Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKänner du till de nya lagarna?

Känner du till de nya lagarna?

En rad nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet. Ingenjören har sammanfattat några av lagarna som påverkar anställda och arbetsgivare.

Höjd skatt för personer bosatta utomlands
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta höjs med fem procentenheter från 20 till 25 procent av skattepliktig inkomst.

Ändrad beräkning av förmånsvärde för tjänstebil
Trängselskatt vid privat körning med tjänstebil måste från och med i år redovisas separat. Tidigare har trängselskatten ingått i förmånsvärdet. Om en arbetsgivare betalar den anställdes utgifter för privata resor med förmånsbil får den anställde en skattepliktig förmån med motsvarande belopp. Syftet är att få förmånstagare att begränsa sin privata körning.

I juli införs det så kallade bonus/malus-systemet för fordonsskatt som gynnar miljövänliga bilar och straffar bilar med höga utsläpp av koldioxid.

Gynnsammare beskattning av personaloptioner
För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner inför regeringen bestämmelser om lättnader i beskattningen av personaloptioner. Lagändringen innebär att en anställd som fått en personaloption av sin arbetsgivare inte ska förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas, utan först när aktien säljs. Arbetsgivaren betalar ingen arbetsgivaravgift och beskattning sker som inkomst av kapital, vilket innebär en lägre skatt.

Sänkt arbetsgivaravgift för den första anställningen
För att göra det enklare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare utvidgas växa-stödet som innebär sänkt arbetsgivaravgift. Stödet har tidigare bara gått till enskilda företagare men gäller nu även för vissa aktie- och handelsbolag. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka.

Starkare skydd för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät
Lagändringen innebär att sekretesskyddet för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät förstärks så att det gäller alla offentliganställda. Tidigare har skyddet gällt Justitieombudsmannen (JO) och myndigheter där personalen särskilt kan riskera att utsättas för våld eller hot. Sekretesskyddet utvidgas och omfattar nu även fotografier på intranät.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.