Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLärosätena vill behålla tekniskt basår

Lärosätena vill behålla tekniskt basår

Foto: Jacob Ammentorp Lund/Thinkstock
Foto: Jacob Ammentorp Lund/Thinkstock

Tekniskt basår – en överbryggande gymnasieutbildning för att ge behörighet till ingenjörsstudier – kan hotas om regeringen får igenom sina planer på att ändra förutsättningarna för den. Högskolorna är kritiska. De vill ha kvar den framgångsrika utbildningen.

Det tekniska basåret är ett sätt att läsa in nödvändiga gymnasiekurser för att bli behörig att söka ingenjörsutbildningarna. En viktig skillnad från att läsa på Komvux är att de som går tekniskt basår läser på ett universitet eller en högskola och hamnar i en klass med andra som läser samma sak, något som sannolikt har bidragit till utbildningens framgång.

Eleverna är också garanterade plats på högskolan. Själva studierna är på gymnasienivå, men studietakten är hög, vilket också förbereder eleverna för högskolan. Det är högskolorna som står för utbildningen, men nu känner de att mattan kan komma att dras undan under deras fötter.

Ett regeringsförslag innebär flera förändringar för det tekniska basåret. Eleverna ska bara kunna få godkänt eller icke godkänt, vilket innebär att de inte kan läsa upp sina betyg. De som väljer att läsa tekniskt basår ska också redan vid årets början välja vilken sorts ingenjör de ska läsa till.

Per Berglund. Foto: KTH
Per Berglund. Foto: KTH

Per Berglund, prodekanus på KTH, är bekymrad över förslaget.

– I regeringens förslag ska studenterna veta vilket program de ska komma in i redan i början av basåret, säger han. Men det kan sänka idén med basåret. För det är ju en av poängerna med basåret, att man också ska kunna använda det till att få tid att själv hitta vilken utbildning man vill gå.

Han framhåller just att det tekniska basåret har visat sig fungera så bra.

– Vi ser ett ökande kunskapsglapp från gymnasiet, säger han. Men det tekniska basåret breddar också intagningen till de tekniska högskolorna. Vi får fler ungdomar med invandrarbakgrund och ungdomar från familjer som inte har akademiska traditioner. Basåret bidrar också klart till att fler kvinnor söker.

Han får medhåll av Amelie von Zweigbergk som är chef för industriell utveckling på Teknikföretagen.

– Under det tekniska basåret hinner man träffa andra som kan berätta om sina studier, säger hon. Vi jobbar ju hårt för att få in fler kvinnor. Det är en markant högre andel kvinnor bland dem som läser tekniskt basår än bland dem som går direkt till högskolorna.

Amelie von Zweigbergk. Foto: Teknikföretagen
Amelie von Zweigbergk. Foto: Teknikföretagen

Enligt Amelie von Zweigbergk är det betydligt svårare att läsa in kunskaperna på komvux. Det finns inga kurspaket som leder fram. Kurserna i matte och fysik kan till och med kollidera. På komvux får studenterna heller inte klasskompisar på samma sätt, vilket sannolikt leder till fler avhopp.

– Det tekniska basåret är jätteviktigt för högskolorna, säger hon. Det är mycket populärt och har höga intagningssiffror, högre till och med än arkitektutbildningen. Man får in elever som är väldigt motiverade, och så får man en bättre könsbalans.

Med regeringens förslag finns det enligt henne en risk att det tekniska basåret får stryka på foten.

– Man vill inte att gymnasieutbildning bedrivs på universitetsnivå, men någon särskild finansiering till det tekniska basåret fanns inte förut heller, säger hon. Det är högskolorna själva som står för det. Men om regeringen säger att man behöver öka antalet platser på andra håll, exempelvis lärarutbildningen, finns det för lärosätena inte så många andra ställen att ta från.

Även studentorganisationerna vill behålla basåret. Carl Toller, ordförande för Chalmers studentkår, tycker att det behövs ett sätt för dem som har läst ”fel” program på gymnasiet att hitta nya vägar i utbildningssystemet.

– Femtonåringar ska inte behöva låsa in sig i ett utbildningsspår utan att senare ha möjlighet att ändra sig, skriver han i ett svar.

Enligt Per Berglund på KTH har de tekniska högskolorna i sina remissvar unisont kritiserat regeringens förslag. De är alla samstämmiga och negativa till förändringarna av Tekniskt basår.

Vad blir nästa steg i den här frågan?

– Det vet jag inte riktigt, säger han. Nu ligger frågan hos dem.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. ”Läsa upp betygen”? Betygen från tekniskt basår har ingen som helst betydelse vid antagning, förutom om du vill använda garantiplatserna på KTH/Chalmers.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?