Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer lär sig det svenska stuket

Ingenjörer lär sig det svenska stuket

De första ingenjörerna med utländsk examen har nu påbörjat sina särskilda kompletteringskurser på några av landets tekniska högskolor. Tanken är att när de lär sig mer om den svenska arbetsmarknadens särskilda krav och regler, blir det lättare att hitta nya jobb.

Susanne Engström. Foto: Petter Wallebo

I ett rum på KTH sitter ett drygt dussintal ingenjörer och arkitekter i skolbänkarna. De har precis påbörjat en kurs som ska underlätta för dem att få jobb i Sverige.

– De är redan ingenjörer. De har stor erfarenhet, men beroende av bransch kan det vara helt andra bestämmelser och behov av kompetenser här, säger Susanne Engström, kursansvarig som själv är civilingenjör och lektor i teknikdidaktik.

Regeringen beslutade under 2016 att flera högskolor och universitet skulle få i uppdrag att ge kompletterande utbildningar till personer med utländsk högre utbildning. Tanken var att Sverige ska bli bättre på att ta tillvara den expertis som högutbildade har med sig.

Utbildningen på KTH är maximalt tvåårig och innebär heltidsstudier. Under det första året studerar kursdeltagarna den svenska arbetsmarknaden, svenska och engelska för arbetslivet och interkulturell kommunikation. Det blir också juridik och samhällskunskap. En valfri kurs ingår också. Den sista kursen under första året är en projektkurs där studenten arbetar med verkliga problem inom sitt yrke på en arbetsplats.

Under första året ska studenterna också försöka kartlägga sina egna behov och förstå vad som kanske fattas för att de ska få ett jobb. Redan under den första kursen ska de också få träffa företrädare för olika företag och myndigheter, det vill säga olika tänkbara arbetsgivare.

Andra året blir inriktningen mer teknisk, med teknisk kommunikation på svenska och engelska och teknik, etik och hållbar utveckling samt en kurs om projektarbete och entreprenörskap. Även andra året avslutas med en praktisk projektkurs.

En viktig aspekt av utbildningen är att varje kursdeltagare får en individuell studieplan som ska vara anpassade efter hans eller hennes specifika yrkeskunskaper och behov.

Den första veckan kom även företrädare för Sveriges Ingenjörer och presenterade förbundet. De talade om svensk arbetsrätt och om den svenska modellen med kollektivavtal.

Abdulmasih Youssef. Foto: Red

En av studenterna, Abdulmasih Youssef, kommer från Qamishli, en medelstor stad i nordöstra Syrien. Han är civilingenjör inom bygg och kom till Sverige med familjen för fyra år sedan.

– I Syrien var jag chef på kommunen för en avdelning som skötte bygglov, med ett sjuttiotal medarbetare i personalen, varav 22 ingenjörer.

Han deltog även i arbetet med att utveckla reglerna för bygglov i Syrien. I Sverige har han bland annat studerat svenska och engelska och gjort 6 veckors praktik på fastighetskontor, men har ännu inte kunnat jobba inom sitt expertisområde. Han söker jobb främst i städerna runt Mälaren.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.