Digitaliseringen skapar nya förväntningar

Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än att bota sjuka. Bild: chombosan/Thinkstock
Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än att bota sjuka. Bild: chombosan/Thinkstock

Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än botar sjuka, sade Claudia Olsson, ingenjören som utsetts till Young Global Leader av World Economic Forum, under ett panelsamtal om digitalisering på onsdagen.

Nordiska rådet anordnade på onsdagsförmiddagen ett panelsamtal på temat digitalisering i riksdagen, där bland andra ingenjören och ekonomen Claudia Olsson, i dag vd på konsultbolaget Exponential med fokus på digital transformation, talade. Hon var på plats för att presentera ett framtidsscenario för Norden år 2030.

Utvecklingen inom flera tekniska områden, så som artificiell intelligens, energiteknik, robotik och nanoteknik, är närmast exponentiell, sade Claudia Olsson, och tillade att det också sker en konvergens mellan olika teknologier.

– Det här gör att medborgaren år 2030 kommer förvänta sig ett samhälle där såväl sjukvård, utbildning, demokrati och infrastruktur på många sätt har påverkats av den här digitala utvecklingen. De kommer också förvänta sig ett samhälle där många av de här funktionerna är integrerade på ett sömlöst sätt, sade Claudia Olsson.

En sektor som kommer att påverkas mycket av digitaliseringen är sjukvården. Om vi tar vara på de möjligheter som tekniken ger kan vi närma oss en vision där samhället håller individer friska, snarare än botar sjuka, tror Claudia Olsson och nämnde bland annat smarta speglar som diagnostiserar användaren i hemmet, något som redan finns i dag.

Miljö, energi och hållbar livsmedelskonsumtion är andra viktiga förändringsområden år 2030, enligt Claudia Olsson. Till exempel kan resursanvändningen bli mycket smartare genom cirkulära affärsmodeller, organisationers hållbarhetsarbete kan bli mer transparent och enklare att följa upp och vi kan få bättre lösningar för energilagring samtidigt som vi ökar användningen av förnybara energikällor.

Den snabba teknikutvecklingen kommer också bidra till att förändra både yrkesroller och arbetsuppgifter, inte minst när det handlar om jobb som är farliga, tråkiga eller smutsiga. De rutinartade jobben kommer i allt mindre grad skötas av människor och i allt högre grad av robotar. Det ger oss en större möjlighet att fokusera mer på omvårdnad, kreativitet och komplex problemlösning, är Claudia Olssons analys. Men det innebär också att organisationer och ledare behöver se över hur de arbetar.

– Det här innebär att vi behöver se över hierarkiska strukturer, och jobba mycket mer nätverksbaserat, med samverkan, för att agera snabbare i en värld som förändras snabbt, sade hon.

Det livslånga lärandet behövs för att klara det allt mer utmaningsdrivna samhället, enligt Claudia Olsson. Och detta lärande kommer att behöva ske på jobbet i allt högre grad, kontinuerligt.

– Kunskap och lärande blir definitivt nyckelfaktorer för samhället 2030, sade Claudia Olsson.

Jan Gulliksen, professor i människa-data interaktion vid KTH och tidigare ordförande för digitaliseringskommissionen, tyckte att det är viktigt att vi bejakar den förändring som sker. Det gäller att vara positiv och möjlighetsfokuserad när vi talar om vad utvecklingen innebär, menar han.

– Jag vill att alla förstår att det här är en förändring som vi inte kan och inte får stå utanför, sade han.

 Ania Obminska

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar