Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSmå löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

Små löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

För att vara inne i en högkonjunktur är löneökningarna ovanligt små just nu. Men för dem som byter jobb är lönepåslaget däremot ungefär lika stort som de senaste decennierna. Det visar en ny rapport från Riksbanken, som bedömer att möjligheten att byta jobb håller i sig.

Jämfört med tidigare högkonjunkturer har löneökningarna för dem som inte byter jobb varit låga de senaste åren. Vid de senaste topparna, i början av 2000-talet och 2008, var löneökningarna drygt 4 procent per år. Men nu är de nere på 2,5 procent, trots den starka konjunkturen. Ökningarna ligger väldigt nära de som slås fast i de centrala avtalen, vilket betyder att löneglidningen är låg, visar Riksbankens rapport.

Men rapporten pekar framför allt på att för dem som byter jobb är påslaget i lön lika stort som tidigare. Under tiden 1998–2016, som är den period som undersökts, är löneökningen i genomsnitt 3 procentenheter högre för dem som bytt jobb än för dem som inte bytt. Och skillnaden kan tänkas vara ännu större för ingenjörer.

– Den här så kallade lönepremien för att byta arbete varierar också med individuella egenskaper, exempelvis är den större för personer med högre utbildning, säger Caroline Flodberg, nationalekonom på Riksbanken, som skrivit rapporten.

En stor del av alla sysselsatta i Sverige byter arbete nu. 2016 låg siffran på 14 procent vilket är den högsta andelen sedan början av 1990-talet.

Men även om lönepremien för dem som byter jobb är hög så påpekar Caroline Flodberg att det handlar om ett genomsnitt – och det betyder inte att man automatiskt får högre lön för att man byter arbete. Därför vill hon inte heller ge råd kring när det är rätt läge att byta.

– Det är upp till var och en. Det finns dock fler jobb att söka när konjunkturläget är starkt. Enligt Riksbankens prognos väntas det starka konjunkturläget bestå även framöver.

Varför löneökningarna för dem som inte byter jobb är så låga nu är inget som undersökts i rapporten. Men Caroline Flodberg säger att en bidragande faktor som ofta lyfts fram är att produktivitetstillväxten i ekonomin är lägre nu än vid tidigare perioder med liknande konjunkturläge.

I en intervju i Sveriges Radio säger Caroline Flodberg också att arbetsgivarna tittar på den internationella konkurrenskraften och löneökningstakten i andra länder när de sluter avtal.

– Och givet att löneökningstakten, särskilt i euro-området, varit relativt dämpad så skulle det kunna ha påverkat den här utvecklingen.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. Det vore intressant att studera om det kan bero på globaliseringen och att företagen importerar många ingenjörer från bla Indien, Kina och östeuropa. Man kan misstänka att det håller nere löneökningarna denna högkonjuktur.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.