Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFackförbund förenas i kampen för ett hållbart arbetsliv

Fackförbund förenas i kampen för ett hållbart arbetsliv

Ett arbetsliv i balans och livslångt lärande är två utmaningar som fackliga organisationer världen över kämpar med. Vid UNI:s världskongress i Kuala Lumpur förra veckan antogs ett globalt program för en gemensam kamp för dessa frågor.

Under kongressen i Kuala Lumpur förra veckan omvaldes även Sveriges Ingenjörers representant Ulf Bengtsson till ordförande för Professionals and Managers, P&M, för de kommande fyra åren.

– Uppdraget som ordförande innebär en hel del arbete och resor eftersom jag blir en viktig länk mellan olika regioner och UNI:s världsstyrelse. Men jag skulle inte ha ställt upp för omval om jag inte tyckte att det var ett tillfredsställande arbete. Det är positivt att få vara med och se att det går att åstadkomma förbättringar, säger han.

UNI Global Union

UNI Global Union samlar fackförbund för både arbetare och tjänstemän från i stort sett alla branscher inom tjänstesektorn och representerar sammanlagt  över 20 miljoner medlemmar.

Samtliga Sveriges Ingenjörers medlemmar i UNI tillhör intressegruppen P&M, Professionals and Managers, som samlar mellan 2 och 2,5 miljoner medlemmar inom samtliga sektorer inom UNI.

UNI har tecknat över 50 globala ramavtal med multinationella företag och fastställt rimliga villkor för över 10 miljoner arbetstagare runt om i världen.

Läs mer om UNI.

P&M är den snabbast växande gruppen inom UNI och medlemsantalet har mer än fördubblats sedan 2010 då Ulf Bengtsson tog över som ordförande. Under kongressen i Kuala Lumpur tog P&M beslut om ett globalt program för de kommande åren som sätter fokus på de största utmaningarna för tjänstemännen världen över.

Programmet sammanfattas i fyra huvudpunkter: 

  1. Ett arbetsliv i balans
  2. Livslångt lärande
  3. Trygghet för visselblåsare
  4. Jämställdhet

I och med att UNI kan jobba med frågorna både nationellt, regionalt och globalt ökar möjligheterna att få till en förändring. När det gäller ett arbetsliv i balans finns det olika frågor som är viktiga i olika regioner. I Sverige är den ständiga uppkopplingen en stor utmaning, medan det i Asien kan handla om behovet av att reglera arbetstiderna.

– I IT-branschen i Sydkorea arbetar man i snitt 2 900 timmar per år, vilket kan jämföras med Sverige där vi har en årsarbetstid på cirka 1800 timmar, konstaterar Ulf Bengtsson.

P&M arbetar både globalt och regionalt via de regionala grupperna inom UNI. För Sveriges Ingenjörer är det viktigt att vara med och engagera sig i det globala arbetet, inte minst för att kunna vara med och stötta det fackliga arbetet i olika länder.

Idag arbetar många av Sveriges Ingenjörers medlemmar i globala företag, många åker också på uppdrag utomlands. Via UNI finns det möjlighet för Sveriges Ingenjörer att stötta en medlem om hen skulle hamna i en arbetsrättslig konflikt i ett annat land.

För UNI är det också viktigt att stödja och uppmuntra arbetet med att bygga upp det fackliga engagemanget i andra länder, dels genom globala ramavtal, dels genom partnerskap med organisationer i andra länder. Här är Sverige med och visar hur den svenska modellen fungerar och hur man kan nå större framgångar genom samarbete istället för konfrontation.

– Om vi inte engagerar oss har vi inte heller någon möjlighet att skydda våra medlemmar från globala förändringar. Om exempelvis den amerikanska synen på facket vinner mark, alltså att det inte ska finnas några fackföreningar, då blir det väldigt svårt för Sverige att stå emot, förklarar han.

På Europanivå är det andra utmaningar. Här handlar det framför allt om att skapa en förståelse för den svenska modellen och värdet av kollektivavtal där man låter arbetsmarknadens parter enas om reglerna.

– Idag är det viktigt att inse att svensk arbetsrätt skapas i Bryssel. Därför måste vi vara med och påverka, både här och i andra länder, säger Ulf Bengtsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.