Efter vårens neddragningar – nu rekryterar Vattenfall igen

Rekryteringsbehovet finns framför allt inom kärnkraft där Vattenfall kommer att behöva anställa cirka 350 personer det kommande året.

I en stor rekryteringskampanj söker Vattenfall 1000 nya medarbetare till ett hundratal orter i Sverige. Så sent som i våras gick företaget ut med information om personalneddragningar, men enligt Dag Svensson, HR-chef inom Vattenfall, handlar det om helt olika typer av tjänster.

Enligt Vattenfalls rekryteringsprognos kommer de att behöva anställa 1000 nya medarbetare det närmaste året. Samtidigt råder det stor kompetensbrist på marknaden, vilket är bakgrunden till att Vattenfall nu satsar stort på en rekryteringskampanj.

Dag Svensson, HR-chef inom Vattenfall.

– Vi ser brist på ingenjörer och tekniker i hela landet och vi vill på det här sättet lyfta fram Vattenfall som en attraktiv arbetsgivare där det finns många spännande jobb att söka, säger Dag Svensson.

Rekryteringsbehovet finns framför allt inom kärnkraft där Vattenfall kommer att behöva anställa cirka 350 personer det kommande året. Serviceverksamheten är ett annat område med stort behov av fler medarbetare. Förutom ingenjörer söker de projektledare, servicetekniker och projektörer, från Ystad i söder till Jokkmokk i norr.

I rekryteringskampanjen riktar sig Vattenfall till både nyutexaminerade och andra med relevant arbetslivserfarenhet. Dag Svensson poängterar att det även är en möjlighet för medarbetare att internt söka nya uppdrag inom koncernen.

Att Vattenfall nu går ut i en rekryteringskampanj trots att de så sent som i våras informerade om framtida personalneddragningar förklarar Dag Svensson med att det handlar om olika typer av kompetens och arbetsuppgifter.

– Vårens information var en följd av att vi jobbar med att effektivisera våra processer inom stöd, stab och administration. Nu söker vi personer för vår operativa kärnverksamhet med framför allt teknisk kompetens, förklarar Dag Svensson.

Rolf Ohlsson, medlem i Sveriges Ingenjörer och ordförande för Akademikerna på Vattenfall, förklarar att de neddragningar som Ingenjören skrev om i våras handlar om att minska företagets överbyggnad, ett arbete som de från fackligt håll stödjer och som till stor del kommer att lösas med naturliga avgångar.

Däremot är kompetensförsörjningen en stor utmaning och han välkomnar därför rekryteringskampanjen.

– I dagens högkonjunktur är det svårt att hitta ingenjörer. Vattenfall har en bra personalpolitik och är ett företag som anställer många, men vi har för hög personalomsättning. Här behöver vi stärka vår konkurrenskraft som arbetsgivare, säger Rolf Olsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar