Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSmå löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

Små löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

För att vara inne i en högkonjunktur är löneökningarna ovanligt små just nu. Men för dem som byter jobb är lönepåslaget däremot ungefär lika stort som de senaste decennierna. Det visar en ny rapport från Riksbanken, som bedömer att möjligheten att byta jobb håller i sig.

Jämfört med tidigare högkonjunkturer har löneökningarna för dem som inte byter jobb varit låga de senaste åren. Vid de senaste topparna, i början av 2000-talet och 2008, var löneökningarna drygt 4 procent per år. Men nu är de nere på 2,5 procent, trots den starka konjunkturen. Ökningarna ligger väldigt nära de som slås fast i de centrala avtalen, vilket betyder att löneglidningen är låg, visar Riksbankens rapport.

Men rapporten pekar framför allt på att för dem som byter jobb är påslaget i lön lika stort som tidigare. Under tiden 1998–2016, som är den period som undersökts, är löneökningen i genomsnitt 3 procentenheter högre för dem som bytt jobb än för dem som inte bytt. Och skillnaden kan tänkas vara ännu större för ingenjörer.

– Den här så kallade lönepremien för att byta arbete varierar också med individuella egenskaper, exempelvis är den större för personer med högre utbildning, säger Caroline Flodberg, nationalekonom på Riksbanken, som skrivit rapporten.

En stor del av alla sysselsatta i Sverige byter arbete nu. 2016 låg siffran på 14 procent vilket är den högsta andelen sedan början av 1990-talet.

Men även om lönepremien för dem som byter jobb är hög så påpekar Caroline Flodberg att det handlar om ett genomsnitt – och det betyder inte att man automatiskt får högre lön för att man byter arbete. Därför vill hon inte heller ge råd kring när det är rätt läge att byta.

– Det är upp till var och en. Det finns dock fler jobb att söka när konjunkturläget är starkt. Enligt Riksbankens prognos väntas det starka konjunkturläget bestå även framöver.

Varför löneökningarna för dem som inte byter jobb är så låga nu är inget som undersökts i rapporten. Men Caroline Flodberg säger att en bidragande faktor som ofta lyfts fram är att produktivitetstillväxten i ekonomin är lägre nu än vid tidigare perioder med liknande konjunkturläge.

I en intervju i Sveriges Radio säger Caroline Flodberg också att arbetsgivarna tittar på den internationella konkurrenskraften och löneökningstakten i andra länder när de sluter avtal.

– Och givet att löneökningstakten, särskilt i euro-området, varit relativt dämpad så skulle det kunna ha påverkat den här utvecklingen.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. Det vore intressant att studera om det kan bero på globaliseringen och att företagen importerar många ingenjörer från bla Indien, Kina och östeuropa. Man kan misstänka att det håller nere löneökningarna denna högkonjuktur.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.