Fackförbund förenas i kampen för ett hållbart arbetsliv

Vid UNI:s världskongress i Kuala Lumpur förra veckan antogs ett globalt program som sätter fokus på ett arbetsliv i balans. Foto: Getty Images

Ett arbetsliv i balans och livslångt lärande är två utmaningar som fackliga organisationer världen över kämpar med. Vid UNI:s världskongress i Kuala Lumpur förra veckan antogs ett globalt program för en gemensam kamp för dessa frågor.

Under kongressen i Kuala Lumpur förra veckan omvaldes även Sveriges Ingenjörers representant Ulf Bengtsson till ordförande för Professionals and Managers, P&M, för de kommande fyra åren.

– Uppdraget som ordförande innebär en hel del arbete och resor eftersom jag blir en viktig länk mellan olika regioner och UNI:s världsstyrelse. Men jag skulle inte ha ställt upp för omval om jag inte tyckte att det var ett tillfredsställande arbete. Det är positivt att få vara med och se att det går att åstadkomma förbättringar, säger han.

UNI Global Union

UNI Global Union samlar fackförbund för både arbetare och tjänstemän från i stort sett alla branscher inom tjänstesektorn och representerar sammanlagt  över 20 miljoner medlemmar.

Samtliga Sveriges Ingenjörers medlemmar i UNI tillhör intressegruppen P&M, Professionals and Managers, som samlar mellan 2 och 2,5 miljoner medlemmar inom samtliga sektorer inom UNI.

UNI har tecknat över 50 globala ramavtal med multinationella företag och fastställt rimliga villkor för över 10 miljoner arbetstagare runt om i världen.

Läs mer om UNI.

P&M är den snabbast växande gruppen inom UNI och medlemsantalet har mer än fördubblats sedan 2010 då Ulf Bengtsson tog över som ordförande. Under kongressen i Kuala Lumpur tog P&M beslut om ett globalt program för de kommande åren som sätter fokus på de största utmaningarna för tjänstemännen världen över.

Programmet sammanfattas i fyra huvudpunkter: 

  1. Ett arbetsliv i balans
  2. Livslångt lärande
  3. Trygghet för visselblåsare
  4. Jämställdhet

I och med att UNI kan jobba med frågorna både nationellt, regionalt och globalt ökar möjligheterna att få till en förändring. När det gäller ett arbetsliv i balans finns det olika frågor som är viktiga i olika regioner. I Sverige är den ständiga uppkopplingen en stor utmaning, medan det i Asien kan handla om behovet av att reglera arbetstiderna.

– I IT-branschen i Sydkorea arbetar man i snitt 2 900 timmar per år, vilket kan jämföras med Sverige där vi har en årsarbetstid på cirka 1800 timmar, konstaterar Ulf Bengtsson.

P&M arbetar både globalt och regionalt via de regionala grupperna inom UNI. För Sveriges Ingenjörer är det viktigt att vara med och engagera sig i det globala arbetet, inte minst för att kunna vara med och stötta det fackliga arbetet i olika länder.

Idag arbetar många av Sveriges Ingenjörers medlemmar i globala företag, många åker också på uppdrag utomlands. Via UNI finns det möjlighet för Sveriges Ingenjörer att stötta en medlem om hen skulle hamna i en arbetsrättslig konflikt i ett annat land.

För UNI är det också viktigt att stödja och uppmuntra arbetet med att bygga upp det fackliga engagemanget i andra länder, dels genom globala ramavtal, dels genom partnerskap med organisationer i andra länder. Här är Sverige med och visar hur den svenska modellen fungerar och hur man kan nå större framgångar genom samarbete istället för konfrontation.

– Om vi inte engagerar oss har vi inte heller någon möjlighet att skydda våra medlemmar från globala förändringar. Om exempelvis den amerikanska synen på facket vinner mark, alltså att det inte ska finnas några fackföreningar, då blir det väldigt svårt för Sverige att stå emot, förklarar han.

På Europanivå är det andra utmaningar. Här handlar det framför allt om att skapa en förståelse för den svenska modellen och värdet av kollektivavtal där man låter arbetsmarknadens parter enas om reglerna.

– Idag är det viktigt att inse att svensk arbetsrätt skapas i Bryssel. Därför måste vi vara med och påverka, både här och i andra länder, säger Ulf Bengtsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt