Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKorttidsarbete kan stötta företag i tillfällig svacka

Korttidsarbete kan stötta företag i tillfällig svacka

För att klara en övergående ekonomisk kris ska företag kunna få statligt stöd för att ”övervintra”. Det är förslaget i en utredning som nyligen överlämnades till regeringen.

Den globala finanskrisen 2008–2009 påverkade de flesta länder i Europa, men i olika omfattning. I majoriteten av länderna, bland annat i Tyskland, fanns ett system för korttidsarbete som innebär att anställda tillfälligt går ner i arbetstid och att tre parter – staten, arbetsgivare och arbetstagare – delar på kostnaden för arbetstidsförkortningen. På så vis kunde industriföretagen i Tyskland behålla anställda och var snabbare än Sverige ur startblocken när konjunkturen vände tillbaka.

För att förhindra en upprepning av problemet införde den dåvarande alliansregeringen 2014 ett statligt stöd för korttidsarbete men stödet kan bara aktiveras vid en djup lågkonjunktur och hittills har inget företag tagit del av stödet.

I början av året fick IF Metalls tidigare ordförande Anders Ferbe uppdraget att utreda en ny modell för korttidsarbete i Sverige.

Föreslaget som presenterades häromdagen innebär att:

  • Statligt stöd ska kunna betalas ut när ett företag eller en bransch upplever en tillfällig stark nedgång, även om samhällsekonomin som helhet inte är hårt drabbad. Det kan exempelvis bero på leveransstörningar eller snabbt förändrade tullregler.
  • Staten står för en tredjedel av kostnaden, företaget och de anställda står för varsin tredjedel. Anställda får alltså kortare arbetstid och lägre månadsinkomst.
  • Stödet kan ges i högst sex månader, med möjlig förlängning på tre månader.
  • För stöd krävs centrala avtal där parterna är överens om korttidsarbete. En överenskommelse måste också finnas mellan arbetsgivaren och det lokala facket. För arbetsgivare utan kollektivavtal krävs ett skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna på de driftenheter som berörs av stödet.
  • En prövning om kraven för stöd är uppfyllda utförs av en myndighet. Utredarens förslag är Tillväxtverket. Skatteverket ansvarar för övriga beslut och betalar ut stödet.

Reaktionerna på förslaget om korttidsarbete är positiva både från fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

– Det är viktigt att företagen får den här möjligheten för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Många företag har affärer med andra länder och är starkt exportberoende. Det här ger dem bättre möjligheter att konkurrera på lika villkor, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Men hon betonar att det blir viktigt att hitta en modell som förhindrar att stödet används i fel syfte.

– Vi är måna om att den vanliga strukturomvandlingen ska finnas kvar. Våra medlemmar, och inte heller andra, tjänar inte på att stanna kvar på företag som inte är konkurrenskraftiga på sikt. Det här ska vara ett stöd vid tillfälliga ekonomiska svackor.

Under hösten ska Anders Ferbe utreda möjligheterna att kombinera korttidsarbete med studier och validering av kunskap. Om den regering som får makten efter valet väljer införa korttidsarbete kan stödet det träda i kraft i januari 2020.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.