Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKänner du till de nya lagarna?

Känner du till de nya lagarna?

En rad nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet. Ingenjören har sammanfattat några av lagarna som påverkar anställda och arbetsgivare.

Höjd skatt för personer bosatta utomlands
Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta höjs med fem procentenheter från 20 till 25 procent av skattepliktig inkomst.

Ändrad beräkning av förmånsvärde för tjänstebil
Trängselskatt vid privat körning med tjänstebil måste från och med i år redovisas separat. Tidigare har trängselskatten ingått i förmånsvärdet. Om en arbetsgivare betalar den anställdes utgifter för privata resor med förmånsbil får den anställde en skattepliktig förmån med motsvarande belopp. Syftet är att få förmånstagare att begränsa sin privata körning.

I juli införs det så kallade bonus/malus-systemet för fordonsskatt som gynnar miljövänliga bilar och straffar bilar med höga utsläpp av koldioxid.

Gynnsammare beskattning av personaloptioner
För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner inför regeringen bestämmelser om lättnader i beskattningen av personaloptioner. Lagändringen innebär att en anställd som fått en personaloption av sin arbetsgivare inte ska förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas, utan först när aktien säljs. Arbetsgivaren betalar ingen arbetsgivaravgift och beskattning sker som inkomst av kapital, vilket innebär en lägre skatt.

Sänkt arbetsgivaravgift för den första anställningen
För att göra det enklare för egenföretagare att anställa sin första medarbetare utvidgas växa-stödet som innebär sänkt arbetsgivaravgift. Stödet har tidigare bara gått till enskilda företagare men gäller nu även för vissa aktie- och handelsbolag. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka.

Starkare skydd för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät
Lagändringen innebär att sekretesskyddet för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och fotografier på intranät förstärks så att det gäller alla offentliganställda. Tidigare har skyddet gällt Justitieombudsmannen (JO) och myndigheter där personalen särskilt kan riskera att utsättas för våld eller hot. Sekretesskyddet utvidgas och omfattar nu även fotografier på intranät.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.