Västmanland vill arrangera fler ingenjörskvällar under 2019

Bertil Nordqvist är ordförande i Sveriges Ingenjörers distrikt Västmanland. Foto: Anna Simonsson.

Nästa år fyller Sveriges Ingenjörers distrikt Västmanland tio år. På årsmötet i november blev Bertil Nordqvist omvald till ordförande. Hans ambition är att distriktsstyrelsen får möjlighet att lära sig något användbart både för jobbet och livet. 

Vilka aktiviteter planerar ni i Västmanland under nästa år?

– För förtroendevalda kommer vi att genomföra ett par distriktskonferenser. Varje möte får ett tema, exempelvis lokala löneförhandlingar, arbetsrätt eller MBL-förhandlingar. Vi hoppas kunna få besök av en ombudsman, det brukar vara uppskattat.

Några ingenjörskvällar för alla medlemmar och presumtiva medlemmar kommer vi också arrangera. Det kan bli ett karriärseminarium eller någon annan föreläsning men vad det blir beslutar vi på första styrelsemötet.

För studenterna i distriktet planerar vi att arrangera ett par studiebesök men alla detaljer är inte klara än. Vi brukar få till ett par studiebesök om året för teknologerna. Under åren har de fått möjligheten att besöka de flesta stora företag i distriktet.

På önskelistan finns också en integrationskväll för nyanlända och det hoppas jag att vi kan ordna. Det finns också förslag om ett mentorprogram för nyanlända men det kan jag inte lova att vi kommer att orka med.

Distrikt Västmanland

Ordförande: Bertil Nordqvist som i 27 år var ordförande för akademikerföreningen på ABB. Han har också suttit i förbundsstyrelsen och är sedan många är ledamot i fullmäktige. Numera pensionerad.

Övriga i distriktsstyrelsen:
Vice ordförande: David Lindgren, Bombardier Transportation
Kassör: Patricia Quaglia, Westinghouse Electric
Ledamöter: Pia Hill, ABB DMRO, Mohammed Rashid, Sollentuna kommun, Anke Krönert, Kanthal AB, Alice Halldin, Trafikverket, Erik Molin, Volvo Powertrain
Studerande: Oscar Karlsson, Mälardalens högskola

Antal medlemmar i distriktet: 4704,

24 procent av medlemmarna är kvinnor och 76 procent är män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
1. Bombardier Transportation
2. Westinghouse Electric
3. ABB Västerås
4. ABB DMRO
5. ABB Corporate Research

Vilken aktivitet drog flest medlemmar under 2018?
– Det var årsmötet förra hösten då Northvolts vd Peter Karlsson och två ingenjörer på företaget berättade om etableringen i Västerås och Skellefteå. En föreläsning av arbetsmiljökonsulten Mikael Rehnberg om hållbart arbetsliv var också väldigt uppskattad och lockade närmare etthundra personer.

Vad gör ni för att engagera teknologerna i distriktet?
– Studiebesöken på företag brukar var uppskattade. Vi vill ha minst två teknologer i distriktsstyrelsen, det är viktigt bland annat för att kunna planera aktiviteter som de uppskattar. Ett bra betyg är att några teknologer som tagit examen och börjat jobba fortfarande är aktiva i distriktsstyrelsen.

Vad gör ni på distriktsstyrelsens möten?
– Förutom att planera aktiviteter för medlemmarna försöker vi också ägna tid åt kompetensutveckling. Alla som engagerar sig i styrelsearbetet gör det helt ideellt och jag tror att det är viktigt att försöka ge något tillbaka.  Under 2018 har vi inför varje möte läst ett eller ett par kapitel ur Stephen R Coveys bok The 7 Habits of Highly Effective People. Tillsammans diskuterar vi vad vi har läst och vad vi har lärt oss. För 2019 har vi en ny bok på gång med ett liknande upplägg. Det här ger oss kunskap som alla kan ha nytta av på jobbet, i det fackliga uppdraget men även i livet i stort.

Vad krävs för att hålla igång verksamheten och hur kan kansliet stötta?
– Den största utmaningen är att få de ideella krafter som krävs. De flesta har pressat schema med familj och jobb. Jag skulle önska mig bättre utbyte av idéer mellan Sveriges Ingenjörers alla distrikt och därför är det viktigt att få mer tid för utbyte under distriktsordförande-konferenserna. Det behövs också någon form av dokumentation av distriktens aktiviteter för att kunna sprida goda idéer och uppskattade arrangemang. För att kunna rekrytera fler medlemmar krävs bättre samarbete mellan distrikten och studentrekryterarna på förbundet. På min önskelista finns också en enklare administration. I dag krävs mer redovisning än tidigare och det är lite betungande.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar