Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenNytt avtal för statligt anställda

Nytt avtal för statligt anställda

I går, onsdagen den 4 oktober, tecknade Saco-S ett nytt avtal med Arbetsgivarverket. Cirka 12 000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av avtalet som till stor del kännetecknas av att arbetsgivaren går med på att på allvar prata om de problem som finns.

Avtalet, ett tillsvidareavtal som även i fortsättningen blir sifferlöst, omfattar totalt cirka 88 000 akademiker, varav cirka 12 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

På flera viktiga punkter har det varit svårt att nå konkreta förändringar. I stället har parterna kommit överens om att arbeta i partsgemensamma arbetsgrupper för vidare diskussioner. Enligt Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, är frågan om restid en av de allra viktigaste.

– Restid bör betraktas som arbetstid, säger han. Under många år har detta varit en fråga för de fackliga parterna.

Frågan har också aktualiserats i och med att flera myndigheter flyttar från Stockholm till andra orter i landet, något som innebär just ökad restid.

Nu ska en partsgemensam grupp tillsättas som ska diskutera både arbetstider och dess tillämpning generellt samt de problem som uppstår i det moderna arbetslivet. I de diskussionerna ska även frågan om restid tas upp. Förhoppningen är att de diskussionerna leder fram till en materiell regel kring restid och arbetstid.

Det låter nästan som om de här olika partsgemensamma grupperna skulle kunna vara ett sätt för arbetsgivaren att förhala frågorna?

– Ja, det kan tyckas så, säger Ove Rang, men tidigare har motparten varit helt kallsinnig inför de här diskussionerna, så vi får nog se det som en framsteg i förhandlingarna.

Vad gäller de tidsbegränsade anställningarna står parterna fortfarande ganska långt från varandra. Det finns en hel del tidsbegränsade anställningar, något som innebär en stor otrygghet för de anställda. Men arbetsgivaren hävdar att det är en nödvändig följd av andra saker, bland annat att det är möjligt att vara tjänstledig för andra jobb.

– Här har vi ändå fått igenom ett nytt granskningsinstrument, säger Ove Rang. Det säger att arbetsgivaren ska leverera löpande statistik om så att vi åtminstone blir överens om problemens omfattning.

Ytterligare en svårlöst fråga är den ökande stressen som drabbar hela arbetslivet.

– Den utmattningsrelaterade stressen är ett gemensamt problem och vi får nu resurser från arbetsgivaren för att tillsammans kunna förhindra att medarbetare hamnar i sjukskrivning eller får svårt att rehabiliteras tillbaka i arbete, säger Ove Rang. Vi har också kommit överens om att använda lokala omställningsmedel för att hjälpa dem som ändå drabbas att komma tillbaka till arbetslivet.

För att detta ska kunna lösas har ett nytt område skapats inom det så kallade
Partsrådet som bland annat ska kunna ta in experthjälp och utforma utbildningar eller hjälpa olika myndigheter med omställningar och kompetensutveckling.

Varför går de med på att prata om detta nu då?

– Förmodligen för att de också vill kunna rekrytera folk. De inser att de måste börja ta ansvar som arbetsgivare. Det är arbetstagarnas marknad i dag, och staten har svårt att konkurrera med bra löner.

mer om avtalet

Läs mer om avtalet mellan Saco-S och Arbetsgivar-verket här.

Det har också blivit några direkta resultat av förhandlingarna.

Förr krävdes 14 dagars sjukfrånvaro för att en anställd skulle få ersättning vid olycksfall. Nu tas det bort. Dessutom ska anställda som är långtidssjukskrivna också kunna få ersättning från arbetsgivaren under längre tid, det vill säga även efter dag 914 under en sjukperiod.

Arbetstagare som är födda före 1988 kommer från och med 2019 att tjäna in pension fullt ut under all sin föräldraledighet, alltså även efter 18 månader. I dag är det bara anställda som var födda efter 1988 som fick det. Det blir i praktiken också ett steg mot ökad jämlikhet. Även om Sacomedlemmar är förhållandevis jämställda, är det fortfarande kvinnor som tar ut en större del av föräldraledigheten.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Önskar att vi fick se liknande öppningar inom den kommunala sektorn. Tyvärr verkar denna gruppen bortglömd i de flesta fall.
    Kommunerna hänvisar ständigt till SKL förhandlingar när man försöker få till något på lokal nivå.
    Och ibland verkar kommunerna köra helt egna regler…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?