Slut på kreativitet? Hitta knepen som fungerar

Brainstorming eller promenadmöten? Det finns knep att ta till för att öka kreativiteten. Foto: Getty images

Kreativitet i vardagslunket kan kännas som en paradox, men det finns knep att ta till. Läs hur två civilingenjörer gör för att öka sin kreativitet och när de får sina bästa idéer.

Eva Hoff, kreativitetsforskare. Foto: Torbjörn Sjöholm

Har du någon gång vaknat mitt i natten av att du plötsligt har den perfekta lösningen på ett problem? Eller har du fått en snilleblixt under löparrundan? Eva Hoff, docent i psykologi och kreativitesforskare vid Lunds universitet, berättar att de tillfällen då människor upplever att de får sina bästa idéer ofta handlar om att slappna av. Genom att göra något annat för stunden får hjärnan bearbeta tankarna i lugn och ro.

– Man kan ha varit spänd under en tid på grund av något jobbrelaterat problem. När man sedan släpper det för stunden kan lösningen plötsligt komma som en aha-upplevelse, säger hon.

Eva Hoff berättar om en studie som identifierade de vanligaste aktiviteterna då människor upplever att de får sina bästa idéer. Alla börjar på B.

  • Badminton – vid fysisk aktivitet
  • Badrum – genom att ta en varm dusch
  • Badstrand – under avkopplande semester
  • Bar – genom att ta ett glas med vänner efter jobbet
  • Buss – under transportsträckor
  • Bädd – under sömn eller vila

Annan forskning visar att det går att öva upp kreativiteten genom variation.

– Att gå olika vägar till jobbet varje dag är ett exempel på variation som breddar vår förmåga att se nya möjligheter och förbättra vår idégenerering, säger hon.

Eva Hoff understryker att idégenerering endast är en liten del av hela den kreativa processen. När en idé väl är kläckt behövs ofta ett tidskrävande arbete med att prova idén så att den fungerar och övertyga andra om att lösningen är värd att användas. Hon definierar fyra grundförutsättningar för att en grupp, exempelvis på en arbetsplats, ska kunna bli mer kreativ.

  1. Flexibilitet
    Att vistas i en miljö där man ser möjligheter istället för att ägna sig åt felsökande främjar kreativitet.
  2. Öppenhet
    En atmosfär som präglas av öppet tänkande, samarbete och där man bejakar varandras idéer är viktigt för att alla ska våga ta plats och vara kreativa.
  3. Inflytande
    Människor måste dels ges inflytande och även våga nyttja inflytandet för att öka kreativiteten. Ett klassiskt exempel är att lyssna på minoriteter.
  4. Kunskap
    Det är viktigt att se all kunskap som berikande, annars är det lätt att hamna i ett scenario där allt antingen är svart eller vitt. Genom att vidga vyerna och ta in annorlunda infallsvinklar ökar kreativiteten.

Tänk fritt och sluta utvärdera

Sofia Granath. Foto: Jan Söderström

Sofia Granath, strategi- och portföljchef på ett företag inom fordonsbranschen, tror att kravlöshet är nyckeln till kreativitet.

– Det är viktigt att minska pressen på en färdig lösning direkt. Utvärdering av en idé i ett för tidigt stadium riskerar att både döda idén och den fortsatta kreativiteten, säger hon.

Hon lyfter även tillit och klimat som viktiga komponenter för att främja kreativitet i en arbetsgrupp.

– En idé som inte väljs ut kan generera en annan idé hos en kollega och på så vis ändå vara till nytta. Man måste eliminera negativa tanker som huruvida ens idé är tillräckligt bra, säger hon.

Sofia Granath använder sig ofta av idégenereringsuppvärmning tillsammans med arbetsgruppen. Det handlar om att spåna idéer inom ett icke jobbrelaterat ämne men som alla kan relatera till – exempelvis parkeringsproblemet för elsparkcyklar. Hon upplever att det är lättare att ta ut svängarna när man arbetar med idéer utanför sitt huvudområde. När idéhjärnan sedan är uppvärmd är det läge att gå över till att generera idéer för jobbets räkning.

– Roller i en grupp kan vara hierarkiska och svåra att bryta. Man kan exempelvis känna att man borde vara uppmuntrande åt chefens idéer. Vid idégenereringsuppvärmning är alla mer jämlika, säger hon.

Att-göra-listan dödar kreativiteten

Anne-Marie Sjöbohm. Foto: Veronica Sjöbohm

Anne-Marie Sjöbohm, affärsutvecklare och projektledare på ett bolag inom energibranschen, tror på fysisk aktivitet och miljöombyte för ökad kreativitet. Hon ser den eviga att-göra-listan på jobbet som hämmande.

– Jag får mycket idéer i löpspåret, både privata och jobbrelaterade. Det handlar inte om att jag aktivt tänker på jobbet när jag springer utan mer känslan av att få utrymme att fundera fritt. Jag tror att måsten och krav hämmar kreativitet, säger hon.

Anne-Marie Sjöbohm tycker att enkla medel i vardagen kan öka kreativiteten, som att nyttja det höj- och sänkbara bordet på jobbet och att ha en arbetsplats vid ett fönster.

– Jag försöker stå så mycket som möjligt när jag jobbar. Sedan uppskattar jag att kunna se träd genom fönstret, det ger lite känslan av miljöombyte, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Att folk ljuger, överdriver eller tänjer på sanningen sitt CV för att göra ett bättre intryck är inget nytt. Här är listan över de tio vanligaste CV-lögnerna.
Fler artiklar