Ingenjörer stämda för att ha stulit företagshemligheter

lagbok
Foto: Patrik Svedberg

Tre ingenjörer arbetar i ett kemikalieföretag som byggde upp IT-system och anställde medarbetare från ett konkurrerande företag. Då blev de stämda av konkurrenten för att ha kopierat deras IT-system och kundlistor. Nu tas fallet upp i domstol.

I nästa vecka, den 12 november, inleds huvudförhandlingen i fallet. Vilket företag det handlar om vill Sveriges Ingenjörer inte avslöja, men förbundsjuristerna Agneta Bern och Helene Sjöman som företräder ingenjörerna som alla är medlemmar i förbundet, berättar att ärendet tas upp i en tingsrätt i en medelstor svensk stad under sju rättegångsdagar fram till jul.

– Konkurrenten påstår att ingenjörerna har tagit deras IT-system och kunder. Men vi har två expertutlåtanden på att IT-systemet inte är någon kopia och motparten har inte kunnat visa att det är en kopia, eller att företaget tagit kundlistor eller liknande.

Förbundsjuristerna säger att ingenjörernas företag mycket väl kan ha ringt företag som konkurrenten har som kunder, men att det är på grund av att de är uppenbara som möjliga kunder – inte på grund av att man skulle ha tagit någon kundlista.

– Det är ju marknadsekonomi – man har rätt att lansera sin tjänst och konkurrera. Jag har en känsla av att det är där de som stämt ingenjörerna är arga, att de är utsatta för konkurrens och att före detta anställda gått över, säger Agneta Bern.

– Det är väldigt lösa indicier, lägger Helene Sjöman till.

Förbundsjuristerna framhåller att fallet är unikt. Ingenjörerna har inte varit anställda på företaget som stämt dem och ändå stäms de för brott mot företagshemlighetslagen. De anställda som värvats kom också in i företaget i ett sent skede.

– Vi tror att vi har stora möjligheter till framgång, säger förbundsjuristerna.

Är det här något man kan säga till andra medlemmar att de ska se upp med så att de inte hamnar i samma situation?

– Nej, för de här ingenjörerna har ju inte gjort något, de har hamnat i det här ändå.

I januari eller februari väntas domen i fallet komma. Den kan sedan överklagas till Arbetsdomstolen – en process som kan ta ett till två år att slutföra.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar