Uppsagda tjänstemän kan få studiestöd

Foto: Mostphotos.

Ekonomiskt stöd som ger 70 procent av lönen för den som blivit uppsagd. Det är ett av flera nya villkor i omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän som börjar gälla nu.

PTK och Svenskt Näringsliv har kommit överens om bättre villkor i TRR Trygghetsrådets omställningsavtal för privatanställda tjänstemän. Nyheterna i avtalet är ett komplement till studiestödet från CSN och ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom. Dessutom sänks företagens avgifter.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild.

–  Vi är väldigt nöjda med den här överenskommelsen. Efter flera år med låg arbetslöshet bland tjänstemän har TRR:s kapital vuxit. Det är bra att använda pengarna till stöd av uppsagda som ökar deras chanser att få jobb säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

För studieersättningen från TRR gäller i korthet följande:

  • Gäller för tjänsteman som är berättigad till omställningsstöd och som fyllt 40 år vid tidpunkten för studiestart.
  • TRR ska pröva dels tjänstemannens behov av utbildning, dels om utbildningen är sådan att den kommer att öka tjänstemannens anställningsbarhet.
  • TRR:s studieersättning ska tillsammans med studiestödet upp till fribeloppsgränsen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin 1 och 2, därefter upp till 50 procent under termin 3 och 4. Med studiestöd från CSN avses här bidragsdel och grundlån.

Parterna är också överens om att även tjänstemän som sagts upp på grund av sjukdom ska omfattas av TRR:s omställningsstöd och avgångsersättning. Det har inte varit möjligt tidigare eftersom främst uppsägning på grund av arbetsbrist gav rätt till stöd från omställningsavtalet.

– Det här är en fråga som Sveriges Ingenjörer har drivit länge.
Därför känns det bra att den här nya villkoren äntligen finns i avtalet, säger Camilla Frankelius.

En del av TRR:s kapital används också för att sänka arbetsgivarnas avgifter. Svenskt Näringslivs medlemsföretag slipper helt avgifter under en period. För företag som är anslutna till omställningsavtalet men som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv sänks avgiften från 0,7 procent av lönesumman till 0,4 procent.

Lämna en kommentar

Senaste nytt