Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHuggsexa om ingenjörerna i Göteborg

Huggsexa om ingenjörerna i Göteborg

En ingenjör i Göteborg med några års erfarenhet från fordonsindustrin kan i dag njuta av att vara starkt önskad.
– Om dem är det verkligen huggsexa, säger Linda Hulthén Büchler som ansvarar för rekrytering och introduktion av nyanställda på ingenjörs- och designföretaget ÅF.

Allra hetast just nu, enligt Linda Hulthén Büchler, är de ingenjörer som har jobbat med it och helst av allt – inbyggda system. Det där som får saker och ting i uppkopplad elektronik att hända, en väsentlig del i moderna vitvaror, i mobiltelefoner och hemelektronik bland mycket annat.

Linda Hulthén Buchler
Linda Hulthén Buchler

Hennes arbetsgivare anställde ifjol ungefär 1800 personer i Sverige, merparten ingenjörer. I år söker de minst lika många. Varav 345 personer i Göteborg.

När Linda Hulthén Büchler började arbeta med rekrytering under 1990-talet var det till skillnad från idag arbetsgivarens marknad.

– Företagen granskade noga de sökande – utan att berätta om sin kultur och vad man erbjuder som arbetsgivare.  Idag är det en betydligt bättre balans där vi fortfarande gör lämplighetstester men tidigt i processen lyfter vad vi har att ge.

En förändring Linda tycker är ”sund” och att det är hög tid för.

Jobben finns inte längre annonserade i Göteborgs-Postens jobb-bilaga utan det är på LinkedIn eller via kontakter arbetsgivare och arbetstagare finner varandra. En annan förändring på senare år handlar om den ökade transparensen som sociala medier bidrar till. Hurdan en arbetsgivare är läcker snabbt ut på instagram och facebook. I en tid när det är svårt att hitta duktiga personer gäller det helt enkelt att leverera väl för att kunna inte bara rekrytera, utan även behålla, sin personal.

Likaså att hålla sig uppdaterad.

– Vår målgrupp vill inte sitta och jobba med gammal teknik till exempel. För dem är det väldigt viktigt att företaget har koll på det området.

Arbetsmarknaden är som sagt het och det är lätt att byta jobb om man inte trivs eller om man vill ha nya utmaningar. Men en förändring Linda ser är att den där rörligheten idag snarare går i cirklar än linjärt.

– Det inte längre konstigt att lämna ett företag, jobba ett par år någon annanstans för att senare komma tillbaks till en tidigare arbetsgivare. För oss är det självklart att även före detta anställda ingår i vårt nätverk som vi ständigt underhåller, säger hon.

Ett företag som alltid är med i topp när ingenjörsstudenter rankar sina mest attraktiva arbetsgivare är såklart den stora bilfabriken på Hisingen. Hösten 2016 gick Volvo Cars ut med att man sökte 400 ingenjörer under det kommande året. Idag konstaterar Monika Franke, Personalchef på Product & Quality, Volvo Car Group, att företaget anställt 1600 ingenjörer sedan 2015.

– Vi kommer inte att fortsätta med samma aggressiva anställningstakt men vi anställer även framöver, exakt hur många kan jag inte svara på, säger hon.

Monika Franke
Monika Franke

Det är framför allt två skiften i den tekniska utvecklingen som driver på behovet av ingenjörer hos Volvo Cars. Dels ambitionen att 2021 kunna erbjuda självkörande bilar (till den grad att föraren inte måste hålla i ratten), dels den stora förskjutningen från bilar med förbränningsmotor till batteri/hybrid där företaget beslutat att alla nya Volvo-modeller som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med elmotor.

Monika Franke håller med Linda Hulthén Büchler på ÅF om att det är av godo att arbetsgivaren tvingas jobba aktivt för att locka till sig de bästa. Hon ser också den goda arbetsmarknaden i Västsverige som en fantastisk möjlighet för Göteborg.

– Sverige är ett attraktivt land, Göteborg en bra stad och arbetsmarknaden för ingenjörer är glödhet. Nu handlar det bara om att lösa infrastruktur. Om vi lockar hit 100 indiska ingenjörer – var ska de bo?

De kommande åren byggs det visserligen fler bostäder i Göteborg än vad det gjort sedan miljonprogrammets era men behovet av bostäder är uppdämt, det lär dröja innan bristen är bortbyggd.

Nästa fråga lyder istället: vad gör Sveriges Ingenjörers ombudsmän när marknaden för ingenjörer är glödhet? När det knappt finns några varsel eller uppsägningar att ta tag i.

Jennifer Nilson Fridell är jurist och arbetar som arbetsrättsexpert och förhandlare, som ombudsman på Sveriges Ingenjörer i Göteborg. När vi möts över en snabb lunch i centrala Göteborg kommer hon direkt från en förhandling och så snart hon svalt sista tuggan av sin räkmacka ska hon iväg på nästa.

Jennifer Nilsson Fridell
Jennifer Nilsson Fridell

– Det kanske kan låta märkligt med en så pass god arbetsmarknad – men vi har hur mycket som helst att göra, säger hon. Även när företag går bra och ingenjörer har gott om jobb vill arbetsgivare göra förändringar som kräver vår hjälp med förhandling. Exempelvis vill Orkla som äger Göteborgs Kex flytta sin produktion av kakor till lettiska Riga och då riskerar hundratals personer att förlora sina jobb. En kollega till mig håller på att förhandla med dem, säger Jennifer.

Hon och hennes kollegor arbetar ungefär till lika delar med medlemmar som med arbetsgivare som uppdragsgivare. Arbetsgivare för att de behöver den lagstadgade juridiska hjälpen som krävs när ett företag vill förändra någonting som påverkar de anställda. Medlemmar för att de önskar hjälp med att läsa igenom anställningskontrakt, förhandla kring förändringar de motsätter sig eller resonera med en arbetsgivare om ansvarsfrågan vid sjukskrivning till exempel.

Jennifer Nilson Fridell har varit på Sveriges Ingenjörer sedan 2008 men arbetar med arbetsrättsliga frågor i 15 år. En typ av arbete som ökat väsentligt de senaste åren, ja till och med senaste året, handlar om stress och utbrändhet.

– Arbetslivet har blivit tuffare. Företagen är generellt snabbare med att vilja ”städa undan” den som är sjukskriven. Den där toleransen som fanns tidigare där organisationer ansåg sig kunna rymma en sjukskriven medarbetare, den är borta, säger Jennifer som gång på gång befinner sig i den ofta rätt känsliga situationen när en sjuk medlem med hennes stöd ska resonera med sin arbetsgivare.

– Man skulle kunna tänka sig att jag som jurist jobbar med lagar och tydliga rätt och fel men vi jobbar med människor. Det handlar om att hitta en lösning som medlemmen är nöjd med och som arbetsgivaren kan acceptera, säger Jennifer Nilson Fridell.

Marit Larsdotter

1 KOMMENTAR

  1. ”med några års erfarenhet från fordonsindustrin”, notera med några års erfarenhet. Den gruppen har aldrig haft det svårt på arbetsmarknaden. Där har ni massor av saker att ta tag i. Börja vara skoningslösa i era attacker på arbetsgivare som står och skriker om daglig ingenjörsbrist för att därefter behandlar nyutexaminerade som riskavfall.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?