Brist på it-kompetens – men företagen satsar inte på utbildning

Foto: Thinkstock Photos

Många arbetsgivare talar om svårigheter att hitta rätt it-kompentens. Men företagens satsningar på att utbilda de anställda är blygsamma, visar en undersökning från analysföretaget IDC.

It-utbildning och träning utgör ungefär 2,4 procent av företagens totala it-kostnader, visar IDC:s mätning. Och trots att satsningarna på utbildning ökar mer än övriga kostnader så dröjer det till 2022 innan utbildning ens har ökat till 2,5 procent av de totala it-kostnaderna, visar Computer Sweden som rapporterar om IDC:s rapport.

– Vi borde sett en betydligt större ökning, särskilt som alla indikatorer i övrigt på marknaden pekar på kompetensbrist, särskilt inom it. Det är en generell brist, inte bara inom vissa nischade kompetensområden. It blir en allt större del av verksamhet och verksamhetsutveckling, vilket ytterligare spär på bristen, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC, till Computer Sweden.

Han menar att om företagen tog tag i problemet, så skulle vi se en tydlig ökning i hur mycket arbetstid och hur mycket pengar som sätts av till utbildning.

– Inget av det har vi sett i statistiken så här långt.

Bristen har heller inte påverkat lönenivåerna – vilket hade varit naturligt. IDC säger till Computer Sweden att det finns en outtalad konsensus bland it-företagen att hålla tillbaka lönerna.

– Företagen har ett enormt tryck att hålla nere de operativa kostnaderna. Mätetalen som har gällt sedan nittiotalet har premierat kostnadskontroll och avkastning på sysselsatt kapital. Att släppa upp lönerna för att det finns en brist på kompetens har inget stöd hos ägare eller kapitalmarknad. Nu har vi sett en ökning för några få grupper, som säkerhetskonsulter och utvecklare inom spel och digitala media. Där vill ägarna framför allt ha tillväxt, i och med att många startups finns i den kategorin, säger Martin Sundblad till Computer Sweden.

3 kommentarer

  • Sura Ingenjören

    Så länge branschen fortfarande vägrar anställa nyutexaminerade och gröna så finns det ingen trovärdighet i pratet om brist.

    02 juni 2018
  • Veritas

    För min del tycker jag inte det är seriöst av företagen att påstå att det är brist på IT-ingenjörer om man inte är beredda att höja lönerna för att locka till sig personal. Det visar ju med all önskvärd tydlighet att det inte finns någon egentlig brist trots allt.

    För i de fall där det är verklig brist på personal inom ett område så är det mindre kostsamt att locka till sig personal genom att erbjuda högre löner, jämfört med att inte kunna få önskat arbete utfört då man inte kan rekrytera personalen man söker. Men något sådant ser vi uppenbart inte idag inom IT-branschen. Och vi har inte sett det de senaste ca 15 åren heller om man tittar på löneutvecklingen, som har varit bland den sämsta på hela arbetsmarknaden under denna period.

    Så att hävda att det råder brist på IT-ingenjörer utan att vilja betala högre löner är ungefär lika seriöst som att säga att det är brist på bensin som man kan köpa för 1 kr per liter.

    30 maj 2018
    • Anonym

      Jag tror att dessa företag behöver göra en grundlig analys av varför personer med rätt kompetens inte söker sig till de tjänster som de annonserar ut och sedan anpassa sina verksamheter för att förändra detta.

      19 juni 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar