Högskola, bransch och fack går ihop för utbildning av yrkesverksamma

Foto: Mostphotos

Ingenjörer behöver stärka sin kompetens återkommande genom hela yrkeslivet. Men i högskolornas kursutbud vänder sig en väldigt liten del till yrkesverksamma ingenjörer. Nu har fack, högskola och arbetsgivare träffats för att ta tag i och ändra på det.

Det var i februari som sju rektorer för tekniska lärosäten – från Luleå till Lund och från KTH till Chalmers – träffades tillsammans med Sveriges Ingenjörer och vd:arna för fem branschorganisationer.

Det var första gången vd:arna och rektorerna träffades, konstaterar Peter Larsson, seniorrådgivare på Sveriges Ingenjörer, som höll i mötet. Och det var ett efterlängtat möte.

Peter Larsson menar att kompetensutveckling är ett gemensamt intresse och att det behövs samverkan för att lösa det.

– Det här är ett ekosystem. Vi behöver titta på vad flera har behov av, att få en spelplan för det gemensamma i stället för att var och en ska göra det här själv.

Nu tillsätts en arbetsgrupp för att ta fram förslag. Till gruppen ska arbetsgivarna definiera vad de har för behov. Lärosätena ska å sin sida titta på vad de kan göra.

Gruppen ska jobba med både kort- och långsiktiga åtgärder. Kortsiktigt kan det handla om hur befintligt kursutbud kan bli tillgängligt också för yrkesverksamma. Långsiktigt handlar det bland annat om att påverka den pågående Styr- och resurstilldelningsutredningen, Strut. Utredningen ska göra en samlad översyn just av universitetens och högskolornas styrning och resurstilldelning, vilket påverkar möjligheterna att utbilda yrkesverksamma.

Andra frågor som kommer upp är om det går att ta bort en del antagningskrav och hur högskolorna får betalt för kurser.

– Vi i Sveriges Ingenjörer vill vrida fokus. Det går inte bara att utbilda nya personer för att täcka upp nya kompetensbehov. Det tar alldeles för lång tid, utan vi måste använda de ingenjörer som finns, säger Peter Larsson.

Gruppen kommer att börja jobba i maj och fortsätta under hösten. Efter valet blir det ett nytt möte mellan branschen och lärosätena för att också ta in vad politiker behöver bidra med i arbetet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar