avtal som bland annat reglerar att en extrajobbande student får arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter och marknadsmässig lön, högst 15 timmar i veckan.

Redan 2014 kom fack och arbetsgivare, däribland Saco, överens om studentmedarbetaravtalet, ett avtal som innebär att studenter ska kunna jobba högst i 15 timmar i veckan, ha en mentor, marknadsmässig lön och arbetsuppgifter i linje med studierna. Två år efter överenskommelsen hade bara ett hundratal studenter anställts enligt avtalet och inom Saco låg siffran på bara drygt 100 studenter. Enligt Saco studentråds ordförande berodde det låga intresset på okunskap, och på att man inte gjort de strategiska informationsinsatser som krävdes.

På Tekniska kontoret i Jönköpings kommun har det jobbat timanställda studenter under många år, men nu ska man testa att erbjuda studenter det nyare avtalet, som kontorets personalchef Stefan Fogelberg beskriver som hårdare reglerat än timanställningarna.

Strax över 100 ingenjörer, varav 15 nyanställda i år, jobbar på Tekniska kontoret i Jönköpings kommun i dag. Tio är ett resultat av samarbetet med högskolan i Jönköping, ingenjörer som kontoret har kommit i kontakt med via exjobb, faddergrupper och praktik. Men ingenjörerna behöver bli fler. Eftersom det är svårt för en kommun att konkurrera med lönerna på den privata sidan gäller det att fånga in ingenjörerna tidigt, gärna redan under deras utbildning, säger personalchef Stefan Fogelberg.

Stefan Fogelberg, personalchef på Tekniska kontoret, Jönköpings kommun.
Stefan Fogelberg, personalchef på Tekniska kontoret, Jönköpings kommun.

– Särskilt på fastighetssidan kommer vi att ha ett ökande behov av ingenjörer. Staden och fastighetsbeståndet växer. Just nu håller vi till exempel på och bygger Munksjöstaden, en ny stadsdel i ett gammalt industriområde. Vi behöver energiingenjörer, VVS-ingenjörer, underhållsingenjörer, mark- och exploateringsingenjörer, gatuingenjörer, parkingenjörer, projekteringsingenjörer och planeringsingenjörer. Vi har även jagat VA-ingenjörer, vars arbete också blir allt mer komplicerat.

Stefan Fogelberg brukar själv vara med på de jobbmässor som högskolan i Jönköping anordnar för att informera om kommunen som arbetsplats och om de möjligheter som finns.

– Vi brukar lyfta fram att du som ingenjör på Tekniska kontoret får vara med och påverka samhällsbyggnaden och att det finns en mångsidighet vad gäller arbetsuppgifter. Vi försöker också skapa trevliga och bra arbetsplatser. I en kommun kan du inte göra precis vad du vill, men du har en möjlighet att vara med och utforma ditt arbete, och påverka samhället.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Kul för de ingenjörer som råkar platsa i mallen. Dock verkar inte JTH utbilda den typen av ingenjörer som tekniska kontoret i Jönköpings Kommun behöver. Så det här ser mest ut som ett slag i luften.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.