Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtTobias tar en plats i Saco studentråds styrelse

Tobias tar en plats i Saco studentråds styrelse

Under hela studietiden har Tobias Åresten engagerat sig i studentföreningar. Sedan drygt ett år är han ordförande för Sveriges Ingenjörers teknologråd. Nu har han också blivit invald i Saco studentråds styrelse.

Vilka frågor brinner du särskilt för?
– Utbildningsfrågor har engagerat mig ända sedan jag började min utbildning och i Saco studentråd kommer jag få möjligheten att dela med mig av mina erfarenheter från en teknisk utbildning. Det är flera år sedan en teknolog satt i styrelsen och det känns viktigt att kunna ge teknologerna en röst. Jag är också intresserad av digitalisering, automatisering och etikfrågor kring artificiell intelligens. Vi måste bli bättre på att få in de här frågorna i utbildningen.

Vad är Saco studentråd?

Det är Sveriges största fackliga student-
organisation som samlar de omkring 100 000 studenterna i 20 Sacoförbund. Det är en intresseorganisation som bland annat besvarar remisser och påverkar beslutsfattare. Arbetet leds av en styrelse på 9 personer.

Berätta lite om din egen bakgrund
–Jag kommer från Gottsunda utanför Uppsala och pluggade naturprogrammet på Katedralskolan. Efter gymnasiet jobbade jag fyra år på distributionsavdelningen på Upsala Nya Tidning där jag fick möjlighet att göra många olika uppgifter. Sista halvåret fick jag arbeta med förändringar av tidningsdistrikt, en nödvändighet när prenumeranterna blir allt färre. Så småningom kände jag att det inte gick att komma längre utan en högskoleutbildning.

Vilket program läser du?
– Genom jobbet blev jag intresserad av logistik så jag googlade helt enkelt på logistik och högskoleutbildning. Det var så jag hamnade här i Norrköping. Jag läser Civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle som bara finns här. Det är ett litet program med en klass per år, vi hör till Linköpings universitet men utbildningen finns på campus Norrköping.

När blir du klar?
– Aj, jobbig fråga. Jag borde ha varit klar för två år sedan men under hela min studietid har jag valt att engagera mig i så mycket vid sidan av studierna att jag har dragit ner lite på studietakten.

Vad är det för engagemang?
– Först satte jag tillsammans med några andra studentkaféet på fötter och var med och drev det i tre år. Vi lyckades bra och fick till och med ett överskott på 100 000–150 000 kronor om året som gick tillbaka till föreningslivet på universitetet.

– Jag har också varit studienämndsordförande och suttit i institutionsstyrelsen. Under ett år hade jag uppdraget som kårstyrelseordförande, inte att förväxla med kårordförande. I Sveriges Ingenjörer har jag varit med i teknologrådet under flera år och som ordförande i drygt ett år. I förbundsstyrelsen har jag varit ställföreträdande ledamot några månader, ordinarie ledamot ett år och går nu in på mitt andra år.

På vilket sätt är studenterna viktiga för fackförbunden?
– Vill man ha förnyelse och hänga med i samhällets förändringar är det viktigt att lyssna på studenterna. Jag skulle gärna se att teknologerna blir mer involverade i Sveriges Ingenjörers opinionsarbete i utbildningsfrågor. I studentkårerna arbetar man med utbildningsfrågor på sin egen högskola men i teknologrådet kan jobba bredare med utbildningsfrågor på nationell nivå.

Vad ser du fram emot under 2019?
– Det ska bli spännande att få se förslagen från Sveriges Ingenjörers demokratiutredning som kommer under våren. Självklart ser jag också fram emot att börja arbetet med Saco studentråds styrelse. I min utbildning återstår det två resttentor och exjobbet. Jag borde bli klar under 2019 men jag känner ingen stress.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?