Känner du till de nya lagarna?

Flera nya lagar påverkar anställda och arbetsgivare. Foto Thinkstock/Utah778.

En rad nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet. Ingenjören har sammanfattat några av lagarna som påverkar anställda och arbetsgivare.

Höjd skatt för personer bosatta utomlands
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta höjs med fem procentenheter från 20 till 25 procent av skattepliktig inkomst.

Ändrad beräkning av förmånsvärde för tjänstebil
Trängselskatt vid privat körning med tjänstebil måste från och med i år redovisas separat. Tidigare har trängselskatten ingått i förmånsvärdet. Om en arbetsgivare betalar den anställdes utgifter för privata resor med förmånsbil får den anställde en skattepliktig förmån med motsvarande belopp. Syftet är att få förmånstagare att begränsa sin privata körning.

I juli införs det så kallade bonus/malus-systemet för fordonsskatt som gynnar miljövänliga bilar och straffar bilar med höga utsläpp av koldioxid.

Gynnsammare beskattning av personaloptioner
För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner inför regeringen bestämmelser om lättnader i beskattningen av personaloptioner. Lagändringen innebär att en anställd som fått en personaloption av sin arbetsgivare inte ska förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas, utan först när aktien säljs. Arbetsgivaren betalar ingen arbetsgivaravgift och beskattning sker som inkomst av kapital, vilket innebär en lägre skatt.

Sänkt arbetsgivaravgift för den första anställningen
För att göra det enklare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare utvidgas växa-stödet som innebär sänkt arbetsgivaravgift. Stödet har tidigare bara gått till enskilda företagare men gäller nu även för vissa aktie- och handelsbolag. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka.

Starkare skydd för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät
Lagändringen innebär att sekretesskyddet för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät förstärks så att det gäller alla offentliganställda. Tidigare har skyddet gällt Justitieombudsmannen (JO) och myndigheter där personalen särskilt kan riskera att utsättas för våld eller hot. Sekretesskyddet utvidgas och omfattar nu även fotografier på intranät.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar