Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTuff start för nyutexaminerade – här är tipsen

Tuff start för nyutexaminerade – här är tipsen

Studenter som tar examen till sommaren kan få en tuff start i arbetslivet men det finns knep att ta till när det finns få jobb att söka. Möt ingenjörsstudenten som funderar över olika alternativ och två karriärcoacher som ger sina bästa tips för fler möjligheter att få jobb.

Varselvåg, sparpaket och samhällen som i princip står stilla. Coronaviruset har vänt upp och ner på tillvaron under de senaste veckorna. Ulrika Wennberg läser teknisk fysik på KTH och tar examen till sommaren. På dagarna fokuserar hon på examensarbetet medan tankarna snurrar i bakhuvudet.

Ulrika Wennberg läser Teknisk fysik på KTH och gör sitt exjobb den här terminen. Nu söker hon jobb och har bytt taktik. Hon söker bredare än hon planerat.

– Innan coronaviruset kändes det som att man kunde välja och vraka ganska mycket mellan olika jobb. Nu känns det mer som att man får ta det som finns, säger hon.

Ulrika Wennberg har varit i kontakt med några företag som har meddelat att de har infört anställningsstopp. Situationen har gjort att hon har börjat bredda sitt spann av ansökningar.

– Jag har bestämt mig för att söka alla jobb som känns roliga och spännande även när min profil och bakgrund inte passar arbetsbeskrivningen perfekt. Läget på arbetsmarknaden känns ovisst men jag tror ändå att jag kommer att hitta ett jobb.

Dagarna går lite upp och ner för KTH-studenten. Hon försöker att inte oroa sig för mycket inför framtiden eftersom hon inte kan göra något åt situationen som viruset har förorsakat. Samtidigt försöker hon kartlägga olika alternativ.

– Jag skulle nog kunna få jobb som matte- och fysiklärare i väntan på att läget stabiliseras, dessutom tycker jag att det är väldigt roligt att lära ut. Samtidigt kommer det att finnas färska nyexade som jag kommer att konkurrera med när jag sedan vill söka jobb inom ramen av min inriktning. Det känns lite tufft, säger hon.

Byt strategi

Sofia Skönblad, karriärrådgivare på Careers Service på Chalmers, uppmanar studenterna att lägga extra krut på research inför jobbsökandet. Det kan tyckas bekvämt att söka jobb på de företag vars varumärken och loggor man känner till sedan tidigare men i coronatider är det läge att byta strategi.

Sofia Skönblad, karriärrådgivare på Chalmers

– I en sådan här situation är det bra att ta reda på vilka företag som inte drabbas lika hårt av coronakrisen och prova att söka sig dit istället, säger hon.

Hon rekommenderar även studenter att leta efter personer som arbetar med något som de finner intressant och våga föreslå en (digital) fika. Det är både lärorikt eftersom studenten får en djupare inblick i olika roller inom sin bransch samtidigt som det ger ett vidgat kontaktnät. Den anställde kommer att ha studentens namn i åtanke om det skulle uppstå behov på arbetsplatsen. På så sätt har studenten skapat en ny möjlighet att få jobb.

– Bygg ditt eget kontaktnät. Identifiera minst fem eller tio personer som jobbar med något som du tycker är intressant och hör av dig till dem.

Kartlägg dina erfarenheter

I sin roll som karriärrådgivare hjälper hon bland annat studenterna att översätta sina kompetenser, alltså att kartlägga tidigare erfarenheter och identifiera de förmågor som man har utvecklat. En person som har sommarjobbat som säljare har förmodligen övat sin kommunikativa förmåga. Att översätta sina kompetenser gäller inte bara för nyutexaminerade utan är viktigt genom hela arbetslivet.

– Jag ser inget problem med att som nyexad börja på ett jobb som inte ligger helt i linje med det man har pluggat, det utvecklar ändå färdigheter som man kommer att ha nytta av i framtiden, säger hon.

Sofia Skönblad uppmanar även studenterna att uppdatera sina Linkedinprofiler samt att aktivera funktionen som visar att man är intresserad av nya möjligheter. Det gör det lättare för rekryterare att hitta till din profil när de letar kandidater via webbtjänstens sökfunktion.

– När möjligheterna till fysiskt nätverkande försvinner blir Linkedin extra viktigt. Gå med i en alumnigrupp för ditt program, skriv inlägg och var aktiv, säger hon.

Plugga vidare är ett alternativ

Görel Eriksson jobbar som studievägledare vid Lunds Tekniska Högskola. Hon har haft flera samtal med oroliga studenter som funderar på att plugga vidare efter examen på grund av den osäkra situationen på arbetsmarknaden.

Görel Eriksson, karriärrådgivare vid Lunds Tekniska Högskola

– Det kan vara ett alternativ att söka in till kurser för att fortsätta studera efter examen. Men det är ändå viktigt att fortsätta med jobbsökandet nu den närmsta tiden och inte tappa suget. Baspelarna i samhället, som livsmedel och läkemedel, är branscher som inte drabbas riktigt lika hårt.

Hon uppmanar oroliga studenter till att försöka se bortom coronakrisen och påminna sig om att arbetslivet är långt. Dra i kontakter från gamla sommarjobb och se om det går att få inhopp där.

– Det viktigaste är att inte ge upp. Lyft blicken, leta brett och undvik att snöa in dig på ett specifikt drömjobb. Alla arbetslivserfarenheter är bra erfarenheter, säger hon.

Caroline Le Ridou

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.