Känner du att din tid inte disponeras som du önskar? Det kan artificiell intelligens, AI, hjälpa till med i framtiden. Helena Lindgren leder ett forskningsprojekt vid Umeå universitet där man undersöker hur AI kan underlätta stresshantering.
Vad handlar forskningsprojektet om?
– Projektet går ut på att undersöka hur AI kan användas för att stödja personer med stressrelaterade symptom och som är på väg att bli sjuka av stress, eller som försöker bibehålla mer hälsosamma strategier i vardagen efter att ha varit sjuk. Vi undersöker om en digital coach baserad på AI-metoder uppfattas som en social aktör, och vad det får för konsekvenser. Tekniken skulle kunna användas på stresskliniker, i förebyggande syfte i vardagen eller för unga vuxna. Viktigt är att hitta och bibehålla en balans mellan återhämtningsaktiviteter och andra aktiviteter, och det skulle en digital kompanjon kunna stödja. Hur man sedan vill att den ska se ut, eller bete sig är en fråga som kommer att undersökas under projektet genom att engagera personer i en medskapandeprocess.
Vissa tycker att teknik innebär mer stress, hur tänker du kring det?
– Om man får diagnosen utmattningssyndrom och genomgår rehabilitering på en stressklinik vill man gärna skala bort teknik under själva behandlingen. Vi tänker oss att vår teknik mer ska vara i förebyggande syfte eller efter genomförd rehabilitering. I grunden kan teknik bidra till att man blir mer stressad, det är sådant som ska utredas under projektet.
Vad hoppas ni uppnå med projektet?
– Att vi får ny kunskap om hur AI-system fungerar rent socialt där man som person behöver samarbeta och interagera med systemet.
Vad ser du för utmaningar med projektet?
– Jag tror framför allt att det handlar om hur befintlig AI-teknik kan utvecklas och bli bättre på att ta in kunskap om hur människan fungerar och agera på ett meningsfullt sätt utifrån det. Att knyta ihop AI och människan. En annan utmaning är den etiska biten – i vilken utsträckning ska man samla data hur mycket ska den digitala coachen få invadera användarens privata liv?
Skulle du vilja ha en digital coach i framtiden?
– Hm… ja. Det ultimata är om man kan utveckla något som fungerar, som ger effekt i de forskningsstudier vi tänker genomföra. Vår profession går ut på att ifrågasätta saker man kanske tar för givet utan att ha gjort studier som stödjer att det fungerar. Vi också kommer att finna är att olika människor har väldigt olika uppfattningar och behov, så det som funkar för en person, kanske har motsatt effekt för en annan. Därför är det viktigt att utveckla AI-metoder som kan användas för personanpassning. Jag skulle använda en digital coach som möter mig på min nivå av ambition och förmåga, till exempel om det handlar om fysisk träning, men också om det handlar om att hantera stress i vardagen.
Caroline Le Ridou