Ove Rang är Akademikeralliansens nya ordförande

Ove Rang från Sveriges Ingenjörer valdes i torsdags till ordförande i Akademikeralliansen.

Under torsdagen valdes Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, till ordförande i Akademikeralliansen. Uppdraget innebär att leda arbetet för bättre villkor för omkring 55 000 akademiker inom kommun- och landstingssektorn.

Akademikeralliansen är en organisation för förhandlingssamverkan inom kommun- och landstingssektorn mellan 17 Sacoförbund. Sveriges Ingenjörer tillhör tillsammans med Jusek de två största förbunden.

En av flera stora frågor som Akademikeralliansen arbetar intensivt med är att förbättra arbetsmiljön.

–Vi har tillsammans med arbetsgivaren en stor utmaning att förbättra arbetsmiljön för akademikerna, inte minst den psykosociala miljön. Akademikerna inom kommuner och landsting måste få möjlighet till en bra balans mellan arbete och privatliv och det kräver stöd uppifrån. Arbetsvillkoren generellt är också av vikt för att kunna rekrytera de bästa, säger Ove Rang.

Det här är Akademikeralliensen

I Akademikeralliansen ingår 17 Sacoförbund: Civilekonomerna, DIK-förbundet, Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Saco-förbundet Trafik och Järnväg, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledareförbund, Sveriges Universitetslärare och forskare SULF, Sveriges Veterinärförbund, Tjänstetandläkarna.

Akademikeralliansens förhandlingsråd har samma roll som en styrelse. Ordförande väljs på två år.

Akademikeralliansens högsta beslutande organ är representantskapet som beslutar om inriktningen på arbetet.

Akademikeralliansen är tillsammans med Sveriges kommuner och landsting och övriga parter involverad i det arbete som socialminister Annika Strandhäll driver för att knäcka ohälsan.

–Vi har sett ökade sjukskrivningar och från fackförbunden är vi oroade över att våra medlemmar bränns ut för snabbt. Arbetsgivaren får stora problem när de tappar kompetens, säger Ove Rang.

Tillsammans med Sunt Arbetsliv, som har bildats av fack- och arbetsgivarorganisationerna inom kommun- och landstingssektorn, drivs arbetet med att ge stöd och inspiration till arbetsplatser. Det handlar bland annat om att sprida goda exempel och ta fram konkreta hjälpmedel för att förbättra arbetsmiljön.

–Centrala parterna kan bara ta beslut i rätt riktning men sedan måste prioriteringarna sila ner till de enskilda arbetsplatserna. Här har cheferna ett stort ansvar och inom Akademikeralliansen finns många av cheferna, säger Ove Rang.

Kompetensförsörjning är en annan av de stora utmaningarna som många verksamheter inom kommun- och landstingssektorn måste hitta fungerande lösningar på.
Det handlar både om att rekrytera efter pensionsavgångar men också att kunna erbjuda anställda möjligheten att utvecklas i arbetet genom utbildning och nya arbetsuppgifter. Det här menar Ove Rang är en avgörande fråga för att locka akademikerna att stanna kvar.

–Ingångslönerna för akademiker inom kommuner och landsting är i nivå med privat sektor och unga som börjar jobba i den här sektorn upptäcker att de snabbt får möjligheten att utvecklas. Men löneutvecklingen måste bli bättre för att arbetsgivarna inte ska förlora akademikerna efter några år, säger Ove Rang.

Därför är också avtalen om lön och andra villkor som föräldralön, semester, övertid och flexibilitet i resor och arbetstid viktiga.

–Lönen är givetvis central men också de förmåner som inte syns i lönekuverten. Därför är  det viktigt att fortsätta arbetet med att utveckla kollektivavtalen. De måste hela tiden anpassas till verkligen, säger Ove Rang.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar