Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHögskola, bransch och fack går ihop för utbildning av yrkesverksamma

Högskola, bransch och fack går ihop för utbildning av yrkesverksamma

Ingenjörer behöver stärka sin kompetens återkommande genom hela yrkeslivet. Men i högskolornas kursutbud vänder sig en väldigt liten del till yrkesverksamma ingenjörer. Nu har fack, högskola och arbetsgivare träffats för att ta tag i och ändra på det.

Det var i februari som sju rektorer för tekniska lärosäten – från Luleå till Lund och från KTH till Chalmers – träffades tillsammans med Sveriges Ingenjörer och vd:arna för fem branschorganisationer.

Det var första gången vd:arna och rektorerna träffades, konstaterar Peter Larsson, seniorrådgivare på Sveriges Ingenjörer, som höll i mötet. Och det var ett efterlängtat möte.

Peter Larsson menar att kompetensutveckling är ett gemensamt intresse och att det behövs samverkan för att lösa det.

– Det här är ett ekosystem. Vi behöver titta på vad flera har behov av, att få en spelplan för det gemensamma i stället för att var och en ska göra det här själv.

Nu tillsätts en arbetsgrupp för att ta fram förslag. Till gruppen ska arbetsgivarna definiera vad de har för behov. Lärosätena ska å sin sida titta på vad de kan göra.

Gruppen ska jobba med både kort- och långsiktiga åtgärder. Kortsiktigt kan det handla om hur befintligt kursutbud kan bli tillgängligt också för yrkesverksamma. Långsiktigt handlar det bland annat om att påverka den pågående Styr- och resurstilldelningsutredningen, Strut. Utredningen ska göra en samlad översyn just av universitetens och högskolornas styrning och resurstilldelning, vilket påverkar möjligheterna att utbilda yrkesverksamma.

Andra frågor som kommer upp är om det går att ta bort en del antagningskrav och hur högskolorna får betalt för kurser.

– Vi i Sveriges Ingenjörer vill vrida fokus. Det går inte bara att utbilda nya personer för att täcka upp nya kompetensbehov. Det tar alldeles för lång tid, utan vi måste använda de ingenjörer som finns, säger Peter Larsson.

Gruppen kommer att börja jobba i maj och fortsätta under hösten. Efter valet blir det ett nytt möte mellan branschen och lärosätena för att också ta in vad politiker behöver bidra med i arbetet.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.