Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAI populärt ämne i distrikt Örebro

AI populärt ämne i distrikt Örebro

Sveriges Ingenjörer i distrikt Örebro har valt ny styrelse, men räknar med att utöka den under året. Bland aktiviteterna är AI populärt och ämnet lär dyka upp i programmet också under 2020. Vi ringde upp distriktets vice ordförande för att höra mer.

Ermias Bsrat, du har valts till vice ordförande. Vem är du?

– Jag läste till byggingenjör vid Örebro universitet och är nu inne på mitt 13:e år på WSP, på broavdelningen. Jag jobbar med projektledning av större anläggningsprojekt.

Distrikt Örebro

Styrelse:
Björn Nyström, ordförande, informerar om pensionsfrågor. Tidigare ordförande i Saco-Posten.
Ermias Bsrat, vice ordförande, WSP Sverige AB, projektledare inom brobranschen, styrelsemedlem i riksklubben på WSP, hanterar MBL-förhandlingar på nationell nivå.
Ulla Aatolainen, sekreterare, civilingenjör i kemi, LTH, arbetar på en privat skola i Örebro som lärare.
Kia Johannessen, tjänstledig från Billerudkorsnäs Frövi, studerar på Mälardalens högskola till Energiingenjör Värmeteknik.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Epiroc Rock Drills AB
  • Saab Dynamics AB Boforsverken
  • BAE Systems Bofors AB
  • Region Örebro län
  • BillerudKorsnäs Skog & Industri AB Frövi

Hur länge har du suttit i distriktsstyrelsen?

– Sedan 2017. Jag har också erfarenhet från den rikstäckande fackklubben på WSP. Men att vara aktiv i distriktet är utvecklande på ett annat sätt, med nätverkande och att göra saker för medlemmarna med en lokal anknytning.

Hur ser styrelsen för distriktet ut nu?

– Vi är fyra. Men vi har fått några namn som är intresserade som vi kan utöka med och också några studenter som är intresserade. Det är roligt. Björn Nyström är fortfarande ordförande, men han vill att han och jag som vice ordförande jobbar tillsammans och det fungerar bra tycker jag.

Vad har ni för planer för 2020?

– Vi har några seminarier på gång, varav ett par som man kan anmäla sig till redan. Ett nästa vecka om hur man kan ordna med sin pension och 19 mars kommer Sveriges första professor i Human resource management och pratar om medarbetarskap och ledarskap. Vi kommer också att ha en after work till våren, så det är inte bara seminarier.

Blir det några studiebesök?

– Ja, vi har Zinkgruvan Mining på gång före sommaren.

Har ni fler planer för året?

– Vi har fler seminarier på gång, en del om AI, som är populärt. Vi ska också ha ett samarbete med Sveriges Ingenjörer i distrikt Östergötland, för vi tror att vi kan ha nytta av varandra. Eventuellt ska vi ha ett event tillsammans. Och så bevakar vi lite regionalt genom att Ulla Aatolainen representerar distriktet i Fredagsakademin som Region Örebro har.

Vilken aktivitet lockade flest under 2019?

– Vi tappade några styrelsemedlemmar, så det var lite tungt att få igång arbetet, men vi hade AI-föreläsningar på universitetet vilket var uppskattat och ett studiebesök på Billerud Korsnäs som också var uppskattat.

Vilka frågor är viktigast just nu för ingenjörerna?

– Jag känner att AI fortfarande är väldigt intressant och tror också mycket på hållbarhet och miljö. Vi har också frågan om lokalt dricksvatten med antibiotikaresistenta bakterier, och vi ska se vem eller vilka vi kan få som kan komma och prata om det. Stressrelaterade sjukskrivningar är också fortfarande aktuellt.

Vad vill du hälsa till medlemmarna?

– Hör gärna av er. Ni är jättevälkomna i styrelsen för vi vill gärna bli fler. Man får utbildning om man vill ha det. Och ju fler vi är desto fler aktiviteter kan vi ha. Det är inte så betungande och man kan jobba med det man är mest intresserad av.

Karin Thorsell 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?