Distrikt Östergötland lockar med populär Nobelföreläsning

Några av medlemmarna i Östergötlands distriktsstyrelse, från vänster: Tobias Åresten, Lars Häger, Michael Kamdem och Sonia Sangari.
Några av medlemmarna i Östergötlands distriktsstyrelse, från vänster: Tobias Åresten, Lars Häger, Michael Kamdem och Sonia Sangari.

Michael Kamdem heter Sveriges Ingenjörers nya distriktsordförande i Östergötland. Alla årets aktiviteter är inte bokade än men den stora favoriten – Nobelföreläsningen – kan ingenjörerna i Östergötland se fram emot igen.

Michael Kamdem är ny ordförande i distrikt Östergötland

Michael Kamdem, ny ordförande för distrikt Östergötland, vem är du?

– Jag kom till Sverige från Kamerun för 20 år sedan. Jag kom hit för att läsa molekylärbiologi vid universitetet i Umeå och med mig hade jag en kandidatexamen i mikrobiologi. Efter studierna började jag arbeta som mikrobiolog i ett analyslabb, där fick jag upp ögonen för VA-branschen och läste vatten- och miljöteknik på en yrkesutbildning i Hallsberg. Sedan 2004 har jag jobbat i VA-branschen i olika roller och nu är jag på Tekniska verken i Linköping som utredningsingenjör.

Distrikt Östergötland

Ordförande: Michael Kamdem, Tekniska verken, Linköping
Övriga i distriktsstyrelsen:
Lars Häger, Ericsson AB, Linköping
Sonia Sangari, Ericsson AB, Linköping
Aleksandra Cavarkapa, Saab AB, Tannerfors
Lars Sjöström, Sigma IT Consulting, Linköping
Adel Koshrow Heydarian, Ericsson AB, Linköping
Martin Eneling, Linköpings universitet, Campus Valla
Tobias Åresten, student, Linköpings universitet

Antal medlemmar i distriktet: 11 258
24 procent kvinnor, 76 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Saab AB
  • Siemens Industrial Turbomachinery  AB
  • Linköpings universitet
  • Ericsson AB
  • Saab Dynamics AB

Hur länge har du varit aktiv i distriktet?

– Jag blev invald i distriktsstyrelsen 2012 och har haft olika uppdrag, under flera år har jag varit sekreterare.

Vad händer i distrikt Östergötland under 2019?

– Den frågan kommer vi arbeta med på styrelsens första möte i slutet av månaden. Jag hoppas att vi kan ordna några intressanta studiebesök även i år och Nobelföreläsningen i december är given. Den genomför vi  varje år i samarbete med den lokala akademikerföreningen vid Linköpings universitet. De berättar på ett populärvetenskapligt vis om årets nobelpristagare i fysik, kemi och medicin, vad deras upptäckter handlar om och hur dessa kommer till praktisk användning.

Vilket arrangemang i distriktet var populärast under förra året?

– Utan tvekan Nobelföreläsningen. Då var vi 66 personer, både medlemmar och andra gästande ingenjörer. Några år har den här kvällen lockat omkring 100 personer.

Hur får ni uppslag till aktiviteterna i distriktet?

– De flesta kommer vi på själva, tack vare de erfarenheter och det nätverk som styrelseledamöterna har. Per Ola Post som har arbetat i flera tillverkningsindustrier höll exempelvis ett uppskattat föredrag om lean production förra året. Några seminarier, bland annat den om pensionsfrågor, bokar vi genom kansliet.

Hur bra är bredden i styrelsen?

– Valberedningen gör varje år ett bra jobb och i styrelsen finns en blandning av kompetenser och erfarenheter. Däremot är det synd att vi bara har två kvinnor i styrelsen.

Vad gör ni för att locka teknologerna?

– Det är en av de frågor vi måste jobba bättre med under året. Tidigare har distriktet haft ett bra samarbete med förbundets studentinformatörer på universitetet och det måste vi återuppta. Vid årsmötet valdes Tobias Åresten in i distriktsstyrelsen. Han läser på Linköpings universitet, campus Norrköping, och är dessutom den ena av två studentrepresentanter i förbundsstyrelsen.

Vad tycker du är distriktens roll i förbundet?

– Ett viktigt uppdrag är att öka synligheten i distrikten, att ingenjörer som inte är medlemmar får upp ögonen för vad förbundet erbjuder. Vi anordnar intressanta aktiviteter som ger ett mervärde till medlemmarna och skapar möjligheter för dem att nätverka med andra ingenjörer i regionen. Vi är också förbundets förlängda arm i landets olika regioner och ett komplement till akademikerföreningarna på arbetsplatserna. Aktiviteterna som distrikten ordnar kan nog också ge lite skjuts åt akademikerföreningarna när ingenjörer ser att Sveriges Ingenjörer är ett förbund där det händer saker.

1 kommentar

  • Lisa Björk

    Grattis Michael!

    15 februari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar