Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvenska ingenjörer får ansvar för underhåll av JAS-motorn

Svenska ingenjörer får ansvar för underhåll av JAS-motorn

GKN Aerospace i Trollhättan får ansvar för service och underhåll för motorn till JAS 39E. Det meddelade Försvarsmakten förra veckan, ett beslut som möttes av stor glädje.

Motorn till JAS 39E tillverkas i USA av General Electric och tidigare ingick det i affären att underhållet av motorn skulle genomföras av amerikanska General Electric i USA. Detta är något som GKN Aerospace och Sveriges Ingenjörer ifrågasatt rimligheten i och därmed under lång tid argumenterat för att få en ändring på.

GKN Aerospace har en lång tradition av underhåll, service och reparationer på motorn till JAS 39 C/D och har därför både erfarenhet, kompetens och ett bra verksamhetsstöd för att även hantera RM16, den nya motorn i JAS 39 E. ”Varför ska då Sverige lägga pengar till ett annat land när alla resurser redan finns på hemmaplan?” har både GKN Aerospace och Sveriges Ingenjörer frågat sig.

Seger för alla

Förra veckans besked om att de nu får ansvaret för tekniskt stöd till RM16 kändes därför som en seger för alla på GKN Aerospace.

– Detta är en diskussion som pågått under många år och som vi tillsammans med Sveriges Ingenjörer kämpat hårt för. Beskedet är jätteviktigt för oss och vi blev både överraskade och glada att det äntligen kom. Beskedet var så pass efterlängtat och glädjande för oss alla att vi firade med tårta i fredags, berättar Annica Norlenius, ordförande för Akademikerföreningen på GKN Aerospace.

Johan Karlsson är chefsingenjör på den nuvarande motorn RM12 och en av dem som engagerat sig i arbetet med att få affären till GKN Aerospace.

Beslutet är inte bara viktigt för GKN Aerospace som företag. Johan Karlsson är ledamot i Akademikerföreningens styrelse och arbetar som chefsingenjör på den nuvarande motorn RM12 och en av dem som engagerat sig i arbetet med att få affären till GKN Aerospace. Han berättar att det finns stora fördelar med att ha tekniskt stöd i Sverige där man bland annat erbjuds en nära kontakt med kunderna och en förmåga att snabbt och smidigt lösa service och underhåll.

Dragningskraft till ingenjörsyrket

Att arbeta så nära sin kund inom den militära verksamheten är också väldigt inspirerande som ingenjör.

– Få verksamheter erbjuder ett så tätt samarbete med kunden och ingenjörerna får verkligen ha ett helhetstänk för att ge kunden effektiv och bäst support, konstaterar han.

Om GKN Aerospace

GKN Aerospace Engine Systems utvecklar, tillverkar och underhåller delar till motorer för civila och militära flygplan och rymdraketer. Motorunderhåll ingår främst inom den militära delen.

Företaget har cirka 2100 anställda i Trollhättan, varav cirka 1100 är tjänstemän.

GKN Aerospace Engine Systems har idag ansvaret för motorn till Gripen C/D, kallad RM12. RM16 är Sveriges benämning på motorn i nya Gripen E. Grundmotorn kommer från General Electric där den används i F-18 E/F Super Hornet och benämns F414-GE-39E.

Annica Norlenius understryker också att den militära verksamheten ger viktiga synergier till andra delar av företaget genom bland annat kompetensöverföring och teknikutveckling. Dessutom är det viktigt att GKN Aerospace behåller och utvecklar ingenjörskompetensen inom den militära verksamheten så att den inte går förlorad för stridsflygplan inom Sverige.

– Sist men inte minst skapar den här typen av produkter en dragningskraft till ingenjörsyrket och den behöver vi som nation säger Annica Norlenius.

Läs också: Gripenbeslut avgörande för svensk flygindustri

Tryggt för framtiden

Rent konkret innebär affären ingen förändring i verksamheten idag eftersom det kommer att dröja ytterligare några år innan RM16-motorerna kommit i full drift och kräver underhåll. Däremot innebär detta naturligtvis en större trygghet för den militära verksamheten i företaget vilket ger arbetsro. I närtid kommer GKN Aerospace att börja förbereda sig genom att utveckla kompetensen och komplettera redan befintlig utrustning och infrastruktur för den nya motortypen.

– Det viktiga är att vi nu ser en långsiktighet i verksamheten, inte bara i produkterna utan även i vår egen kompetensutveckling och att vi kan dra nytta av redan gjorda investeringar. Vi vet att vi har jobb framöver och att vi kan fortsätta vara en viktig spelare inom flygbranschen, poängterar Annica Norlenius och Johan Karlsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.