Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNy skola på två och en halv månad

Ny skola på två och en halv månad

För mindre än ett år sedan brann Gottsundaskolan ner. I januari fick en entreprenör uppdraget att bygga en ny skola. I maj började byggnaden monteras och nu står skolan färdig. Så här gick det till.

Det var i oktober 2018 som Gottsundaskolan i Uppsala brann ner. Men nu, lagom till det nya läsåret finns den nya, 3 000 kvadratmeter stora skolan på plats, rapporterar tidningen Arkitekten.

Efter en offentlig upphandling gick uppdraget att bygga skolan till modulhusföretaget Parmaco som med hjälp av arkitekter får till platsspecifika lösningar.

Inte alla ritningar samtidigt

Vicky Laflamme som är designchef på Parmaco och ansvarig arkitekt för Gottsundaskolan säger att täta kontakter med fabrik och på sajt var nyckeln till att man kunde hålla schemat. Hela processen med ritning och projektering är också mycket mer integrerad i byggprocessen.

– Det är en väldigt lättrörlig process, till skillnad från vanliga byggprojekt där man skickar alla ritningar samtidigt. Vi delar upp leveransen på projekteringen, så det som ska byggas först beställs först och de ritningarna skickas först. Det innebär också att vi behöver skicka ritningar för moment som har lång leveranstid så som fönster väldigt tidigt. Annars klarar vi inte av att tillverka en skola på två månader, säger Vicky Laflamme till tidningen Arkitekten.

Det tajta schemat utmanades också när en leverantör blev hackad med ransomware, programvara som låser användarens datorer. Det blev ett tillfälligt leveransstopp, men bygget stod aldrig helt still.

Gjort modulerna roligare

Gottsundaskolans nya skolbyggnader består av 58 moduler. Vicky Laflamme konstaterar att modulhus inte blir så roliga om man inte ser till att komma undan enformigheten.

– Men den finaste delen i mitt jobb är att hitta på smarta lösningar för att göra byggnaderna lite mer attraktiva, så att de ser ut som riktiga byggnader.

Uppsala kommun ville också ha med en landskapsarkitekt för den omgivande miljön och en inredningsarkitekt för den inre.

– Det gör stor skillnad för intrycket och det är väldigt kul när man kan satsa så här på en finare miljö. Vi har tagit fram kulörer som har anknytning till miljön och nya möbler som är färgsatta utifrån skolans avdelningar, säger hon till Arkitekten.

Gottsundaskolan har ett tillfälligt bygglov om fem år som kan förlängas och är planerad att stå kvar i cirka åtta år.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.