Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer friade i domstol – stal inte företagshemligheter

Ingenjörer friade i domstol – stal inte företagshemligheter

År 2015 blev tre ingenjörer som startat ett kemikalieföretag stämda av en konkurrent. De anklagades för att ha kopierat konkurrentens IT-system och kundlistor. Nu, fyra år senare, har tingsrätten avgjort ärendet och friar ingenjörerna.

De tre ingenjörerna har aldrig själva jobbat på Intersolia, som företaget som stämt dem heter. Men två av deras kollegor och en tredje inblandad har jobbat där. Dessa tre blev också stämda av sin tidigare arbetsgivare men frias nu.

Ingenjörerna är medlemmar i Sveriges Ingenjörer och har företrätts i rätten av två av förbundets jurister: Agneta Bern och Helene Sjöman. Förbundsjuristerna berättar att målet blev omfattande, med elva dagar i rätten.

Läs också

Här är en tidigare artikel om fallet: Ingenjörer stämda för att ha stulit företagshemligheter

– Intersolia åberopade mycket material som inte ens var relevant. Mycket av det kom från våra medlemmars IT-system och mejl som man hackat, berättar Agneta Bern.

– Och när det gäller företagshemligheter måste varje papper tittas på och vägas – är det här hemligt eller inte? Har företaget angripits eller inte, säger Helene Sjöman.

Hade de hackat IT-systemen och mejlen? Är det tillåtet att göra och använda som bevis?

– Vi har fri bevisprövning i Sverige, men man säger i domen att materialet har lågt bevisvärde, säger Agneta Bern.

Under rättegången har ingenjörerna och förbundsjuristerna visat att den information man använt inte kommer från Intersolia utan från öppna källor. Från myndighetskrav på kemikaliehanteringssystem, från öppna sidor på konkurrenters hemsidor och genom att googla.

Med sig i rätten hade Sveriges Ingenjörer också expertutlåtanden om att IT-systemet inte var en kopia av Intersolias system.

Nu döms Intersolia att betala rättegångskostnader på drygt två miljoner kronor till Sveriges Ingenjörer och motsvarande summa till Unionen som företrätt kollegorna. Men det är inte säkert att ärendet är avslutat än, fram till den 4 april kan domen överklagas till Arbetsdomstolen.

– Men det är skönt just nu. Medlemmarna har blivit trodda och vi ser inte att de gjort något fel, så de får vila i det. Det här kanske inte är slut än, men vi är glada över att tingsrätten delar vår bedömning, säger Helene Sjöman.

Karin Thorsell

5 KOMMENTARER

  1. Hur har IT företaget klarat sig under tiden ärendet pågick? Har företaget gått i konkurs elller?

    Det är för lätt att ekonomiskt starka företag kan lätt konkurrera ut svaga.

    Dessutom borde väl bevisningen om kopiering lätt kunna skapas OM delar av källkoden publicerades och jämförs med den som påstås ha blivit kopierad.

    Ärendet har tagit lång tid o de kan fortfarande överklaga ärendet och då tar det ännu längre tid som kan vara den enkla lösningen för det starkare företaget.

    Kunde de inte sälja sina lösningar undertiden o de är ett litet startupp företag så borde väl konkurs vara nära föreståelse.

    Mvh Mikael Palmkvist.

  2. Det här känns som ett solklart fall av olaga dataintrång från Intersolias sida. Finns det möjligheter att följa upp med ett åtal där?

    • Redaktionen frågade Sveriges Ingenjörers förbundsjurister som svarar så här: Det är mycket möjligt att det kan bli fråga om bedömning av om olaga dataintrång eller något annat brott har begåtts i samband med framtagning av bevisningen. Det sker i så fall via polisanmälan från den/de som utsatts för intrånget och inte från Sveriges Ingenjörers sida eftersom det ligger utanför det arbetsrättsliga området. /Karin Thorsell

  3. Om man nu har hackat mail ect och lägger fram det som bevis, då borde de ju bli dömda för olaga dataintrång då de redan ”erkänt” brott iom att det material de lagt fram som bevis?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.