Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtNu närmar sig förslagen från demokratiutredningen

Nu närmar sig förslagen från demokratiutredningen

Om ett år är avsikten att Sveriges Ingenjörers fullmäktige ska ta ställning till ett förslag om hur man ska öka demokratin inom förbundet och öka medlemsengagemanget. Förslagen jobbas fram av demokratiutredningen som kom till årets fullmäktige för att rapportera och hämta in synpunkter.

I dag får alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer vara med och rösta fram ledamöter till förbundets Ingenjörsfullmäktige, som beslutar om förbundets inriktning. Men få medlemmar bryr sig om att rösta och det är en av anledningarna till att en demokratiutredning tillsattes 2017.

Syfte och effektmål

Syftet med demokratiutredningen är att ”utveckla medlemsdemokratin, utforska nya möjligheter att styra organisationens verksamhet och beslutsprocesser. Förbättra samspelet mellan demokratiorganisation och kansliorganisation”.

Effektmålen är:

  • En organisation med ökat inflytande från och dialog med medlemmarna.
  • Engagerade medlemmar och grupperingar som kan och vill påverka.
  • Enkelhet och tydlighet genomsyrar förbundet.
  • Ökat medlemsengagemang.
  • Ökat deltagande i förbundets demokratiska processer.
  • Förbättrat ambassadörsindex och NMI.

Utredningen handlar till exempel om hur ledamöter ska utses till fullmäktige och hur medlemmar ska kunna engagera sig i och påverka förbundet på andra sätt.

En fråga som man ser är akut är hur teknologstudenter ska väljas ut till förbundets beslutande organ. Trots att många studenter vill bli medlemmar i förbundet, så har det gått trögare att få dem att engagera sig i teknologrådet.

Men det handlar också om att göra rätt saker för medlemmar som inte har förtroendevalda på sin arbetsplats – hur når man dem och hur driver man frågor som är viktiga för dem?

För att få fram underlag till demokratiutredningen har gruppen det gångna året träffat olika grupper inom förbundet, tagit fram en situationsanalys för att se vilka trender som påverkar förbundet – vilken verklighet ingenjörer verkar i idag (Se trenderna man kommit fram till här) och nu på Ingenjörsfullmäktige har man haft en workshop där ledamöterna fick tänka sig in i fyra olika medlemsprofiler för att sätta sig in i deras perspektiv: Vilka frågor vill de här medlemmarna att förbundet driver? I vilka former vill de engagera sig och hur behöver organisationsstrukturen se ut då?

Och nu börjar man få tillräckligt med underlag för att gå vidare.

– I slutet av januari ska vi ha ett internat med gruppen och vi släpps inte ut förrän det kommer vit rök – inte för att vi har utsett en ny påve, utan att vi har ett par förslag om organisationsstruktur och eventuellt några alternativa modeller, säger Göran Engström som leder demokratiutredningen.

Skicka in dina synpunkter till Demokratiutredningen före nyår – längst ner på sidan i den här länken.

När utredningen kommit fram till förslag på några alternativ så går det ut på remiss till distrikt, föreningar, valkorporationer, branschföreningar och nätverk. Och även på något sätt till medlemmar.

Efter remissrundan går förslaget sedan till förbundsstyrelsen. Målet är att en proposition ska läggas till fullmäktige 2019.

– Men det förslaget ska inte vara någon överraskning för fullmäktige. Det får det inte vara. Det lyfter förbundsstyrelsen också fram, utan vi ska involvera valkorporationer och andra i förväg, säger Göran Engström.

Så vad vore drömläget efter den här processen?

– Att Nöjd medlemsindex ökar och att vi blir mer relevanta i framtiden, svarar Göran Engström.

Läs också

Läs vår tidigare artikel om demokratiutredningen: ”Vill ge ingenjörer nya sätt att påverka”

Och Mikael Goldberg som är en av de andra som sitter i demokratiutredningen lägger till:

– Att skapa förutsättningar som gör att medlemmar vill rekrytera andra att bli medlemmar. Och att fler blir aktivt engagerade.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.