Barnbarn påverkar vår pensionsålder

Foto: Mostphotos/Barbro Wickström.

Vad är det egentligen som avgör när vi går i pension? De flesta studier visar att arbetsbelastning, hälsa och ekonomiska resurser är avgörande för beslutet. Nu visar forskning att också andra faktorer som barnbarn, gamla föräldrar och åldersskillnaden till livspartnern i högsta grad påverkar beslutet att lämna arbetslivet.

Att gå i pension är ett stort beslut för de flesta. En del känner att kroppen och knoppen inte klarar en dag mer än nödvändigt. För andra är det näst intill ett trauma att tvingas gå hem.

Faktorer som arbetsbelastning, arbetsuppgifter, hälsa och inte minst de ekonomiska möjligheterna påverkar i högsta grad vid vilken ålder vi pensionerar oss. Men det finns fler faktorer som har stor betydelse.

Linda Kridahl, forskare i demografi vid Stockholms universitet, har tittar närmare på sambandet mellan pensionsålder och en rad andra faktorer. Hon har kunnat se att barnbarn och till och med barnbarnens ålder har betydelse.

Linda Kridahl har använt sig av svenska registerdata för kvinnor och män födda mellan 1935 och 1945 för perioden 1993-2012. Hennes forskning visar att personer som har barnbarn går i pension tidigare än de som saknar barnbarn. Antalet barnbarn och deras ålder påverkar också. Far- och morföräldrar som har mer än ett barnbarn och fler än en barnbarnsgrupp går tidigare i pension.

Linda Kridahl

– Ju äldre barnbarnen är, desto större sannolikhet är det att mor- och farföräldrar går i pension och det visar att den äldre generationen inte i första hand behövs för att ta hand om små barn. Snarare verkar umgänget med lite äldre barnbarn locka mer, säger Linda Kridahl.

Ytterligare en faktor som påverkar pensionsåldern är om föräldrarna lever. Resultaten visar att de som har en förälder i livet väljer att gå lite tidigare i pension, särskilt gäller det kvinnor. Bland kvinnor finns det också en större benägenhet att gå i pension om den ena föräldern nyligen har avlidit.

– Här visade sig också att tillgången till syskon påverkar. Det fanns ett tydligt mönster att individer som har föräldrar i livet går senare i pension om de har syskon. Det kan bero på att man är fler som delar på omsorgen om de gamla, säger Linda Kridahl.

I ytterligare en studie har hon tittar på sambandet mellan pensionsålder och åldersskillnad mellan par. Bland jämnåriga par syns en tydlig samordning, det vill säga att bägge parter väljer att pensionera sig samtidigt. Men även i parrelationer med en större åldersskillnad finns en samordning. Resultaten visar att det inte spelar någon roll om det är kvinnan eller mannen som är äldst.

– I den här studien är parets åldersskillnad den starkaste faktorn som styr när vi väljer att gå i pension, till och med starkare än inkomst och utbildning, säger Linda Kridahl.

Hon menar att den här typen av studier är viktig både för arbetsgivare och för samhället i stort.

– Eftersom regeringen strävar efter att människor ska jobba allt längre upp i åren är det viktigt att förstå vad som påverkar våra beslut att gå i pension. Ett mer flexibelt arbetsliv under de sista åren, exempelvis med möjlighet till deltidspension, kan få fler att stanna i arbetslivet några år till, säger Linda Kridahl.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar