Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningKurs om arbetsmiljö får liv på webben

Kurs om arbetsmiljö får liv på webben

Vector flat illustration of webinar, online conference, lectures and training in internet
Illustration: Faberrink/Thinkstock

En ny webbaserad utbildning om arbetsmiljö lanserades i går. Kursen bygger på en bok i ämnet som sedan länge använts som läromedel på olika ingenjörsprogram. På webben har innehållet dock växlat upp och blivit mer levande och pedagogiskt.

Ingenjörer behöver lära sig mer om hur produkter, tekniska system och organisationer utformas med hänsyn till människans förutsättningar i syfte att skapa en god arbetsmiljö. Prevent, arbetsmarknadsparternas gemensamma organisation för att öka företagens kunskaper om arbetsmiljö, släpper nu, tillsammans med flera högskolor en gratis webbaserad kurs i ämnet, en så kallad MOOC. Kursen bygger på boken: ”Arbete och teknik på människans villkor”, och ges på engelska med namnet ”Work and Technology on Human Terms”.

Gunnar Lagerström på Prevent har varit projektledare för att ta fram det nya utbildningsmaterialet.

– Kursen handlar om hur man utvecklar produkter och system med tanke på hur vi som människor fungerar och påverkas både fysiskt och mentalt, säger han. Rätt utformade ger det inte bara en bra arbetsmiljö utan även högre produktivitet och lönsamhet i en verksamhet.

SAMARBETE

Den nya utbildningen är framtagen i ett samarbete mellan Prevent och fem svenska tekniska universitet och högskolor: KTH, Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet, Kungliga tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet.

Utbildningen finns på www.onhumanterms.org

Innehållet i kursen presenteras på flera olika sätt: en del av innehållet är rena lässidor, men kursen innehåller också flera animeringar, intervjuer och även reportage för ett mer varierat lärande. I slutet av kursen presenteras några tänkta men realistiska fall, fyra företag inom olika branscher som alla har sina unika problem med personalen, och som eleven ska diagnosticera och försöka lösa. När hela kursen har klarats av inklusive självrättande kunskapstester kan deltagaren skriva ut ett intyg.

Boken som gratiskursen bygger på finns också med i sin helhet, i form av PDF-filer.

Gunnar Lagerström bedömer att det tar i storleksordningen 25 timmar att gå igenom hela materialet, men att det förmodligen är bäst att dela upp det på, säg, 10 tillfällen.

– Webbutbildningen kommer att användas som ett läromedel på ingenjörsprogrammen. Men då kommer den att kompletteras med andra läraktiviteter som till exempel laborationer. Och här får ju studenten också examina, säger Gunnar Lagerström.

Webbkursen har i vissa delar ett djupare ingenjörsperspektiv, men Gunnar Lagerström poängterar att den kan användas på andra utbildningsprogram också, för till exempel ekonomer, beteendevetare och redan yrkesverksamma med motsvarande utbildning.

– Min förhoppning är att den ska komma att användas på lärosätena redan under hösten, säger han.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.