Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenPyroteknikerns tips inför nyår

Pyroteknikerns tips inför nyår

Tänker du skjuta fyrverkerier i nyår? Här ger prisbelönta fyrverkeriarrangören och tidigare Chalmeristen Martin Hildeberg sina bästa råd.

Fyrverkerier har varit Martin Hildebergs intresse hela livet. När han pluggade elektroteknik på Chalmers var han med i Pyrot – Chalmers Pyrotekniska Förening.

Martin Hildeberg vid en tävling i Montreal
Martin Hildeberg vid skjutbordet vid en tävling i Montreal, Kanada.

– Vi arrangerade fyrverkerier på fester, både på Chalmers och på vanliga marknaden, bland annat på gamla Chalmeristers firmafester och bröllop. Man fick koka soppa på en spik, komponera ett prisvärt fyrverkeri och lära sig vad som passar.

Fyrverkerikunskaperna kom också till användning när han jobbade som discjockey och gjorde ljud- och ljusinstallationer. Och sedan tidigt 1990-tal är fyrverkerier Martin Hildebergs jobb. 1994 startade han Göteborgs Fyrverkerifabrik, GFF, tillsammans med Anders Hållinder.

Arrangerar och importerar – men tillverkar inte

Att arrangera fyrverkerier är halva GFF:s verksamhet och den andra halvan är att importera fyrverkerier som man säljer till andra arrangörer i hela Norden.

– Vi hade en begränsad tillverkning också tidigare. Men tillverkning är det farliga momentet. Och marknaden är liten här samtidigt som man behöver storskalighet för att tillverka.

Som professionell fyrverkeriarrangör är säkerheten en stor del av förberedelserna.

– Vi gör bedömningen för varje fall. Var ska vi göra avspärrning? Vilka pjäser ska vi ha? Vad finns i närheten? Finns det träd, torrt gräs, en öppen container på en byggarbetsplats där det finns saker som kan börja brinna? Vi ser över hela omgivningen för att undvika brandfarliga grejer. Sedan får man räkna baklänges, vad kan vi skjuta här?

En del fyrverkerier går det bara att skjuta från en pråm i ett hamnområde eller i en stor park. Ofta är det svårt i stadsmiljö.

Så vad ska man tänka på som privatperson?

– Rätt använda så är fyrverkerier säkra, men om man inte planerar kan de ställa till med skador både på person och egendom. Det viktiga är att ha en bra plats och det ska man tänka ut redan innan man köper. Vingla inte ut vid tolvslaget och tänk att du förbereder då. Med alkohol i kroppen blir det riskabelt.

Så hur ska man göra?

– Ha en bra yta: en betongplatta eller asfalt. Har man en liten lätt fyrverkeritårta på gräs eller snö kan den välta. Om det ändå är det du har tillgång till: slå ner en påle eller stampa till snön – eller lägg dit en betongplatta. Ha ett säkerhetsavstånd på 20–30 meter till tårtor. Det är också visuellt bättre att stå en bit bort. Gör man inte det kan det bli en dyster avslutning på kvällen.

Den som skjuter ska vara nykter och efteråt får man städa upp. Men vänta minst 10 minuter efter skjutning eftersom det är risk att något glöder och briserar.

Så hur gör man för att få ett så snyggt fyrverkeri som möjligt?

– Det är samma principer för proffs som för konsumenter – att bjuda på variation och en bra final. I dag finns det ganska stora fyrverkeritårtor eller batterier, men om man vill ha flera pjäser kan man blanda in fontäner för en mer dynamisk upplevelse.

Martin Hildeberg drar de två principerna:

  • Stegring – att gradvis ha större fyrverkerier och att ha de största sist.
  • Variation – i färg och form. Någon tårta, några fontäner och sedan den stora finaltårtan.

– Vill man göra många tändningar finns det också mindre stjärnbomber som är mer direkta. Men är man bekväm och själv vill få njuta så är det bra med tårtor. Då är det en tändning och sedan kan man gå åt sidan.

Martin Hildeberg tipsar också om att det finns ”tysta” fyrverkerier. Uppskjutningen låter fortfarande, men det är inga bombetter som briserar i luften. I stället är det saker som ramlar ut – fallande löv eller stjärnor som vattenfall.

Hur är det med miljöaspekterna? Vad kan man göra för att få ett så miljövänligt fyrverkeri som möjligt?

– Det är svårt att välja något som är mer miljövänligt än något annat. Det är som med allt i livet: att vara måttfull och använda det sällan. Jag tycker inte att man behöver ha dåligt miljösamvete om man skjuter en gång per år. Det är försvinnande påverkan jämfört med så mycket annat. Då är det bättre att se över mat och transporter.

– Men det som är bra att veta är att vi gör vad vi kan. Under min tid har jag sett avveckling av bly i fyrverkerier. HCB var vanligt men är borttaget och man hade redan fasat ut arsenik och kvicksilver när jag började.

Går det att tillverka fyrverkerier själv som hobby?

– Man skulle kunna göra det, men jag känner bara till en person i Sverige som har tillstånd att göra det. I andra länder finns det ganska många. Det kräver mycket envist arbete och stora kunskaper för att få ett tillstånd, så det är inget jag tycker att man ska fundera på. Det har skett mycket olyckor med hemtillverkning. Man kan hitta recept, men det finns aldrig en tillräcklig riskbeskrivning. Ingredienserna är väldigt känsliga – det kan räcka med statisk elektricitet om man har syntetiska kläder, eller friktion, för att de ska tändas och då flyger man i luften.

Vad gör du själv på nyårsafton i år?

– Jag har skjutit i Göteborgs-Postens fyrverkeri alla år utom ett sedan jag började med det här. Men i år ska jag åka till min födelseort Mjölby som fyller 100 år och göra ett tyst musikfyrverkeri – alltså fyrverkeri synkat med musik, en pyromusikal. Det är något jag är bra på och där har jag haft nytta av mina gamla DJ-erfarenheter.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.