Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer lär sig det svenska stuket

Ingenjörer lär sig det svenska stuket

De första ingenjörerna med utländsk examen har nu påbörjat sina särskilda kompletteringskurser på några av landets tekniska högskolor. Tanken är att när de lär sig mer om den svenska arbetsmarknadens särskilda krav och regler, blir det lättare att hitta nya jobb.

Susanne Engström. Foto: Petter Wallebo

I ett rum på KTH sitter ett drygt dussintal ingenjörer och arkitekter i skolbänkarna. De har precis påbörjat en kurs som ska underlätta för dem att få jobb i Sverige.

– De är redan ingenjörer. De har stor erfarenhet, men beroende av bransch kan det vara helt andra bestämmelser och behov av kompetenser här, säger Susanne Engström, kursansvarig som själv är civilingenjör och lektor i teknikdidaktik.

Regeringen beslutade under 2016 att flera högskolor och universitet skulle få i uppdrag att ge kompletterande utbildningar till personer med utländsk högre utbildning. Tanken var att Sverige ska bli bättre på att ta tillvara den expertis som högutbildade har med sig.

Utbildningen på KTH är maximalt tvåårig och innebär heltidsstudier. Under det första året studerar kursdeltagarna den svenska arbetsmarknaden, svenska och engelska för arbetslivet och interkulturell kommunikation. Det blir också juridik och samhällskunskap. En valfri kurs ingår också. Den sista kursen under första året är en projektkurs där studenten arbetar med verkliga problem inom sitt yrke på en arbetsplats.

Under första året ska studenterna också försöka kartlägga sina egna behov och förstå vad som kanske fattas för att de ska få ett jobb. Redan under den första kursen ska de också få träffa företrädare för olika företag och myndigheter, det vill säga olika tänkbara arbetsgivare.

Andra året blir inriktningen mer teknisk, med teknisk kommunikation på svenska och engelska och teknik, etik och hållbar utveckling samt en kurs om projektarbete och entreprenörskap. Även andra året avslutas med en praktisk projektkurs.

En viktig aspekt av utbildningen är att varje kursdeltagare får en individuell studieplan som ska vara anpassade efter hans eller hennes specifika yrkeskunskaper och behov.

Den första veckan kom även företrädare för Sveriges Ingenjörer och presenterade förbundet. De talade om svensk arbetsrätt och om den svenska modellen med kollektivavtal.

Abdulmasih Youssef. Foto: Red

En av studenterna, Abdulmasih Youssef, kommer från Qamishli, en medelstor stad i nordöstra Syrien. Han är civilingenjör inom bygg och kom till Sverige med familjen för fyra år sedan.

– I Syrien var jag chef på kommunen för en avdelning som skötte bygglov, med ett sjuttiotal medarbetare i personalen, varav 22 ingenjörer.

Han deltog även i arbetet med att utveckla reglerna för bygglov i Syrien. I Sverige har han bland annat studerat svenska och engelska och gjort 6 veckors praktik på fastighetskontor, men har ännu inte kunnat jobba inom sitt expertisområde. Han söker jobb främst i städerna runt Mälaren.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.