Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKontorsjobbare med bra kondition har bättre minne

Kontorsjobbare med bra kondition har bättre minne

Den som har bra kondition har bättre långtidsminne och impulskontroll än kolleger med sämre kondition. Det visar en studie av kontorsanställda.

Forskning som visar att träning är bra för hälsan publiceras i en strid ström. Däremot är det mer glest mellan studier som visar samband mellan träning och tankemässiga förmågor.

Nu har forskare vid GIH genomfört studier av kontorsarbetare och resultaten visar att maximal syreupptagningsförmåga, det vill säga kondition, har en koppling till vissa kognitiva förmågor.

I studien deltog 362 kontorsarbetare som fick genomföra dels ett konditionstest på cykel dels nio olika kognitionstest. Två av de nio tankemässiga testen visade sig ha ett samband med konditionsförmågan, nämligen impulskontroll och episodiskt långtidsminne.

Maria Ekblom

– Impulskontroll handlar om att kunna motstå en reflexmässig impuls vid snabbt beslutsfattande. Det episodiska långtidsminnet har betydelse för inlärningsförmågan, exempelvis att vi minns namn på människor, rutiner och funktioner i ett dataprogram. Det gör sannolikt att vi kan jobba effektivare, säger Maria Ekblom, forskningsledare vid GIH.

Resultaten i studien visade att impulskontroll och episodiskt långtidsminne var bättre hos kontorsarbetare som hade bättre kondition upp till ett konditionstal på 43–44 ml/kg/min (se faktaruta intill). De som hade ännu bättre kondition fick dock inte bättre resultat.

– En hög andel av befolkningen ligger under den här nivån och därför kan arbetsgivare sannolikt förvänta sig positiva effekter om medarbetarna förbättrar sin kondition från en låg nivå till medelnivå, säger Maria Ekblom.

De mest intressanta resultaten, menar Maria Ekblom, är att studien visar att sambandet mellan kondition och tankemässig förmåga finns redan i arbetsför ålder. Dessutom har studien identifierat en gräns under vilken man sannolikt kan förvänta sig bättre tankemässig förmåga om man förbättrar sin kondition.

Så här mäter man kondition

Syreupptagningsförmåga mäts vanligtvis i enheten ml/kg/minut vilket innebär den maximala volymen syre i milliliter som kan tillföras varje kilo kroppsvävnad per minut.

Vältränade elitidrottare i grenar som kräver uthållighet kan ha 85-90 ml/kg/min. Gunde Svan sägs ha haft 91 ml/kg/min och Charlotte Kalla 74 ml/kg/min.

– Vi vet sedan tidigare studier att äldre människor kan förbättra sin kognitionsförmåga och bromsa hjärnans åldrade genom att vara fysiskt aktiva. Den här studien motiverar oss till att vilja undersöka om samma effekter går att se under hela arbetslivet.

Hon menar därför att det viktigt att friskvårdsfrämjande satsningar som arbetsgivare gör riktas mot den grupp som är minst fysiskt aktiv. Bidrag till träningskort leder sällan till att de som inte har en träningsvana kommer igång med träning.

Just nu genomför forskargruppen på GIH en studie tillsammans med arbetsgivare och friskvårdsföretag där man jämför olika stöd till beteendeförändringar för den grupp som rör sig allra minst.

– KBT-samtal hjälper deltagarna att gå till botten med vad som hindrar dem från att träna eller vara mer fysiskt aktiva. Vi vet att det finns olika hinder för olika personer.

Studien kommer att vara klar och presenteras om ungefär ett halvår.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.