Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Ta vara på superstjärnorna"

”Ta vara på superstjärnorna”

Foto: CasPhotography/Thinkstock
Foto: CasPhotography/Thinkstock

I många storföretag är det en handfull personer som ligger bakom en mycket stor andel av innovationerna. I veckan ordnade Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen ett seminarium om hur företagen bäst lockar dem till sig.

Sikta högt, se till att de trivs och låt dem briljera. Det var några av råden för hur företag ska locka till sig så kallade superstjärnor, när Sveriges Ingenjörer tillsammans med Teknikföretagen arrangerade ett seminarium på KTH.

Katarina Blomkvist, forskare vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet, berättade om hur hon tillsammans med två forskarkolleger sedan 2007 har kartlagt patenten i ett stort antal dotterbolag till svenska storföretag – exempelvis Atlas Copco, Volvo, ABB, Aga, Alfa Laval, SKF och många fler.

Det visade sig, sade hon, att det ofta bara var en handfull personer som låg bakom en mycket stor del av patenten. Hon kallade de dessa upphovsmän för superstjärnor, och beskrev dem som personer som var kända och eftersökta på grund av sina talanger. Hon konstaterade också att de ofta är civilingenjörer.

Dessa superstjärnor är generellt mer uppkopplade och har fler internationella samarbeten än andra innovatörer. Superstjärnorna har också en tendens att flytta runt mellan olika företag och forskningscentra.

Hon använde också begreppet intraprenör, det vill säga en person som jobbar som en entreprenör, men inom ett företag. I en kommande studie har hon tittat på hur de här intraprenörerna ser ut.

– Den typiske intraprenören på ett svenskt storföretag är en 42-årig man i Stockholmsområdet som jobbar inom telekommunikation och IT. Han har inte varit på företaget längre än fem år, och sitter på en mellanchefsnivå.

Företagen har olika sätt att låta dessa superstjärnor jobba. Vissa företag säger sig aktivt uppmuntra innovatörerna att tänja på regler för att hålla liv i de lovande idéerna. Andra har utformat strategier för att ta projekten till genomförande medan ytterligare andra låter många småprojekt blomma, med vetskapen om att några måste få misslyckas.

Stefan Ytterbom, entreprenör och grundare av företaget Cake som utvecklar elektriska terrängmotorcyklar, menade att man lockar till sig de riktiga superstjärnorna genom att veta vart man är på väg. Han betonade också vikten av att – inom de givna ramarna – ge de här personerna stor frihet.

– Man kan locka till sig superstjärnorna med höga ambitioner, sade han. Laget är större än individen, men individen måste också få utrymme att briljera.

Enligt Katarina Blomkvist är företagen beroende av sina superstjärnor och måste därför tänka särskilt på dem. Hon sammanfattade det med att företagen måste anställa rätt personer från början och även försöka ta vara på deras vittgående nätverk. De måste också förstå att de här superstjärnorna jobbar lite olika, och försöka hålla kvar dem genom att skapa en miljö där de trivs med att arbeta.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.