Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtABB rundade facken – krävs på skadestånd

ABB rundade facken – krävs på skadestånd

När ABB i december sålde Power Grids till japanska Hitachi skedde inga förhandlingar med facken. Nu pågår en tvisteförhandling mellan fackförbunden och ABB för brott mot medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation.  
– Det är allvarligt att man inte har följt svensk lagstiftning, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.

Den 17 december 2018 kom nyheten om affären mellan ABB och Hitachi. Divisionen Power Grids, med ett uppskattat värde runt 100 miljarder kronor, såldes till Hitachi. Affären påverkar hälften av alla ABB-anställda i Sverige, 2 800 i Ludvika och omkring 900 i Västerås.

Först efter att pressmeddelandet skickats ut kallades facken till ett möte för information och möjlighet att ställa frågor. Affären hade heller inte berörts på bolagsstyrelsens möten, där fackförbunden har representanter.

Mikael Blomqvist, ABB
Mikael Blomqvist, ABB

– Det är allvarligt att företaget underlåtit att följa svensk lag och det är inte första gången. Som fackförbund kan vi inte sitta med armarna i kors utan att agera, säger Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen.

De fem fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen, Ledarna, IF Metall och Pappers är nu inne i en tvisteförhandling med ABB för att företaget varken informerat fack eller bolagsstyrelse om försäljningen. Facken menar att arbetsgivaren har brutit mot paragraf 11 i medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation för privatanställda.

Enligt uppgifter i tidningen Dagens Industri har fackförbunden krävt ett skadestånd som motsvarar 1 procent av försäljningsbeloppet, det vill säga omkring 1 miljard kronor. Mikael Blomqvist vill dock inte kommentera skadeståndet eller förhandlingsläget just nu.

– Jag kan bara säga att vi har haft lokala förhandlingar. Vi är inte färdiga och förhandlingarna kommer att återupptas. I övrigt avstår jag från kommentarer eftersom fackliga förhandlingar pågår enligt gällande förhandlingsordning.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Bra, på tiden att man från fackets sida kräver att svensk lag skall gälla i Sverige. Många, många gånger så kan storbolag med huvudkontor utanför Sverige helt strunta i Svensk lag utan konsekvenser. Facket är inte tillräckligt organiserade lokalt för att kunna stå emot när storbolag rundar lagen och folk kommer i kläm. Jag hoppas att vi får se mer av denna typ av konfrontation av SI, bra jobbat!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.