Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNy skola på två och en halv månad

Ny skola på två och en halv månad

För mindre än ett år sedan brann Gottsundaskolan ner. I januari fick en entreprenör uppdraget att bygga en ny skola. I maj började byggnaden monteras och nu står skolan färdig. Så här gick det till.

Det var i oktober 2018 som Gottsundaskolan i Uppsala brann ner. Men nu, lagom till det nya läsåret finns den nya, 3 000 kvadratmeter stora skolan på plats, rapporterar tidningen Arkitekten.

Efter en offentlig upphandling gick uppdraget att bygga skolan till modulhusföretaget Parmaco som med hjälp av arkitekter får till platsspecifika lösningar.

Inte alla ritningar samtidigt

Vicky Laflamme som är designchef på Parmaco och ansvarig arkitekt för Gottsundaskolan säger att täta kontakter med fabrik och på sajt var nyckeln till att man kunde hålla schemat. Hela processen med ritning och projektering är också mycket mer integrerad i byggprocessen.

– Det är en väldigt lättrörlig process, till skillnad från vanliga byggprojekt där man skickar alla ritningar samtidigt. Vi delar upp leveransen på projekteringen, så det som ska byggas först beställs först och de ritningarna skickas först. Det innebär också att vi behöver skicka ritningar för moment som har lång leveranstid så som fönster väldigt tidigt. Annars klarar vi inte av att tillverka en skola på två månader, säger Vicky Laflamme till tidningen Arkitekten.

Det tajta schemat utmanades också när en leverantör blev hackad med ransomware, programvara som låser användarens datorer. Det blev ett tillfälligt leveransstopp, men bygget stod aldrig helt still.

Gjort modulerna roligare

Gottsundaskolans nya skolbyggnader består av 58 moduler. Vicky Laflamme konstaterar att modulhus inte blir så roliga om man inte ser till att komma undan enformigheten.

– Men den finaste delen i mitt jobb är att hitta på smarta lösningar för att göra byggnaderna lite mer attraktiva, så att de ser ut som riktiga byggnader.

Uppsala kommun ville också ha med en landskapsarkitekt för den omgivande miljön och en inredningsarkitekt för den inre.

– Det gör stor skillnad för intrycket och det är väldigt kul när man kan satsa så här på en finare miljö. Vi har tagit fram kulörer som har anknytning till miljön och nya möbler som är färgsatta utifrån skolans avdelningar, säger hon till Arkitekten.

Gottsundaskolan har ett tillfälligt bygglov om fem år som kan förlängas och är planerad att stå kvar i cirka åtta år.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.