Volvo Cars tar stort investeringslån

Bild: Oleg Gapeenko/Mostphotos
Bild: Oleg Gapeenko/Mostphotos

Volvo Cars får låna 245 miljoner euro, drygt 2,4 miljarder kronor, av Europeiska investeringsbanken för bland annat utveckling av energieffektiva motorer och en ny batteribil.

Jättelånet från Europeiska investeringsbanken, EIB, på 245 miljoner euro ska bidra till Volvo Cars forskning och utveckling inom ramen för fyra områden:

  1. Energieffektiva motorer.
  2. Aktiva säkerhetssystem och funktioner, som kollisionsvarningssystem och utrustning för förbättrat förarstöd.
  3. Ny plattform för uppkopplade fordon och infotainment, med nytt system för att ringa nödsamtal och förbättrad navigering.
  4. Utveckling och tillverkning av en ny batteribil senast 2019.

– Vi är glada att kunna stödja en europeisk biltillverkare i att hantera det disruptiva teknikskiftet mot e-mobilitet och självkörande fordon. Volvo Cars forsknings- och utvecklingsprojekt bidrar till att göra deras bilar säkrare, renare och grönare, vilket gynnar oss alla, säger EIB:s vicepresident Alexander Stubb, ansvarig för EIB:s finansieringsverksamhet i länder i Nordeuropa, i ett pressmeddelande.

Volvo Cars har redan tidigare gått ut med att bolaget från år 2019 inte längre kommer att tillverka bilar med rena förbränningsmotorer utan att bilarna som tillverkas då kommer att vara elektrifierade.

Investeringslånet kommer inte att leda till några nyrekryteringar, berättar Johan Larsson, presstalesman på Volvo Cars, för Ingenjören. Hur pengarna kommer att fördelas mellan siterna och projekt är inte klart.

– Det som är positivt för oss med det här investeringslånet är att vi får en större flexibilitet. Vi kommer i högre grad att kunna välja vilka projekt vi ska fokusera på och när, säger Johan Larsson.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar