Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKänner du till de nya lagarna?

Känner du till de nya lagarna?

En rad nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet. Ingenjören har sammanfattat några av lagarna som påverkar anställda och arbetsgivare.

Höjd skatt för personer bosatta utomlands
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta höjs med fem procentenheter från 20 till 25 procent av skattepliktig inkomst.

Ändrad beräkning av förmånsvärde för tjänstebil
Trängselskatt vid privat körning med tjänstebil måste från och med i år redovisas separat. Tidigare har trängselskatten ingått i förmånsvärdet. Om en arbetsgivare betalar den anställdes utgifter för privata resor med förmånsbil får den anställde en skattepliktig förmån med motsvarande belopp. Syftet är att få förmånstagare att begränsa sin privata körning.

I juli införs det så kallade bonus/malus-systemet för fordonsskatt som gynnar miljövänliga bilar och straffar bilar med höga utsläpp av koldioxid.

Gynnsammare beskattning av personaloptioner
För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner inför regeringen bestämmelser om lättnader i beskattningen av personaloptioner. Lagändringen innebär att en anställd som fått en personaloption av sin arbetsgivare inte ska förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas, utan först när aktien säljs. Arbetsgivaren betalar ingen arbetsgivaravgift och beskattning sker som inkomst av kapital, vilket innebär en lägre skatt.

Sänkt arbetsgivaravgift för den första anställningen
För att göra det enklare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare utvidgas växa-stödet som innebär sänkt arbetsgivaravgift. Stödet har tidigare bara gått till enskilda företagare men gäller nu även för vissa aktie- och handelsbolag. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka.

Starkare skydd för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät
Lagändringen innebär att sekretesskyddet för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät förstärks så att det gäller alla offentliganställda. Tidigare har skyddet gällt Justitieombudsmannen (JO) och myndigheter där personalen särskilt kan riskera att utsättas för våld eller hot. Sekretesskyddet utvidgas och omfattar nu även fotografier på intranät.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?