Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg. Av dem som ändå blir arbetslösa får de allra flesta, tack vare inkomstförsäkringen, ut cirka 80 procent av lönen.
Inkomstförsäkringen är en av de viktigaste medlemsförmånerna som fackförbundet kan erbjuda. Man kan bli tvungen att söka jobb även i en högkonjunktur, och då är det värdefullt att få hjälp att hålla ekonomin på rätt köl.
Inkomstförsäkringen gäller för maximalt 150 dagar och täcker bruttolöner på upp till 100 000 kronor i månaden.
En genomsnittlig medlem i Sveriges Ingenjörer tjänar cirka 48 000 kronor i månaden. Om personen blir ofrivilligt arbetslös, hjälper inkomstförsäkringen till att ge totalt strax över 80 procent av nettolönen i ersättning.
För medlemmar med lägre lön, främst nyutexaminerade ingenjörer, blir ersättningen något sämre. För en medlem med en månadslön på cirka 30 000 kronor, innebär ersättningen att nettolönen ersätts till knappt 75 procent vid ofrivillig arbetslöshet.
Orsaken är att a-kassan ersätter 80 procent av bruttolönen upp till 25 025 kronor, men den ersättningen beskattas något hårdare än lönen enligt skattetabellerna och det är inte förrän på högre lönenivåer som inkomstförsäkringen täpper till den skillnaden igen.
Något som också kan spela roll för exakt hur mycket man får ut en viss månad, är att a-kassa och inkomstförsäkring betalas ut per dag, inte per månad som en vanlig lön.
Den som är arbetslös under en månad som råkar ha något färre vardagar kan tycka att utbetalningarna känns små. Det beror på att bara måndag till fredag ger ersättning, men inte lördagar eller söndagar. Helgdagar som infaller på en vardag räknas däremot.
Sture Henckel