Statlig delpension är ett lotteri

Är du statlig anställd och vill gå i delpension? Blunda och hoppas på det bästa. Foto: Getty images

Statligt anställda kan ansöka om att gå ner i arbetstid några år innan pensionen utan att göra hål i plånboken – men att få ansökan beviljad är lite som att spela på lotto.

Den ökade medellivslängden gör att vi behöver arbeta längre men hur ser förutsättningarna egentligen ut? Delpension för statligt anställda infördes 2003 och gäller för personer som är födda före 1988. Avtalet gör det möjligt att arbeta deltid från 61 års ålder och få 60 procent av lönetappet kompenserat från arbetsgivaren. För att kunna söka delpension måste du ha varit anställd hos en arbetsgivare med kollektivavtal, inte nödvändigtvis statlig, i sammanlagt 120 månader.

Stefan Jansson, pensionsspecialist på Sveriges Ingenjörer. Foto: privat

Avtalet rekommenderar arbetsgivare att i största möjliga utsträckning tillmötesgå anställdas önskemål om delpension men hur många som beviljas varierar kraftigt mellan olika myndigheter. Stefan Jansson, pensionsspecialist på Sveriges Ingenjörer, efterfrågar ett bättre skydd för arbetstagaren.

– På den privata sidan har den anställda alltid rätt att få sin förfrågan prövad och om arbetsgivaren vill neka måste de motivera sitt beslut. Inom statlig sektor kan arbetsgivaren neka utan att behöva motivera varför, det är problematiskt, säger han.

Avtalet för bra för att beviljas

Stefan Jansson ser en risk för att delpensionsavtalet är så förmånligt för arbetstagarna att arbetsgivarna kan sätta i system att massneka ansökningar trots att varje förfrågan ska hanteras individuellt enligt avtalet.

Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S. Foto: Olof Holdar

Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S för statligt anställda akademiker, håller inte med om kritiken.

– Delpensionsavtalet för statligt anställda är väldigt förmånligt för de som blir beviljade, säger hon.

Antalet nya delpensioner sjunker

Uppföljningar från Statens tjänstepensionsverk, SPV, visar att antalet nya delpensioner minskar. Det saknas underlag för om minskningen beror på att det är vanligare att arbetstagare blir nekade delpension eller om det är färre som ansöker. Det kan även finnas en gråzon där anställda låter bli att ansöka om delpension för att de har hört från chefer eller kollegor att det ändå inte kommer att beviljas. Enligt statistik från SPV har antalet nya delpensioner minskat med 40 procent mellan 2003 och 2018.

Lena Emanuelsson är medveten om utvecklingen men hittills har avtalet för delpension inte omförhandlats sedan det trädde i kraft 2003.

– Vi är medvetna om att det är färre och färre som blir beviljade delpension och det är ingen bra utveckling. Vi har valt att hittills inte röra delpensionsavtalet för att vi tycker att det tjänar sitt syfte, säger hon.

Kan tvingas gå upp till heltid efter 65

Andreas Nyström. Foto: privat

Andreas Nyström, enhetschef på förhandlingsavdelningen för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, ser de olika förutsättningarna för delpension mellan sektorer som bekymmersamt. Han efterlyser att skillnaderna mellan privat och statlig sektor ska jämnas ut och nämner hela tjänstepensionsfrågan som högaktuell inför kommande förhandlingar.

– Oavsett vilken sektor våra medlemmar jobbar inom vill vi hjälpa dem till ett längre och mer hållbart arbetsliv, särskilt med tanke på att Las-åldern kommer att höjas, säger han.

Andreas Nyström lyfter även den så kallade 65-årsgränsen som problematisk. En senior medarbetare som har blivit beviljad delpension vid 61 års ålder kan på sin 65-årsdag behöva gå upp igen på heltid eftersom delpensionsavtalet inte gäller efter 65. Detta trots att anställda har rätt att arbeta till 67 (från och med årsskiftet höjs åldern till 68).

– Man kan antingen behöva gå upp till heltid igen eller gå i pension, det är problematiskt eftersom det inte främjar ett längre och mer hållbart arbetsliv. Det vore önskvärt att kompetensöverföring från våra erfarna och välutbildade ingenjörer till yngre medarbetare kunde ske med flexibilitet i tidsomfattning, säger han.

Caroline Le Ridou

Räkneexempel delpension

Du arbetar 100 procent och tjänar 50 000 kronor i månaden. På din 61-årsdag blir du beviljad delpension och går ner till 80 procent. Du kommer då att få 40 000 i lön och 6 000 kronor i delpension från arbetsgivaren, alltså 60 procent av inkomsttappet på 10 000 kronor. Avsättningarna till din tjänstepension fortsätter att baseras på din tidigare heltidslön på 50 000 kronor och förblir därmed oförändrade. Däremot kommer avsättningarna till den statliga allmänpensionen att baseras på din nya, lägre lön på 40 000 kronor.

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar