Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaMobbning mot chefer vanligare än väntat

Mobbning mot chefer vanligare än väntat

Chefer har tidigare betraktats som en grupp som har makt att mobba medarbetare, men en ny undersökning visar att även chefer blir mobbade. Många chefer som drabbas slutar och söker aldrig mer en chefsposition.

Typiska beteenden från medarbetare som mobbar sin chef är att inte komma på möten, baktala chefen, undanhålla information och till och med vägra utföra arbetsuppgifter. För att sanktionera beteendet händer det också att de söker stöd hos andra chefer högre upp i hierarkin, sådana som de kanske är kompisar med.

Förr har chefer ofta utpekats som mobbare, men i en ny undersökning visar Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska Institutet, att även chefer mobbas, och att det är vanligare än man har trott. Av 18 000 tillfrågade chefer i hennes undersökning kände sig 586 personer, eller 3,2 procent, mobbade. Värst drabbade verkar statligt anställda chefer vara. Av dem kände sig närmare 7 procent mobbade.

Christina Björklund. Foto: Red.

Bland högre chefer var det fler kvinnor som kände sig mobbade, medan det bland lägre chefer var fler män.

– En möjlig tolkning är att de som bryter mot normerna känner av det mer, säger Christina Björklund.

Ofta är det otydligheter på arbetsplatsen som skapar en grogrund för mobbningen. En vanlig faktor är intern konkurrens som går för långt. Även ständiga omstruktureringar som stressar personalen kan bidra till mobbning.

För den som drabbas är det viktigt att problemet kommer upp till ytan. Men mobbningsärenden är ofta ytterst komplexa, och chefer som mobbas anklagas ofta själva för att mobba andra medarbetare. Christina Björklund betonar hur viktigt det är att höra alla parter i mobbningsärenden.

Men mobbning kan också handla om ett medvetet sätt för andra att skaffa sig makt. Christina Björklund har hört flera chefer som berättat om hur mobbningen började redan första dagen, långt innan medarbetarna rimligen kunde veta hur den nya chefen var.

Att det sedan fortsätter har flera orsaker. En är den så kallade åskådareffekten. De andra ser det hända, men hoppas att det ska lösa sig av sig själv.

– Men mobbning löser sig aldrig av sig självt, säger hon.

En annan orsak till att det får pågå är att överordnade chefer saknar handlingsberedskap. På vissa arbetsplatser skapas till och med veritabla katapultstolar, ofta i dysfunktionella arbetsgrupper, där flera nya chefer kommer in, bara för att snabbt sluta, utan att någon gör något åt problemet i arbetsgruppen.

Enligt Christina Björklund finns det institutioner att kontakta: HR-avdelningen, företagshälsan, Arbetsmiljöverket, arbetsgivarorganisationerna och fackförbundet.

– Men facket kommer ofta in alldeles för sent, säger hon. Då kan det vara så att även om den mobbade får hjälp, så har allt förtroende mellan den drabbade och företaget redan gått förlorat.

Det vanligaste resultatet är att den mobbade chefen slutar, antingen genom att han eller hon köps ut eller säger upp sig själv.

– Många av dem söker aldrig mer en chefsposition, säger Christina Björklund.

Men det kan hjälpa att säga till. Christina Björklund berättar om ett fall, där en överordnad chef under en längre tid hackade på en lägre chef. Till slut beslöt sig den mobbade chefens alla kolleger att ta mod till sig. Vid ett möte, när den högre återigen skällde, reste de sig upp och sade tillsammans: ”Nu slutar du!” I just det fallet blev det också så. Den högre chefen slutade på jobbet.

Det allra bästa är förstås att mobbningen inte alls uppstår. Därför är det enligt Christina Björklund viktigt med ett konkret värdegrundsarbete som visar vilka beteenden som är okej och inte. Det är också betydelsefullt att ha en fungerande konflikthantering på arbetsplatsen, med robusta rutiner och tydliga konsekvenser.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.