Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUppsagda tjänstemän kan få studiestöd

Uppsagda tjänstemän kan få studiestöd

Ekonomiskt stöd som ger 70 procent av lönen för den som blivit uppsagd. Det är ett av flera nya villkor i omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän som börjar gälla nu.

PTK och Svenskt Näringsliv har kommit överens om bättre villkor i TRR Trygghetsrådets omställningsavtal för privatanställda tjänstemän. Nyheterna i avtalet är ett komplement till studiestödet från CSN och ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom. Dessutom sänks företagens avgifter.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

–  Vi är väldigt nöjda med den här överenskommelsen. Efter flera år med låg arbetslöshet bland tjänstemän har TRR:s kapital vuxit. Det är bra att använda pengarna till stöd av uppsagda som ökar deras chanser att få jobb säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

För studieersättningen från TRR gäller i korthet följande:

  • Gäller för tjänsteman som är berättigad till omställningsstöd och som fyllt 40 år vid tidpunkten för studiestart.
  • TRR ska pröva dels tjänstemannens behov av utbildning, dels om utbildningen är sådan att den kommer att öka tjänstemannens anställningsbarhet.
  • TRR:s studieersättning ska tillsammans med studiestödet upp till fribeloppsgränsen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin 1 och 2, därefter upp till 50 procent under termin 3 och 4. Med studiestöd från CSN avses här bidragsdel och grundlån.

Parterna är också överens om att även tjänstemän som sagts upp på grund av sjukdom ska omfattas av TRR:s omställningsstöd och avgångsersättning. Det har inte varit möjligt tidigare eftersom främst uppsägning på grund av arbetsbrist gav rätt till stöd från omställningsavtalet.

– Det här är en fråga som Sveriges Ingenjörer har drivit länge.
Därför känns det bra att den här nya villkoren äntligen finns i avtalet, säger Camilla Frankelius.

En del av TRR:s kapital används också för att sänka arbetsgivarnas avgifter. Svenskt Näringslivs medlemsföretag slipper helt avgifter under en period. För företag som är anslutna till omställningsavtalet men som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv sänks avgiften från 0,7 procent av lönesumman till 0,4 procent.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.