Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningKurs om arbetsmiljö får liv på webben

Kurs om arbetsmiljö får liv på webben

Vector flat illustration of webinar, online conference, lectures and training in internet
Illustration: Faberrink/Thinkstock

En ny webbaserad utbildning om arbetsmiljö lanserades i går. Kursen bygger på en bok i ämnet som sedan länge använts som läromedel på olika ingenjörsprogram. På webben har innehållet dock växlat upp och blivit mer levande och pedagogiskt.

Ingenjörer behöver lära sig mer om hur produkter, tekniska system och organisationer utformas med hänsyn till människans förutsättningar i syfte att skapa en god arbetsmiljö. Prevent, arbetsmarknadsparternas gemensamma organisation för att öka företagens kunskaper om arbetsmiljö, släpper nu, tillsammans med flera högskolor en gratis webbaserad kurs i ämnet, en så kallad MOOC. Kursen bygger på boken: ”Arbete och teknik på människans villkor”, och ges på engelska med namnet ”Work and Technology on Human Terms”.

Gunnar Lagerström på Prevent har varit projektledare för att ta fram det nya utbildningsmaterialet.

– Kursen handlar om hur man utvecklar produkter och system med tanke på hur vi som människor fungerar och påverkas både fysiskt och mentalt, säger han. Rätt utformade ger det inte bara en bra arbetsmiljö utan även högre produktivitet och lönsamhet i en verksamhet.

SAMARBETE

Den nya utbildningen är framtagen i ett samarbete mellan Prevent och fem svenska tekniska universitet och högskolor: KTH, Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet, Kungliga tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet.

Utbildningen finns på www.onhumanterms.org

Innehållet i kursen presenteras på flera olika sätt: en del av innehållet är rena lässidor, men kursen innehåller också flera animeringar, intervjuer och även reportage för ett mer varierat lärande. I slutet av kursen presenteras några tänkta men realistiska fall, fyra företag inom olika branscher som alla har sina unika problem med personalen, och som eleven ska diagnosticera och försöka lösa. När hela kursen har klarats av inklusive självrättande kunskapstester kan deltagaren skriva ut ett intyg.

Boken som gratiskursen bygger på finns också med i sin helhet, i form av PDF-filer.

Gunnar Lagerström bedömer att det tar i storleksordningen 25 timmar att gå igenom hela materialet, men att det förmodligen är bäst att dela upp det på, säg, 10 tillfällen.

– Webbutbildningen kommer att användas som ett läromedel på ingenjörsprogrammen. Men då kommer den att kompletteras med andra läraktiviteter som till exempel laborationer. Och här får ju studenten också examina, säger Gunnar Lagerström.

Webbkursen har i vissa delar ett djupare ingenjörsperspektiv, men Gunnar Lagerström poängterar att den kan användas på andra utbildningsprogram också, för till exempel ekonomer, beteendevetare och redan yrkesverksamma med motsvarande utbildning.

– Min förhoppning är att den ska komma att användas på lärosätena redan under hösten, säger han.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?