Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUni vill att Tisa stoppas

Uni vill att Tisa stoppas

Tisa-avtalet kommer att gynna få, men slå hårt mot miljarder människor. Det menar Uni Global Union, som kräver att avtalet som syftar till att öppna upp marknaden för handel med tjänster, däribland finansiella och telekom, stoppas.

Förhandlingar om Tisa-avtalet (The Trade in Services Agreement) började i mars 2013 mellan 23 av Världshandelsorganisationen parter, däribland EU. Parterna utgör tillsammans 70 procent av världens handel med tjänster. Förhandlingarna ligger för tillfället på is, men ska återupptas ”när den politiska kontexten tillåter”.

Syftet med avtalet är att öppna upp marknaden och förändra regleringar för handel med tjänster, inom bland annat telekom, e-handel och finansiella tjänster. På EU-kommissionens hemsida beskrivs Tisa som ett avtal som kommer att underlätta tjänstehandeln ”mellan en grupp likasinnade länder”. Med en öppnare marknad för handel med tjänster kommer tillväxten att öka och nya jobb skapas, står det också.

en 144-sidig rapport från Uni Global Union, internationell facklig organisation för tjänstemän, får dock Tisa-avtalet skarp kritik. Uni menar att avtalet kommer gynna ett fåtal, men slå hårt mot miljarder människor och därför bör det stoppas.

Förhandlingarna om Tisa har skett i hemlighet, men information och dokument har läckt ut. Det är utifrån detta som juridikprofessor Jane Kalsey vid The University of Auckland författat Uni-rapporten, för att förklara vad Uni ser som konsekvenserna av avtalet.

Avtalet kommer att omfördela makten, menar Uni, från den nationella och politiska sfären till den privata där stora, multinationella företag har störst inflytande. Staternas rätt att reglera sina egna marknader, sina teknologier och tjänster kommer att låsas.

Lokala och nationella företag kommer enligt Unis analys att utsättas för hård, möjligen förödande konkurrens från stora, multinationella företag och som ett led i mer offshoring, automatisering och egenanställningar kommer osäkra jobb att bli norm.

Frihandel är något som de svenska fackliga centralorganisationerna i grunden är för, då man menar att det är bra för Sverige, svenska företag och företagens anställda, så länge de inte inskränker de grundläggande fackliga rättigheterna och det demokratiska beslutsfattandet, skriver exempelvis TCO.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?