Människan är ingen maskin. Ändå behandlar vi våra organisationer och medarbetare som om de vore det. IT- och managementkonsultbolaget Netlights vd Erik Ringertz är nu aktuell med en bok där han utmanar oss att släppa den föråldrade synen på medarbetaren som en kugge i ett maskineri.
2014 utsåg tidningen Chef Erik Ringertz till årets chef. I samband med nomineringen träffade han journalisten Fredrik Emdén som ställde nyfikna frågor kring organisationen och ledarskapet på Netlight. Det blev början på ett samarbete som resulterat i boken ”Harder, better, faster, stronger” som de nu ger ut tillsammans.
– Vi hade haft flera år med hög tillväxt och utsetts till gasellföretag. Men det var första gången som någon gick under huven på oss för att ta reda på hur vi fungerade som organisation, berättar Erik Ringertz.
I boken vill han öppna våra ögon och få oss att inse att vi leder och styr våra organisationer utifrån mekaniska principer där medarbetarna är maskindelar som ska styras och kontrolleras. Synsättet där vi delar in i ledare och följare innebär att vi inte tar vara på den potential som finns hos medarbetarna.
– Det är så inrotat i oss och vi tror att det är så man ska organisera en verksamhet. Men det är ju bara i arbetslivet vi tänker så. I familjen eller bland vänner fattar vi beslut och löser uppgifter på ett helt annat sätt.
På Netlight har det vuxit fram en helt annan typ av organisation än den vi är vana vid. Här finns inga chefer, inga hierarkier. Medarbetarna jobbar i team som knyter an till varandra som noder i ett nätverk.
– Vi är ju ingenjörer allihopa så vi har själva försökt beskriva och förstå hur det fungerar. Det bästa sättet att beskriva det är i bilden av en fågelflock, berättar Erik Ringertz.
Det finns två saker som styr rörelsen i en flock; att varje individ fattar sina egna beslut och att varje individ tar in vad alla andra i flocken gör. Principen är att man i en rörelse är ledare och följare samtidigt. Alla tar ansvar, men har samtidigt koll i betydelsen att man har förståelse för vad det är som händer i organisationen runtomkring och anpassar sig efter det.
– Om du skulle besöka oss skulle du förmodligen inte se någon större skillnad, förutom att vi har färre möten och mer tid för att jobba, konstaterar Erik Ringertz och liknar arbetssättet vid ett teamarbete.
I ett team på fem till sju personer vet alla vad de ska göra, vilket ansvar de har och hur de tillsammans ska lösa teamets uppgifter.
– Fast vi har skalat upp det till 1200 personer.
En annan viktig princip för Netlight är tillit. I det traditionella maskintänket utgår man från att människor inte kommer att göra sitt jobb och att de därför måste styras och kontrolleras. I ett organiskt tänk litar man på att individerna anstränger sig för att göra sitt allra bästa.
Erik Ringertz är övertygad om att vi står inför en renässans där det organiska sättet att bygga verksamheter kommer att ta över. Dels på grund av att vi behöver bli bättre på att hantera förändring, dels på grund av att maskinerna idag kan göra allt – människan behöver därför inte längre jobba som en maskin.
– I längden mår folk bättre om de känner att de är en del i ett sammanhang där deras kompetens, förmåga och drivkrafter kan komma fram, betonar Erik Ringertz.
Han hoppas att boken kan inspirera och sporra till samtal och reflektioner om hur vi vill att våra organisationer ska se ut och fungera. Helst skulle han vilja sälja boken i trepack.
– Boken kommer inte med färdiga lösningar, det finns ingen metodbeskrivning eller sammanfattning. Jag vill att de som läser den ska känna sig upplyfta och min förhoppning är att man läser den tillsammans och använder den för att reflektera över sitt eget sammanhang, säger Erik Ringertz.